måndag 24 november 2014

Advent står för dörren

Advent står strax inför dörren och jag tänker att i år ska advent verkligen innebära det som ordet betyder, nämligen ankomst. Som religionslärare missar jag aldrig chansen att berätta vad ordet står för eftersom jag tycker att det är viktigt att förstå vad det egentligen är man firar.

Ingefärssnitt är mums!
Men är det någon som firar frälsarens ankomst? Jag, som inte är kristen gör det inte. Vad är det då jag firar? Ja, julens ankomst är jag inte så noga med. Själva julen tycker jag mest är ångestfylld och jobbig. Jag är alltid lika glad när julafton är över. Men advent. Det är en tid av mys, glögg och samvaro.

Nu när jag har varit hemma har jag passat på att pilla och greja lite med blommor och mossa. Jag har hängt upp ljuskronan i köket och satt fram mormors silverljusstakar från tjugotalet. Jag har köpt hem tre sorters alkoholfri glögg och provsmakat två av dem. Det fina med glögg utan alkohol är att man kan köra bil även om man har druckit av den. Måste man ha sprit i glöggen kan man få det, men för mig är det inget måste. Bäst är Dufvenkrooks glögg med smak av portvin och fikon. Julig och med fin färg. Gott till hembakade ingefärssnitt! Jag stoppade i en tesked malen kanel också - därav den bruna färgen.

I vardagsrummet har de vanliga kuddarna ersatts med röda och i fönstret står amaryllis i knopp och vill opp. Vita amaryllisar som jag tycker är allra, allra vackrast. Numera är det inte så mycket juligt pynt hemma hos oss. När lilla B och stora F var små fyllde de sina fönsterkarmar med tomtar, änglar och annat vackert så att det inte gick att öppna fönstren på en månad. I granen hängdes allt hemgjort pynt upp liksom smällkaramellerna från dagis och det obligatoriska glitteräpplet i papier mache som tillverkades varje år. Lilla B frågade mig för ett tag sedan hur jag kunde gå med på att ha en sån ”ful” gran när de var små!? Svaret var att det var deras gran och att de fick bestämma pyntet. En tjusig gran kan man ha när inga barn finns hemma, och den ska jag blogga om närmare jul.

Vännerna Mårtensson
I dag bjuder jag på en länkning till ett enormt gott men ganska lättlagat recept hos Mårtenssons kök. Jag lagade detta till mig och J i fredags och det satt som en smäck. Tack för det Anki och Håkan.

5 kommentarer:

 1. Ture Turist och hans fru där ja:) Så himla kul att kyllingen gick hem hos er, så glada vi blir!
  Så härligt det låter med förpyntandet, visst är adventstiden den bästa, då njuter vi också som bäst. Vi säger varje år att vår lägenhet är en riktig vinter och jullägenhet, speciellt röda rummet:) Till helgen blir det pyntat full ut här, det ser vi fram mot.

  Kramar på dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ert röda rum är ett riktigt fint rum! Jul där måste vara fantastiskt!!! Kram!

   Radera
 2. Åh, advent! Jag och Lars städade ett rum i går och två idag. Får så lätt oordning... Nu har vi stjärnor i fönstren och hyacinter och amaryllis på borden.
  Jag säger varje år att jag ska njuta av december, och i år ska jag bannemej gör det, varje dag lite mys!

  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Jaaaaaa advent hurra äntligen snart är november slut ;) värsta månaden på hela året tycker jag! kram på dig! Sofia

  SvaraRadera
 4. julmys hela december och det är viktigt att få vara med de man tycker om

  kul att du är tillbaka med bloggandet man behöver kloka funderingar och mat : )

  trevlig fredag på dig

  SvaraRadera