fredag 7 februari 2014

Fredagskakan 6 - vaniljbullar!

Fredagskakan är inställd denna vecka. Inte här på bloggen men på "riktigt". Jag kom hem kl. 20.00 igår kväll och orkade verkligen inte ställa mig och baka. Det närmaste jag kom bakning igår var Hela England bakar!

Jag ska dock bjuda er på ett recept på jättegoda vaniljbullar som jag och stora F bakade under julledigheten nu i december. Det är "vanlig" vetedeg som piffats lite och en fyllning av en jättegod vaniljkräm som jag ofta gör. Det är på Leila Lindholms sida jag har hittat receptet. Ibland byter jag ut mjölken i både deg och kräm mot sojamjölk/sojagrädde för att slippa laktosen. Det är viktigt att använda mjölkfritt smör också om man av allergiskäl eller etiska skäl inte vill använda komjölk.

För den som inte orkar/har lust att göra egen vaniljkräm finns det marsánpulver i butiken!


Vaniljbullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 ägg
5 dl "röd" mjölk
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och strö över saltet. Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken - värm till 37 grader. Blanda smörblandningen med jästen och rör om noga. Vispa upp ägget lätt och rör ner det i bunken. Häll i socker, kardemumma och 12 dl vetemjöl blandat med bakpulvret. Blanda noga. Tillsätt mer vetemjöl om du tycker att det behövs. Jag är noga med att det inte får bli en torr deg - bättre då att jäsa den utan för mycket mjöl och sedan tillsätta mer vid knådningen. Knåda till en slät deg.

Jäs degen på varmt dragfritt ställe i en timme. Häll ut degen på en bänkskiva/bakbord och knåda den smidig och tillsätt vetemjöl så att degen bli klibbfri.

Gör vaniljkrämen!

Rulla ut degen till fyra längder. Dela upp den i trettio "bullar". Platta ut varje bulle till en rundel och lägg en klick vaniljkräm mitt på degen. Nyp ihop degkanterna så att det blir en bulle. Var noga med att nypa bestämt så att bullen inte öppnar sig under gräddningen!

Lägg bullarna med skarven nedåt i pappersformar som du ställt i en muffinsplåt. Låt dem jäsa ca 30 minuter. Grädda bullarna i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 8 - 10 minuter. Det beror lite på hur bra din ugn är...

Doppa de varma bullarna i strösocker när du tagit ut dem ur ugnen. Ät och njut!


8 kommentarer:

  1. Jag tycker att bullar gjorda på sojamjölk blir mycket saftiga och goda. Jag skulle gärna ta en med mitt eftermiddagste :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Gahhh vad gott : ) kram på dig! Sofia

    SvaraRadera
  3. Vaniljbullar - gott!
    Många kramar, S

    SvaraRadera
  4. Det godaste som finns! Älskar vaniljbullar!

    Kran kram

    SvaraRadera
  5. Mmm, vaniljbullar! Jag gillar din fredagskakaserie, tummen upp! :)

    SvaraRadera
  6. Åh dessa har jag också gjort någon gång. Supergoda. Leila hon kan sina sötsaker hon.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. En oerhört giltig anledning att ställa in kakbaket tycker vi, bättre att studera andra in action då:)
    Sockerbullar är verkligen barndom, vem som kunde äta flest tuggor utan att slicka sej runt munnen... Nostalgiskt gott.

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  8. Ojojoj, jag får lite nostalgi jag med... inte för att jag åt de så mycket i barndomen men en och annan slank det ner under tonårstiden! :) Hoppas din helg har varit avkopplande vännen, stor kram!

    SvaraRadera