måndag 11 februari 2013

Vemod och tacksamhet


Min pappas lägenhet är nedplockad i lådor. En del går till honom i hans nya boende, en del till mig och mina bröder och en del till återvinning. Jag har med visst vemod plockat ner pappas saker i lådor och påsar. Kläder, prydnadssaker och alla köksprylar. För att vara en ensamstående man på sjuttio plus har nog min pappa haft ovanligt många saker i sitt kök. Vackra trancherbrädor för såväl fisk som kött. Juicepress, matberedare som han gjort pajdeg i många gånger, glöggryta med tillbehör och mycket, mycket annat.   

Dessa saker behöver inte min pappa nu. Han får god mat lagad till sig varje dag, medan han jobbar på att bli bättre och träna sig friskare. Den här söndagens lunch bestod av rimmad ox-bringa med potatis, sås och goda grönsaker. Till dessert var det glass med chokladsås och kaffe. Jag bjöds på såväl kaffe som chokladmuffins. Jag avstod muffins eftersom mamma väntade med middag, men de såg väldigt goda ut. 

Jag är så tacksam över att pappa har det så bra. Personalen på hans boende är fantastiska. De har de varmaste hjärtan och de mjukaste händer. De tar i sina brukare och pratar med dem på riktigt. Även med de som har svårare att svara eller att röra sig. Återigen får jag en klump i halsen av tacksamhet över alla dessa fantastiska människor som sliter och jobbar för väldigt lite lön. Ni tar han om våra gamla när vi själva inte kan. Ni borde alla ha medalj men framför allt högre lön. Jag skulle gärna betala mer skatt för att kunna bevara denna fina vård.

Pappas saker tar vi barn och barnbarn hand om. Varje gång jag använder hans rivjärn eller det vita fatet till te-servisen Blå eld, ska jag ha pappa och hans matlagning i minnet. För är det något jag förknippar med min pappa är det mat. God mat och mycket kärlek!

15 kommentarer:

 1. Jag har tänkt på er i helgen... Skönt att höra att det gått bra. Det är ju ett jobb som förutom att det är fysiskt ansträngande, sätter massor av känslor och tankar i rörelse. Men jag hoppas "service bataljonen" har passat upp ordentligt med mat och dryck och glada tillrop(men det tror jag nog). Kram bettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, kära Bettan! Servicebataljonen skötte sig arbete med utmärkt beröm. Lammstek och knaprig anka var något av det som serverades. På den punkten är jag mer än nöjd!
   Kram!!!

   Radera
 2. Förstår att det har varit en jobbig helg, både på ena och andra sättet. Men det känns kanske lite trösterikt ändå att veta att din pappa får bo på en sådan fin och bra plats, det är inte så ofta man hör om ställen som det du beskriver.
  Ett riktigt fint minne som du fått av honom, det måste kännas bra för hans del att sakerna kommer till användning.

  Kramar till dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla ni! Era ord värmer! Kram!

   Radera
 3. Så fint Du skriver om din pappa.
  Jag har både klump i halsen och tårar på kinden... och det verkar som att din Far har det riktigt gott nu, trots allt. Skönt för Er också att ni kan slappna av och veta att Han blir väl omhändertagen. Och Ni syskon, var rädda om varandra!!! Själv fick jag precis ytterligare ett bevis på hur ruttet det kan vara med syskonsämjan, det gör så ont:((
  Jag tänker på dig Erika!!
  Stor kram från mig
  //Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Lisa! Din omtanke och medkänsla gör mig varm och tacksam! Tacksnälla du! Kram!

   Radera
 4. Att röja föräldrars boenden är något av det svåraste som finns - så mycket känslor och minnen som dyker upp. Har tänkt på dig i helgen.
  Det står så mycket negativt om äldreboenden - jag har precis samma uppfattning som du, att det finns så många engagerade och underbara människor i äldrevården. En hyllning till dem och till dig som tar upp det och är tacksam! Styrkekram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte på dig så många gånger i helgen. Jag kände verkligen din omtanke. Kram!

   Radera
 5. The sadness we feel for happy memories - Saudade
  vad fint skrivet om din pappa!


  ( skrev för länge sen ett inlägg om just den där vemodslyckan som i Brasilien kallas saudade.
  http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2011/08/sadness-we-feel-for-happy-memories.html)

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena! Jag har läst ditt inlägg och kan bara råd alla andra att göra t också. Stor kram till dig!

   Radera
 6. åhhh vad du skriver vackert Erika. Lycka för din pappa att ha en så fin och ödmjuk dotter : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Så fint du beskriver det Erika! Varma hjärtan och mjuka händer är verkligen fint! Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Dina ord gömmer jag i mitt hjärta! Kram till dig!

   Radera
 8. Så underbart att ha sådana matminnen från sin pappa, stor kram!

  SvaraRadera