Ikväll har vi ätit nåt så löjligt enkelt och gott som
varmrökt lax med kokt potatis, smörslungad spenat och hjortroncremefraiche.
Sommarmat säger kanske någon då, och varför inte? Jag tycker dock att rätten
passade lika bra nu som på sommaren. Snabb mat och billig om man, som vi,
fyndar laxen på Hemköp. Jag köper ofta varor där som har kanske tre dagar kvar
till sista förbrukningsdatum. 30 eller 50 % rabatt på en lite dyrare matvara
gör att den helt plötsligt blir extra prisvärd. Inte så att man hamnar på
blodpuddingnivå kanske, men för den som har turen att ha en lön man kan leva på
är det helt klart överkomligt. Jag tycker dessutom att detta är ett bra sätt att sälja ut mat som annars bara skulle slängas. Vi slänger alldeles för mycket mat i Sverige.
Varmrökt lax kan man
göra mycket av och framför allt kan man variera tillbehören i det oändliga.
Denna fisk är även fin till pastasåser eller i paj. För några år sedan var jag
och J på resa i vårt vackra sommarland Sverige och passerade Gränna när vi
skulle besöka Visingsö. Där åt vi en fantastisk sallad med varmrökt lax och
honungsdressing ner i hamnen på väg mot färjan. Stället hette Laxstugan vill jag minnas. Denna
goda sallad tänkte jag försöka efterlikna i veckan, då laxen vi köpte räcker
till flera middagar.
Varmrökt lax älskar jag! |
Här är först receptet på min hjortronsås; enklare än
enklast.
Hjortroncremefraiche
till lax
1 burk creme fraiche av valfri fetthalt (jag använde
minifraiche)
2 msk hjortronsylt
Salt, svartpeppar
Blanda creme fraiche och sylt. Krydda med salt och peppar
efter behag. Låt såsen helst stå en timme och mogna före servering. Klart!
Jag har aldrig kommit på tanken att ha hjortonsylt till lax! Tack för tipset!
SvaraRaderaDen här såsen fick jag hos svärmor en gång så jag kan intyga att det här är riktigt jäkla gott:)
SvaraRaderaVarmrökt lax är fantastiskt gott och användbart, men den där såsen är för oss helt ny. Låter faktiskt väldigt gott.
SvaraRaderaVi fyndar också gärna när det är sådana extrapriser, vilket blir en hel del. Mycket kan man ju frysa in om det inte blir använt direkt, perfekt både för börs och miljön!
Kram på er, snart börjar vi räkna ner:)
Jag är sugen på att ge nig på den där nedrans laxen igen... Det har gått åt skogen alla gånger innan men jag VILL lära mig :p Ska testa något mer nybörjarlaxigt än detta kanske... Men såsen låter god!
SvaraRadera