torsdag 13 mars 2014

Viktigt att ta ställning emot nazism!

Jag brukar inte använda bloggen för ställningstaganden men det finns alltid undantag. Detta är ett sådant. Med tanke på förra veckans meningslösa våld mot fredliga demonstranter, vill jag uppmana alla att ta starkt avstånd från nazistsympatisörer och andra personer med åsikter som går emot människovärdet. Det finns saker som är värda att stå upp för och saker att stå upp emot. Omotiverat våld är en av de sakerna. De som blev attackerade i lördags, i Malmö är värda att uppmärksammas. Dådet mot dem får inte tigas ihjäl.

Alla människor kan göra något för att motverka det meningslösa våldet i samhället. Mitt bidrag blir att ta upp sådana här händelser med mina elever och lära dem skillnaden mellan fredliga demonstrationer och våldsamma aktioner. Jag pratar med dem om demokrati, yttrandefrihet och FNs mänskliga rättigheter. De får lära sig om rättigheter men också skyldigheter. De får diskutera och debattera.

Jag hoppas att mitt lilla bidrag till en bättre och mer medmänsklig värld gör skillnad. Ibland får jag ett litet bevis för att en elev faktiskt har fått sig en tankeställare. Han/hon kommer och berättar om att han/hon tänkt på det vi pratade om och gör en egen reflektion eller berättar någon händelse som har med ämnet att göra. Då är det fint att vara lärare. Det är lärarens guldstunder. De stunder man vill minnas och lägga på minnet.

Alla kan vi göra något för att bidra till en bättre värld. En värld där människor har lika värde och där ingen behöver få en kniv i magen för sina åsikter. Bara att prata om våldet och att ta upp det till diskussion är ett bidrag till demokratin. Nazism får inte tystas ner. Det finns historia som visar att det kan vara mycket farligt. Tro inte att det inte kan hända igen.

Stor kram till alla er som läser det här. Tillsammans kan vi förändra världen om vi vill.

12 kommentarer:

 1. Bra Erika!! Du har så rätt i allt du skriver!!! Tack för det! Dina elever har tur som har dig som lärare. Och elevernas föräldrar har tur. Världen behöver fler som dig!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. Bra där Erika, du gör ett bra jobb! Kram!

  SvaraRadera
 3. Du har ett viktigt jobb och det du gör med eleverna är superviktigt. Kloka du! Kram bp

  SvaraRadera
 4. Vilken viktig uppgift som ligger i lärarrollen! Och vilken god förvaltare du är av den rollen. Finns det något viktigare budskap än det du bringar till dina elever!? Nej blir ju det enkla svaret på den retoriska frågan. Och tack för din kommentar till mitt blogginlägg. Kram! Vendla

  SvaraRadera
 5. HEJA HEJA Erika! Själv är jag stark motståndare mot människor med dessa sympatier. Min lillebror och hans vänner blev attackerade med järnrör och basebollträ under en antirasistisk studiecirkel, för exakt (idag) 8 år sedan.
  (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nazister-overfoll-socialistisk-studiecirkel_298844.svd )

  Vi hade det svårt under en ganska lång tid eftersom det blev ett rättsligt efterspel med stor mediabevakning och hela familjen blev lidande då dessa som stod åtalade försökte tysta oss på de mest vidriga/otäcka sätt.

  Även om det är läskigt att möta dessa människor så är det viktigt att agera! Att aldrig ge upp och att lära våra unga tidigt vad som är rätt och fel. You go girl! Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Vilken tur dina elever har som har dig som lärare! Och du har så rätt - det är allas vårt ansvar att lära ut vad som är rätt och vad som är fel! Tillsammans kan vi göra gott! Hoppas du får en mysig helg!

  SvaraRadera
 7. Åh, så bra skrivet! Håller till 100 procent! Och håller med föregående kommentar! Vilken tur att dina elever har just DIG! :)
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
 8. Tack för er respons! Vi fortsätter att kämpa tillsammans! Kram!

  SvaraRadera
 9. håller med till 100% hurra! kram Sofia

  SvaraRadera
 10. Otroligt viktig fråga, så bra skrivet!

  SvaraRadera
 11. Bra rutet! Håller verkligen med dig!

  SvaraRadera