tisdag 4 februari 2014

Korvsoppa - godare än det låter

Igår lagade jag en snabb och lätt vardagsfavorit till mig och J. Denna värmande soppa brukade jag ofta laga när barnen var yngre och min fantasi var noll, liksom plånbokens innehåll. När jag satt och kikade i Monika Albergs nya kokbok upptäckte jag att hon har en soppa som nästan på pricken liknar min. Dessutom serverade hon precis det tillbehör som jag gjorde igår - senapscreme.

Äter man vegomat kan man bara byta korven mot vegetarisk eller vegansk. Man kan även byta den mot vita bönor, utan tomatsås. I princip kan man ta vad man har, särskilt om kassan är skral och kylskåpet tomt. Paprika, purjolök, kålrot osv. passar lika fint i soppan.


Korvsoppa för frusna

5 potatisar (ca 400 g)
2 morötter
1 gul lök
1/2 rotselleri
1 msk tomatpuré
1 tsk parikapulver
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
korv efter behag, kanske 1/3 falukorv med hög kötthalt
svartpeppar

Skala och tärna rötterna i lika stora bitar. Små eller stora. Skär löken i skivor. Skiva korven eller skär den i lagoma bitar. Koka upp buljongen och lägg ner lagerblad, löken och rötterna i den. Krydda med tomatpuré, paprikapulver, timjan och svartpeppar. Låt småkoka tills rötterna är nätt och jämnt mjuka.

Lägg ner korven i grytan och smaka av med peppar och salt om så behövs.


Senapscreme

1 burk creme fraiche eller matlagningsyoghurt
2 msk grovkornig senap
1 tsk honung

Blanda ingredienserna till cremen och låt stå en kvart för att låta smakerna blanda sig. Servera cremen tillsammans med ett gott bröd till soppan.

8 kommentarer:

  1. Korvasoppa fick ofta Ella hos sin dagmamma och hon älskade det. Jag försökte mig på det hemma, men hade fel färg på såsen (buljongen) ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det var som när jag skulle göra potatissoppa. Inte ett dugg lik den som kokerskan på dagis gjorde. Kram fina Malin!

      Radera
  2. Korvsoppa är nice! Billigt som tusan också, och et är inte fel just nu känner jag... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Julen känns fortfarande av i plånboken för många. Kram!

      Radera
  3. mums låter gott! kram sofia genomförkyld : / nya baciller från nya jobbet : (

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där är ju mer regel än undantag! Krya på dig-kram!

      Radera
  4. Korvsoppa är så gott! Mamma gjorde den när jag var liten (men med varmkorv i skuren i "slantar") och jag har gjort den till mina barn. Vi har dock inte serverat senapskrämen till. Det får vi prova nästa gång :)
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju just det som är det fina - man tar den korv man har. Senapskrämen höjer smakerna på soppans ingredienser! Ha det fint du också!

      Radera