söndag 9 februari 2014

Creme fraiche med hjortronsylt till lax

Ikväll har vi ätit nåt så löjligt enkelt och gott som varmrökt lax med kokt potatis, smörslungad spenat och hjortroncremefraiche. Sommarmat säger kanske någon då, och varför inte? Jag tycker dock att rätten passade lika bra nu som på sommaren. Snabb mat och billig om man, som vi, fyndar laxen på Hemköp. Jag köper ofta varor där som har kanske tre dagar kvar till sista förbrukningsdatum. 30 eller 50 % rabatt på en lite dyrare matvara gör att den helt plötsligt blir extra prisvärd. Inte så att man hamnar på blodpuddingnivå kanske, men för den som har turen att ha en lön man kan leva på är det helt klart överkomligt. Jag tycker dessutom att detta är ett bra sätt att sälja ut mat som annars bara skulle slängas. Vi slänger alldeles för mycket mat i Sverige.

Varmrökt lax kan man göra mycket av och framför allt kan man variera tillbehören i det oändliga. Denna fisk är även fin till pastasåser eller i paj. För några år sedan var jag och J på resa i vårt vackra sommarland Sverige och passerade Gränna när vi skulle besöka Visingsö. Där åt vi en fantastisk sallad med varmrökt lax och honungsdressing ner i hamnen på väg mot färjan.  Stället hette Laxstugan vill jag minnas. Denna goda sallad tänkte jag försöka efterlikna i veckan, då laxen vi köpte räcker till flera middagar.

Varmrökt lax älskar jag!
Här är först receptet på min hjortronsås; enklare än enklast.

Hjortroncremefraiche till lax
1 burk creme fraiche av valfri fetthalt (jag använde minifraiche)
2 msk hjortronsylt
Salt, svartpeppar


Blanda creme fraiche och sylt. Krydda med salt och peppar efter behag. Låt såsen helst stå en timme och mogna före servering. Klart!

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig kommit på tanken att ha hjortonsylt till lax! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Den här såsen fick jag hos svärmor en gång så jag kan intyga att det här är riktigt jäkla gott:)

  SvaraRadera
 3. Varmrökt lax är fantastiskt gott och användbart, men den där såsen är för oss helt ny. Låter faktiskt väldigt gott.
  Vi fyndar också gärna när det är sådana extrapriser, vilket blir en hel del. Mycket kan man ju frysa in om det inte blir använt direkt, perfekt både för börs och miljön!

  Kram på er, snart börjar vi räkna ner:)

  SvaraRadera
 4. Jag är sugen på att ge nig på den där nedrans laxen igen... Det har gått åt skogen alla gånger innan men jag VILL lära mig :p Ska testa något mer nybörjarlaxigt än detta kanske... Men såsen låter god!

  SvaraRadera