måndag 9 september 2013

Citroniga skockor som gav mersmak!

Kronärtskocka är en favorit hos oss. Jag kan inte säga att vi äter det väldigt ofta, men ibland gör vi det och då njuter vi hela tiden. Hos Enjoy wine and spirits hittade jag ett recept i min smak. Vi hade ett paket marulk i frysen och undrade vad vi skulle hitta på med detta. Så här blev det:

Grillad marulk med dragoncitronette och kronärtskocka
(4 pers)

600 g marulkfilé
8 små eller 4 stora kronärtskockor
2 citroner
2 msk hackad dragon
200 gr smör
salt, peppar och olivolja

Koka kronärtskockorna i saltat vatten med en rejäl skvätt olivolja. När det går att dra loss bladen från kronärtskockorna är de färdiga. Smält smöret i en kastrull och klara smöret genom att ta bort skummet med en liten soppslev.

Riv skalet av citronerna, och skär av resten av skalet med en vass kniv. Skär ut hinnfria filéer och pressa ut juicen ur resterna av citronerna. Smaksätt smöret med citronjuicen och salt, lägg i citronfiléerna och den hackade dragonen.

Skär marulken i centimetertjocka skivor, pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla skivorna i en het grillpanna 1-2 minuter på vardera sida. Arrangera marulken och kronärtskockorna på 4 varma tallrikar, om stora kronärtskockor används så dela dem i två halvor på längden. Slå den varma citronetten över fisken och servera.

I Göteborgs saluhall hittade vi ett spännande tillbehör som vi aldrig provar förut. Det var korallgräs från Israel! Detta gräs kan ätas som det är eller som jag gjorde - wokat mycket snabbt. Gräset är mycket salt och konsistensen ungefär som mycket tunna haricots verts.

Det var mycket gott med citronetten även till detta gräs.

19 kommentarer:

  1. Åhhh vad gott det ser ut : ) Jag kan verkligen rekommendera elever och personal inom skolan att läsa boken Kjell. Det finns minst en som Kjell i varje klass : (( kramar i massor min fina bloggvän och riktig vän Sofia : ))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska läsa den. Ad libris har den säkert, eller biblioteket rent av!

      Kram!

      Radera
  2. Så gott det ser ut! det var verkligen längesedan jag åt kronärtskocka men minns att det var gott! och korallgräs lät spännande! Jag känner mig så slapp när det gäller matlagningen nu men hoppas inspirationen kommer tillbaka i höst. Lite värmande soppor och grytor...

    Nu är det hög tid för bädden!
    så kram och godnatt!!
    lisa

    PS. jag har också en snarkande vovve, Bamse sover tungt och högljutt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppornas och grytornas tid är snart här. Lättlagat men alltid lika gott. Kram!

      Radera
  3. Vad härligt det är att kika in hos dig....här finns det så många nya mattips(i alla fall oftast nya för mig)
    Kronärtskocka måååste jag bara prova snart...undrar bara om det finns olika tider som de är bäst, typ säsong....
    Tack för inspiration och tips!
    Önskar dig en fin fortsättning på veckan
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att skockorna är som bäst just nu. Tack för dina fina ord - de värmer! Kram!

      Radera
  4. Vad spännande med korallgräs! :) Det skulle jag vilja smaka! :)
    Ha en fin tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en spännande ny grönsak eller alg eller vad man ska kalla det. Ha en fin dag du också! Kram!

      Radera
  5. Korallgräs låter spännande. Önskar dig en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väldigt annorlunda! Kram!

      Radera
  6. Åh så gott det låter! Visst är kronärtskocka fantastiskt! Å så spännande till marulk och korallgräs. Korallgräset ser och låter väldigt vackert till :)

    Tack snälla du, så glad jag blir att du gillar mina målningar. Och tack för de fina orden, att sprida glädje och magi är precis det jag önskar göra :)

    Hoppas att du har en härlig tisdag <3 Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. En härlig tisdag önskar jag dig! Kram!

      Radera
  7. Okej, jag erkänner: har aldrig ätit färska skockor! Skandal!
    Men jag har sagt tusen gånger att jag ska testa. Med eller utan marulk! Men korallgräs har jag däremot ätit - och vad gott det är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korallgräs är ovanligare än skockor, så du ligger på plus ändå! Och skockor kan du ju prova när som helst!

      Radera
  8. Jag säger som Kim, inga skockor har passerat mina läppar än! Måste koka till det någon gång... Snart! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är aldrig för sent att prova! Härligt att ha matupplevelser som väntar, eller hur?

      Radera
  9. Om du bara anar som vi letat efter det däringa korallgräset! Vi fick det på en "fin" restaurang för flera år sedan och efter det har vi aldrig sett det någonstans. Men det är väl i storstan som sådant hittas:)
    Kokta färska skockor är så gott, men somligas mage i detta köket bildar väldigt mycket utsläpp så det är numera förbjuden grönsak...:)

    Hugs and kisses:)

    SvaraRadera
  10. Men vad gott det låter!
    Kronärtskocka är gudomligt :)

    kram lena från make a head food

    SvaraRadera
  11. Kronärtskocka gillas jättemycket! Har ätit en hel del den här säsongen mums! :) Kram på dig!

    SvaraRadera