tisdag 4 mars 2014

Matmässan Passion för mat

Helgen sprang förbi och jag fick ingen tid att blogga alls. Ett Ikeabesök, middag med lilla B och lite halvseriös shopping hanns med i alla fall. Och så var ju då matmässa på Hisingen, eller som vi säger här i Göteborg "Hising island". Nu är jag tillbaka igen, med ny kraft...

Passion för mat heter mässan. En massa utställare hade dukat upp för att sälja in sina produkter till hugade besökare och kön ringlade lång och beslutsam utanför Eriksbergshallen. Vi hade tur som hade förköpsbiljetter, och viss planering var det bakom detta. Jag vet sedan tidigare hur mycket folk det brukar vara. Jag hade bestämt mig för att bjuda kusin Vitamin på detta, sedan jag slarvat bort hennes julklapp i december då vi nu inte just ville fira jul alls. Därför bjöd jag henne på fika på ett trevlans stenugnsbageri först och sen tog vi oss in på mässan. Jag fick ett par ljuvliga hemstickade strumpor utan anledning av kusinen. Underbara färger tycker jag!

Kusin Vitamin svalkar sig med
lager från Grebbestad.
Jag kan inte påstå att jag hade något särskilt i kikaren när jag intog mässan, utom att smaka så mycket som möjligt på så många saker som möjligt. Detta slog ganska väl ut. Choklad från diverse ställen intogs. Lakrits likaså. Bäst var så klart Sylvain Marron som är chocolatier från Frankrike och som har ett bageri och butik i Frölunda där jag bor. Hans praliner är helt sagolika och värda pengarna, för billiga är de inte. Men det är sällan riktigt hantverk. Mums!

Sötlakrits från Lakritsfabriken är alltid lika försvinnande gott. Det kändes dock som om mat och dryck var mer representerat här, än godis. De utställarna håller sig väl till Lakritsmässan om fyra veckor, hihi!

Rökt ålfilé köpte jag trots att jag vet att man inte ska äta ål, men de små fileérna måste jag faktiskt få köpa. Det är det absolut godaste jag vet, rökt ål. Näst bäst är att J inte tycker om det så jag får ha dem för mig själv. Hoho!

Jag smakade en gammal boxares pasta, fylld med parmesan. Den var ganska god men inte sensationell. Nej, Amy, jag är ledsen att säga att den inte var värd att springa efter... Men den smakade helt ok och boxaren blinkade lite och log mot mig. Jojomen. Han fick väl nåt i ögat...

Amys favorit degar lite på mässan
Vad smakade vi mer... Jo, olika patéer. Jag köpte en paté gjord av anka. Inte en tvångsmatad variant utan tydligen en som fått förtroendet att äta själv. Den ska avnjutas när vi har en gourmetmiddag nån gång framöver.

Färska örtkryddor inhandlades och de står nu i mitt köksfönster i väntan på att klippas ner i diverse rätter. Bland annat citrontimjan som jag tycker är en osedvanligt trevlig variant av denna växtfamilj. God på ugnsrostade grönsaker och rotfrukter, till fisk, kyckling och vegomat.

 Vad smakade vi mer på? Jo, diverse drycker så som Tokajer, spansk vaniljlikör och torrt vitt vin från nånstans som jag har glömt. Jag köpte också len och god getost från min hembygd, Blekinge. Från Orranäs närmare bestämt. Orranäs gårdsmejeri har vunnit priser med sina ostar och jag tycker att det verkar som om deras djurhållning är av det goda slaget. Djur som mår bra och som får vistas i det fria. Osten är ljuvlig mild och välsmakande; inte alls så där skarp som en del getostar kan vara, tycker jag.

Bild: http://www.orranasgardsmejeri.se/
Framåt eftermiddagen var orken slut, liksom syret i mässhallen. Jag hoppas därför att man utökar lokalerna något inför nästa års mässa, då det stundtals var klaustrofobiskt trångt i hallen. Jag är övertygad om att många skulle sälja mycket mer om det fanns mer utrymme och syre för besökarna.

Sammanfattningsvis en härlig mässa för matnördar och andra matintresserade. Mycket lokalproducerat och genomgående hög kvalitet på det som såldes. Över lag mycket trevliga försäljare som generöst bjöd på sina produkter.

Jag ser redan fram emot Passion för mat 2015.

5 kommentarer:

 1. Men, varför har jag missat det här? Hade ju varit jättekul! Nu va jag iofs upptagen i helgen ändå, eftersom jag hade med mig trollen o var på Mello. Men nästa år får jag planera in den där mässan, verkar ju jättekul!
  Du kan väl hojta till om det är några andra kul mat- eller bak-event i Gbg-trakten? Skulle va så kul att åka på nåt sånt igen.
  *kramar* /Trollmamma

  SvaraRadera
 2. Önskar att jag hade kunnat vara där, jag också! Så himla mysigt att gå på matmässa...

  SvaraRadera
 3. gick aldrig i år. tycker att det är så trångt och hysteriskt med folk men väldigt trevliga utställare. Nästa år tar jag nog ledigt på fredagen och hoppas på lite lugnare.

  SvaraRadera
 4. Jag ville bara kika in för att säga att jag glad över dina kommentarer du skriver hos mig! Ja du vet.. hur många är vi inte som jobbar och jobbar sen efter det finns inte mycket ork kvar. Eller lust att skriva kommentarer. Tiden går snabbt. Många gånger vill man bara läsa lite, kanske inte vet vad man ska skriva. Ibland vill man inget annat än bara kika in utan att skriva något för det kännas avkopplande bara. Jag önskar god sömn och energi i massor. Både till dig och mig.

  Tack för att du finns där på andra sidan skärmen ♥

  SvaraRadera
 5. Nästa år MÅSTE jag gå på mässan! Jag älskar gratis provsmak, för det hoppas jag där finns? ;-)

  Lakrits ska jag äta den 29 mars, så mycket att den ger en laxerande effekt, så det så! ;-)

  Kram kram fina du!

  SvaraRadera