tisdag 19 februari 2013

På spaning efter nya mattrender

I en period av gråhet, snösmältning och allmän uttråkning letar jag inspiration som ska leda mig till nya matlagningshöjder. Jag vill hitta nya rätter, nya kryddor och nya tillagningssätt för att förnya mina kulinariska kunskaper. Dessvärre är det ont om tid och jag har helt enkelt för lite tid att spendera vid datorn. Jag har aldrig varit med om att i februari ha så mycket att göra som just nu, och det är jobbet som tar mest. Det finns ingen ände på allt som ligger i mitt knä, och jag har svårt att prioritera bort något. Funderar allvarligt på att klona mig...

En ny mattrend är färdigpackade matkassar som körs hem till dig, med recept, ingredienser och hela alltet. På ett sätt kan jag känna mig frestad att nappa på detta. När det känns trist och tungt att kreera måltider som är såväl rimliga i pris som ur nyttosynpunkt. Dessutom ska de ju inte ta flera timmar att laga till. Då känner jag för att beställa Monikas matkasse, eller varför inte Linas? Har ni provat? Jag har inte gjort det än.

När jag tänker efter så känns det kanske inte så kul ändå. Jag menar - någon annan avgör vad jag ska äta och vilka kombinationer min middag ska bestå av! Tänk om jag inte är sugen på korv den dagen eller den veckan? Eller om jag fått torsk i skolans matsal samma dag som det står på matkasse-menyn? Detta är säkert lyxproblem för oss i västvärlden, som aldrig måste fundera på om vi kan äta den dagen, jag vet! Men ändå...

Jag är som de flesta av oss matbloggare mycket intresserad av mat och matlagning. För mig är ätandet inte bara en handling som leder till överlevnad, utan en skön konst som ger livskvalitet och glädje. En brödbit med lite olja och flingsalt på en vacker tallrik kan räcka. Det måste inte vara fantastiska uppläggningar eller dyra ingredienser, utan det räcker gott med en finess och tanke bakom maten. Är jag sugen på bröd så äter jag bröd. Vill jag ha räkor så äter jag räkor. Det ska vara gott och gärna snyggt upplagt. En rejäl tallrik med kokta makaroner och god stekt korv kan vara lika gott som en klick löjrom. Det handlar om inställning och respekt för råvarorna. Inte antalet timmar vid spisen eller hur mycket pengar man lägger på mat. Tycker jag.

Ibland blir jag betraktad med skepsis angående mitt matintresse. En vän till mig sa en gång: Jag äter gärna gott men jag kan inte "prata mat". Tänk vad olika det är? Jag pratar gärna mat. Jag skriver gärna om mat. Jag läser gärna om mat. Jag äter gärna god mat även om jag "bara" lagar till mig själv. Fast god mat i gott sällskap slår det mesta.


Jag har en liten idé om att träffas här i Göteborg för att prata mat, kanske laga mat och äta tillsammans. Fina, härliga Malin med Malins diner har jag redan frågat lite smått och hon är nog med på idén. Någon annan som är sugen på västkustmat? Räkor på klipporna när värmen kommer? Ett studiebesök hos Kanolds? Vinprovning med en vinkännare med båda graderna hos Munskänkarna? Pralintillverkning i Göteborgs gamla Kronhusbodar? Skriv gärna en kommentar om ni är sugna, så kan jag sätta ihop en idé som vi tillsammans genomför framåt vårkanten.

10 kommentarer:

 1. Mattrender kommer och mattrender går... ibland känner jag att det räcker att kika in hos varandras matbloggar så finner man hur mycket inspiration som helst! Vem behöver kokböcker liksom ;)

  Både jan och feb är hektiska månader med mycket att stå i.

  En träff tackar jag inte nej till om tidpunkten passar, det vet du!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag ääälskar mat! Särskilt grönsaker och skaldjur :) Men tyvärr bor jag lite långt ifrån västkusten... Nu har jag kokat ihop en indisk gryta som doftar ljuvligt i hela köket. Stor kram!

  SvaraRadera
 3. Det här med matkassar är inget för oss, visst smidigt att få det hem till dörren, men nä.
  Och mat behöver inte vara så avancerat för att det ska bli gott.
  Jag hänger väldigt gärna med på en träff i Göteborg, det hade varit superkul!!!!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Riktigt mysigt låter det! Vi får kolla på ett datum. Eventuellt åker jag hem på kvällen, har ju butiken att tänka på också.

  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Jag vill inte ha någon matkasse med färdiga middagar, för att precis som du säger vill jag bestämma över mina middagar själv! Att planera mat är huvudgrejen! ;):)
  Ha en fin kväll!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 6. Några gånger per termin har jag Linas matkasse tycker det är rätt kul koncept och blir både inspirerad och fundersam över matvalet:)
  Vore jätte kul att träffas om det passar kommer jag gärna, fast jag har en bit att åka:)

  SvaraRadera
 7. Jodå jag kan testa en kasse då och då. Om de har något bra erbjudande eller prova på pris.
  Men jag är en otrogen kund, när jag fått min hotellcheck eller gryta, fruktkorg sås avbeställer jag.
  Sen slaktar jag rätterna och gör om lite som jag vill. Och är jag inte sugen på fisken just då så stoppar jag den i frysen.
  Kikärtorna och bönorna ger jag till min syster ;)
  (mitt nästa inlägg, läs de så förstår du. Inte publicerat ännu!)

  Och ja vilken bra idé att träffas och prata mat! Men jag bor så himla långt i från er dessvärre, blir en stor apparat. Men jag säger inte nej, utan kanske beroende på hur och när!

  Stor kram! Lena från make a head food

  SvaraRadera
 8. Oj vad du jobbar mycket...Du blir ju utsliten..Men jag vet hur det är. Man får laga ihop sig sedan. Jag är en lunchfantast. Älskar att äta lunch, bjuda och bli bjuden. Inga stora utsvävningar. Husmanskost, soppa eller sallad. Mums så gott! Har aldrig provat någon kasse. Barnen äter inget, kan man säga...

  Kram, jag tänker på dig och hoppas att det snart lugnar ner sig för dig.

  SvaraRadera
 9. Ingen kasse har vi provat. Jag vill gärna ses och prata mat och annat : ) jag är på : ) kram kram Sofia

  SvaraRadera
 10. Vad roligt att flera av er är "på" när det gäller att träffas! Jag gör upp lite planer och återkommer med förslag på datum och aktiviteter!

  SvaraRadera