tisdag 24 juni 2014

Kaga på kaga

När härliga paret Mårtensson var hos oss i maj månad, presentades vi med allehanda godsaker. Håkans egenstoppade korv var kronan på verket och den slank ner utan besvär, även i min mage som normalt sett inte äter griskött. Sedan fick vi den goaste kagekrydda från Österlen med Citronmeliss, Lavendel, Mynta och Mejram som beståndsdelar. Kage står så klart för kaka på skånska, för den som inte är så bevandrad i denna ljuva dialekt.

Det är Österlenkryddor som tillverkar och säljer denna krydda och flera andra. Pantoffelkryddan har vi på våra pantoffler och den smakar också mumma, ska jag säga. Passar både på stekta och ugnsbakade men även till rösti har vi märkt.

På Österlenskryddors hemsida tipsar man att kagekryddan är fin i pannacotta och glass också. Detta mottages tacksamt för pannacotta görs då och då i vår familj. Vanligen med lavendel men nu kan jag utöka repertoaren lite. Jag tänkte dock baka en mjuk kaga den här veckan. Varför inte då en sockerkaga helt enkelt? Bra att ha hemma och bjuda på när man får oväntat besök, eller i semestertider då man får väntat besök av svärmor eller nån pratsjuk granne eller... Möjligheterna är många.

Recept på sockerkaka finns det så många, men det HÄR från Allt Om Mat är inte så dumt. Man byter helt enkelt ut smaksättningen mot kagekrydda. Lätt som en plätt. Även Arla bjuder på ett recept som fungerar fint. HÄR hittar du det. Sen har ju förstås Leila ett bra recept som kan vara värt att testa. HÄR är det.

Men det allra bästa receptet har jag ändå fått av Gunvor, den bästa sockerkaksbagaren jag känner. Hennes sockerkaka fullkomligt smälter i munnen, är alldeles mjuk på ovansidan och alltid helt perfekt genomgräddad. Hur jag än gör blir min aldrig lika bra. Smaksättningen med citron kan du alltså byta ut, och istället använda kagekrydda eller vad du nu vill att kakan ska smaka.

Gunvors sockerkaka

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 dl mjölk
lite citron

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda allt till en jämn smet. Smörj och bröa en form och häll smeten i den. Grädda i 25 - 35 minuter beroende på ugn. Känn efter med en sticka när kakan är torr i mitten. Låt svalna något, lossa sedan kakan runt kanterna och stjälp upp kakan på ett fat.

8 kommentarer:

  1. Tack snälla för den fina presenten♡♥ jag blev så glad och det fina kortet och vad dy skrev på kortet♡♥ tack min fina vän kramar Sofia mums med sockerkaka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tyckte om den! Kram!

      Radera
  2. Vilket bra tips på kryddblandning ska kolla det när jag är på Österlen i sommar:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Österlen är fantastiskt på så många sätt! Ha det fint i sommar!

      Radera
  3. Så kul att presenterna föll er i smaken och att de kommer till användning i ert fina kök! Håkan jublade lite extra över att din magge överlevde korven:)
    Alltid bra när man har recept som Gunvors, sådana ska man vara rädd om.

    Hoppas det är bättre med dej nu och att förkylningen har gett sig iväg,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Presenter som era är guld värda! Korven var fin och jag gjorde ett undantag eftersom jag vet att råvarorna i den var av högsta klass! Kram på er!

      Radera
  4. får bli till att baka på semstern till alla picnikar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sockerkaka är perfekt picknickmat!

      Radera