måndag 10 mars 2014

Grillpremiär och trädgårdsbestyr

I år har vi bara en trädgård. Förra året hade vi tre. Sedan vi blev sambo förra sommaren och dessutom sålde vår kolonistuga har vi nu en enda trädgård som vi sköter med gemensamma krafter. Det är en liten lagom plätt där det ryms gräsmatta men också ett litet trädgårdsland. Förhoppningsvis ska helgen fina väder fortsätta och då står det inte på förrän pallkragarna plockas fram och fröerna petas ner i den ljumma jorden. Men än är det en bit kvar. Igår rafsade vi dock ihop alla torra kvistar och grenar så att nya växter får en chans att titta fram. Snödroppar, krokus och små påskliljor tittar fram i rabatten och julrosen blommar för fullt. Lilla B gjorde ett fint jobb och jag är glad för din hjälp - tack!!!

Julrosen blommar!
Solen lyste och vinden ven - så kan man sammanfatta helgens västkustväder. Långpromenad, fika i stan och diverse aktiviteter som Jesus Christ superstar och en väns födelsedagsfirande hanns med liksom grillpremiär. Jo, nu åkte kol och grill fram och det doftade karibiskt över västra Göteborg. Lilla B konstaterade att det där med karibiskt måste ha varit ananasen i salladen, som jag avsåg. Ja ja nåt ska man kalla sin skapelse. Det fanns inslag av Mexiko också, eller vad man nu ska säga att den svenska taco-trenden kommer ifrån...

Jag marinerade kycklingfiléer som jag först delat på längden, så att de blev platta, för snabbare grillning. Till detta en couscoussallad som innehöll de grönsaker som fanns i kylen för dagen.

Grillade kycklingfiléer från Karibien (eller möjligen västra Göteborg)

1 kg kycklingfilé (det går också fint med Quorn)
1 dl mango chutney
1/2 dl tropisk tex mex-salsa (Santa Maria har en som är god)
 2 msk syrlig balsamvinäger (jag tog tranbär)
1/2 dl olivolja
1 tsk anjou-chilipulver
1/2 msk kinesisk soja

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål med lock. Skär filéerna längsgående så att de blir hälften så tjocka. Lägg dem i marinaden och rör om. Låt stå i minst en timme.

Låt marinaden rinna av kycklingfiléerna innan du grillar dem. Grilla (eller ugnsstek) filéerna tills de är gyllenbruna, men inte torra. Passa dem väl för det går fort över glöden.

Servera dem med valfritt tillbehör, till exempel cous cous eller pastasallad.

Cous cous-sallad

3 dl couc cous
vatten enligt förpackningen
1 msk grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk svartpeppar

1/3 gurka
10 cocktailtomater
1 1/2 dl ananastärningar
1/2 röd lök
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika

Laga till coucous enligt beskrivningen på förpackningen, men lägg buljongpulver och peppar i vattnet innan du lägger ner grynen. Låt svalna.

Finhacka alla grönsaker och blanda ner dem i den kalla couscousen och rör om väl. Låt stå och dra en timme så att smakerna blandas.

Servera med en kall sås. Jag valde Eric Lallersteds mango-chilisås som jag köpte på mässan Passion för mat. Bra sting och ett val för den som är bekväm eller har ont om tid.



18 kommentarer:

  1. Här i boråstrakten har det inte varit lika blåsigt som i Göteborg, verkar det som. Vi hade också grillpremiär, kyckling ena dagen och fläskfilé andra. Och så städade jag växthuset och planterade pelargonsticklingar. Mycket vårkänslor blev det och solen sken hela tiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelargonsticklingar är verkligen vår! Det låter härligt!!!

      Radera
  2. Jo tack, den där blåsten håller till även här nere hos oss, men det är ju inget nytt:) Fördelar och nackdelar med kustboendet... Ska bli väldigt trevligt att chilla lite i den trädgården, det ser vi fram mot:)

    Låter som det varit en trevlig helg ni haft, Jesus verkar vara himla bra.

    Ha nu en fin vecka båda två,
    stora kramar till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket chillande ska det bli. Om det då inte blåser för mycket... Då får vi chilla inne. Jesus hade verkligen många poänger även om man visste hur det skulle sluta.

      Kram!

      Radera
  3. ja här blåste det som bara den i fredags med! Hoppas du får en bra start på vecka 11 : ) kram Sofia som ska gå ner till 80% det här med heltid var ingen hit ; (

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske en bra idé att gå ner i tid om det blir för mycket. Bränna ut sig är inget bra alternativ. Kram!

      Radera
  4. Vilken härlig helg åh maten den verkar riktigt smarrig:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var riktigt fin, maten! Ha det riktigt fint du också! Kram!

      Radera
  5. Trädgårdsarbete är meditativt tycker jag. Och har man tur så får man även lite träningsvärk:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade riktig tur- rejäl träningsvärk i låren (mycket att ha ont i, haha!).

      Radera
  6. Underbart vännen.
    Härligt med vår...sänder lite vårkramar
    ~Lollo~

    SvaraRadera
  7. Ja jäklar vad det blåste. Men med solen så spelar det (nästan) ingen roll. Grillpremiär minsann! WOW. Har ni tre grillar också? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, inte tre grillar längre. Vi hade fyra men nu har vi bara en...

      Radera
  8. Den här helgen kunde varit bästa vårhelger och så blir jag liggandes i soffan som ett mähä. Jag stack ut näsan i söndags, men mer än så gick inte.
    Så när de nu började snacka om att det ska komma snö höll jag på att slå avigt.
    De här första ljuvliga dagarna när som värmer skönt och luften är alldeles ljuvlig är ren skär kärlek.
    Grillpremiär låter som ett toppen val helgen som var. Det tillhör på något vis att det doftar karibisk eller annat gottit grillat mellan husknutarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars dig som blev så sjuk! Men nu har du nog jobbat upp ditt immunförsvar ordentligt. Ja, alla blir ju så glada av våren!!!

      Radera
  9. Så härligt med grillpremiär! Vädret har ju varit helt kanon så jag förstår er till fullo. Hade vi inte åkt iväg i helgen till familj och vänner hade vi nog också grillat :) Couscous är mums! Hoppas allt är fint på din/er front, kramar i massor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grill har sin tid och vänner har sin. Ibland kan man till och med kombinera grill och vänner, haha! Kram och allt gott till dig!

      Radera