torsdag 20 februari 2014

Prylar och annat

När man är mattokig brukar ofta ett visst intresse finnas för matlagningsutrustning. Själv är jag näst intill sjukligt förtjust i mina köksapparater, slevar och knivar. Det finns liksom ingen ände på mitt ha-begär när det gäller saker som man kan laga mat med på olika sätt. En vacker skål, en smart visp eller ännu hellre en elektrisk apparat som gör något (vad som helst egentligen).

Jag har gjort mig av med ett par saker - en gammal råsaftcentrifug som knappast fungerade, min trasiga fritös, en äggkokare som kunde väcka upp döda och en kastrull som faktiskt var helt sönder. Men det värker i mig. Mina fina saker. Jag är en typisk oxe, om man nu tror på sånt, som samlar materiella saker och som har svårt för att skiljas från dem.

Långkok i Crock Pot är godast!
I dag står min Crock Pot hemma och puttrar med rotfrukter som ska bli till rotmos när jag kommer hem. En fantastisk medhjälpare i köket som både jag och J uppskattar mycket. Även om J ännu inte har använt den. Senaste fyndet vacuum-apparaten väntar på att användas snart igen och då blir det nog marinerad biff skulle jag tro. Förra veckan inhandlade jag två silikonmattor att baka macarons på (jag gillar inte macarons men ska baka andra småkakor på dem). En kanna i grön plast med inbyggd våg fyndades till, liksom macaronmattorna, till halva priset. En liknande finns att köpa HÄR. Så nog köps det saker till mitt kök.

Men det finns ett antal saker till på min önskelista, trots att jag egentligen inte har plats för någonting mer i köket. Här är min senaste önskelista:

En Ankarsrum assistent i vitt. Jag tänkte köpa den hos Sveriges bästa bakbutik, Bagaren och Kocken nån dag då jag känner mig rik. Ett korvhorn måste jag ha till och en kötttskiva för att mala egen färs. Det finns en mängd tillbehör så detta inköp kommer automatiskt att leda till fler inköp (halleluja!). Vad har ni för köksassistent? Jag har hört att Kitchen aid inte är så stark och att man därför ska satsa på en annan maskin. Är Ankarsrum bra? Någon som vet?

Bild: Bagaren och Kocken
En ny fritös. Egentligen borde jag inte köpa nån, för friterad mat är jätteonyttig. Men just därför längtar jag efter en. Pommes blir ju så mycket godare om man friterar dem, så är det bara. Och tempura. Och fish and chips... Jag vet inte alls vad jag ska satsa på för märke - bara att jag vill ha en med "fönster" i så att man kan se det som puttrar i oljan. Tips?

Bild: Balders hage
En uppsättning av Greengates porslin i grått och vitt. Gärna inköpt hos Balders hage eller varför inte i Annies Stuga hos finaste Malin i Glommen? Dessa skålar kan kombineras med assietter och tallrikar samt muggar i grått med ett småprickigt mönster som matchar. Fina butiken Grandmas i Göteborg har också en massa saker från Greengate som fyller mig med längtan...

Det finns mycket mer jag vill ha, men det får räcka med detta just nu... Vad önskar ni er till era kök?
8 kommentarer:

 1. Fin önskelista! Jag vill ock ha en Ankarsrum, har fått för mig att de ska vara så bra men egentligen vet jag inte. Jag önskar mig en bra spiralmojäng, även om den jag har nu funkar så är den lite knölig att ha o göra med. Du vet, en sån man gör kul grönsaks"pasta" med och så. Min Crockpot har fått flytta upp på vinden, jag förstår inte tjusningen riktigt. Men slänga den, näää... Den kan ju vara bra i framtiden ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, att vi är som du med köksattiraljer är ju ingen hemlighet:) Finns inga affärer som vi kan spendera mer tid i än dylika affärer, ja du minns väl Bagaren och Kockenbesöket !
  Vi hörde samma om Kitchen Aid när vi skulle inhandla ny apparat och efter som det mals en massa kött och stoppas korvar i vårt kök så krävs det en maskin med stark motor i. Vår heter Kenwood och vi är väldigt nöjda, men Ankarsrum ska ju också vara kanon.

  Just nu önskar vi oss bara ett större kök, men när vi väl fått det så kommer vi säkert på en hel massa vi behöver:)

  Kramar på dej!

  SvaraRadera
 3. Visst är fina redskap/hushållsmaskiner i köket underbart!!
  Jag har också en Kenwood och är nöjd :)
  Smarrig och mustig mat där i grytan....blir så hungrig ;)

  Ha det gott vännen
  Kram Lollo♥

  SvaraRadera
 4. Jag har en assistent som av märket Electrolux och den ser exakt ut som den där Ankarsrum. Har allsköns tillbehör till den men den är ändå inget vidare bra, man skulle till och med kunna säga att den är kass. Min halvgamla mor har en Kenwood och den har hon slitit på sedan sjuttiotalet och den strävar oförtrutet på. En sån vill jag ha - kanske kan jag knipa den från henne när hon tröttnar på det där med att greja i köket.
  Kramar från mig till dig. S

  SvaraRadera
 5. Förresten, rotmos - mums.
  Ett litet "är" föll bort tidigare.

  SvaraRadera
 6. Jag har en bakassistent, en Bosch tror jag det är. Har haft den sedan tiden jag blev sur på Lars som köpt den. För som 23-åring (typ) var det inte det jag ville ha. Men det dröjde inte länge innan jag älskade den. Nu vill jag verkligen ha en maskin med ballongvisp för bakning. Har bara elvisp som jag måste stå och hålla i. Blir att jag drar mig från att baka vissa saker. Måste med andra ord köpa en!

  Tack för länkningen goding! :-)

  Kram kram

  SvaraRadera
 7. Jag trodde inte att jag skulle gilla crock potten men den har gått och blivit min bästa vän i köket.

  SvaraRadera
 8. Hej! Satsa på en Ankarum Assistent! Har en som är toppen och vi har gjort korv, malt mandel, gjort äppelmos, bakar, mm med den. Har provat KitchenAid också då vi bodde i USA ett par år och det var fel spänning för min assistent. Men vi blev inte kompisar :( degskålen är för liten, den orkade inte lika bra så jag sakande verkligen min assistent då. Tur att min 'gamla' assistent väntade på mig hemma när vi flyttade hem igen :)! Att jag växte upp med en assistent kanskegör att jag är lite partisk, vad vet jag, ha, ha! Mamma har en, moster likaså, mormor hade en när hon levde och svärmor hade också en i sitt kök.
  Må så gott!

  SvaraRadera