fredag 20 september 2013

Mormorsmat och matglädje... och så en päronpaj

Igår hade jag 75 % av barnen hemma på middag. Plus en flickvän. Jag lagade mormors goda oxrulader som det egentligen inte finns något recept på. Jag gör dem mest på känn och kan inte ange proportioner. Fransyska, kalkonbacon, kryddpeppar, lök, morot, grädde, buljong. Ungefär så. Länge, länge ska det koka så att det blir mört och köttet faller isär. Mustig sås med en klick vinbärsgelé i för att balansera sälta och sötma. Fast som mormors blir de aldrig, så är det bara. Kanske för att varje mor, mormor eller far gör på sitt eget sätt. För den som tycker att mitt "recept" är aningen vagt - klicka HÄR - så kommer ni till Per Morbergs recept på rulader.

Morfar Gustav vilar på maten. Alltid lika
tacksam över att som vuxen kunna äta sig
mätt.
Förhoppningsvis kommer mina barnbarn att tycka att min mat är den godaste mormorsmaten. Smacka med tungan som Stora F gjorde när hon satt och åt hos min mormor och morfar. "Namnamnam" sa hon mellan tuggorna och min morfar förundrades över den lilla flickans matglädje. Han som växt upp med åtta syskon och som inte alltid kunnat äta sig mätt. Han satt där med tårar i ögonen över den lilla barnakroppen som stoppade i sig rulader för kung och fosterland och njöt i fulla drag. Det barn, som till skillnad från honom själv, aldrig behövt svälta eller ens gå hungrig någon längre stund.

Mormor serverade alltid dessert, eller efterrätt som hon sa. Så... Fast det var vanlig torsdag vankades dessert igår och denna gång blev det en knäckig päronpaj med vispad vaniljgrädde. Receptet är lånat från Santa Marias hemsida - tack för det!

Päronpaj

Päron 800 g (gärna Conference)
Smör till formen
Socker 0,5 dl
Kardemumma malen 1 msk
Maizena 2 msk

Knäckigt täcke
Smör 200 g
Ljus sirap 1 dl
Havregryn 4 dl
Vetemjöl 2 dl

Sätt ugnen på 175°C. Skala, gröp ur kärnhuset och skiva päronen. Smörj en ugnsfast form med smör. Blanda päronskivorna med socker, kardemumma och maizena. Lägg i formen.

Knäckigt täcke:

Smält smöret. Tillsätt sirap och låt koka ihop. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt havregryn och mjöl. Strö blandningen över päronen. Grädda i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.


5 kommentarer:

 1. Mysig text :)
  Och härlig päronpaj. Ibland glömmer man päron - i all äpplefrossa.

  SvaraRadera
 2. Tack! Ja, man glömmer lätt päronen bland alla äpplen! Ha en fin helg, Kim!

  SvaraRadera
 3. Hej! Har dig på insta nu :) Jag heter annloouisek. Är alldeles nystartat så jag har inte hunnit med att lära mig ordentligt el ta kort. Men det kommer väl. Jag tänkte om du vill följa mig alltså, menar jag :))

  Kramkram

  SvaraRadera
 4. Jag brukar ofta laga dina recept med lyckat resultat och den här päronpajen verkar ju både lätt och god, så receptet lägger jag absolut till samlingarna. Kram bp

  SvaraRadera
 5. Mmmm smarrigt värre vännen och du har rätt... päronen glöms lätt bort. Hoppas din förkylning har försvunnit.... här känner jag mig lite halvkrasslig.... hoppas jag inte blir sjuk, kram på dig!

  SvaraRadera