söndag 1 juni 2014

Skånskt besök, chipsprovning och rökta räkor

Vilken helg vi har haft! Solsken och varmt väder nästan hela tiden, fyra dagar i sträck. Jag har verkligen hunnit med både fest och vila. I torsdags städade J medan jag förberedde lite ätbart inför vårt finbesök från Skåne. Härliga paret Mårtenssons dök upp här och förgyllde större delen av helgen för oss.

Vi hann med ett besök på Gunnebo slott som visade sig från sin bästa sida. I den lilla butiken fyndades såväl potatis-stícka som duschmunstycke för små pet-flaskor. Bra-att-ha-saker minsann. Där fanns också en smideskrona som jag gillade men prislappen var på 4700 kronor och det hade jag inte på fickan så den fick vara.

Uppställning i labyrinten på Gunnebo
I caféet avnjöts blommiga cupcakes som var laktos- och glutenfria, smörgås och andra kakor. Solen gassade och vi fick också en liten tur bort mot hästarna som skulle in från hagen. Anki var bra sugen på en ridtur men tyvärr gick det inte att ordna.

Orangeriet som tydligen ska vara under uppbyggnad lyste dock med sin frånvaro. Vi fick dock förklaringen (kanske) när vi hittade ett nybyggt ORANGE snickeri. Kan det ha varit detta som det stod om i tidningen? Snillen spekulerade och vi fick just ingen klarhet i hur det egentligen låg till.

Vi gjorde sedan ett besök i Ostbutiken i Mölndal, denna lilla pärla. Butiken drivs av en entusiastisk Kenneth och hans trevliga medarbetare. Vi bjöds på lakrits-chips från Larssons, något som uppskattades av samtliga i provsmakar-gruppen. Och då är ändå en av oss fyra inte särskilt begiven på lakrits.

Kenneth m fl. Bild: Ostbutiken i Mölndal.
Larssons chips med lakritssmak kommer från Gårdsbutiken Larsviken. Ett genuint företag med intresse för  odling med kvalitet och tradition. Jag kan rekommendera chipsen till er som älskar lakrits. En upplevelse med lite gott bubbel till. Vi drack en kall Prosecco och det smakade fint i värmen.

Jag kan också rekommendera er att besöka denna fina butik. Bra service, god mat och spännande produkter som baconsylt. Allt är noga utvalt och det hemlagade görs med stor matkärlek.

Lakritschips och annat gott!
På kvällen rökte vi räkor i lilla röklådan från Jula och åt med sallad och några såser till. Hembakad foccaccia funkade fint till liksom en sallad med friska och fruktiga smaker av avokado och färsk mango. Till maten drack vi en vit riesling och även om J tycker att riesling är för sött medgav han att detta gick bra ihop med den salta och rökta maten.

Räkorna var kvällens höjdare och lakritsaiolin till gick åt. Receptet på aiolin har jag lånat av Sveriges lakritsdrottning, Elisabeth Johansson. Mums! Kvällen blev sen och gick över i natt och vi satt ute hela kvällen. Filtar togs fram och nya minikaminen värmde gott på bordet.



Dagen därpå drog vi omkring på Göteborgs gator och torg och gjorde stan osäker. Mer om detta imorgon, för nu ska jag sova. Godnatt alla. Ett stort tack till Mårtenssonarna som gjorde vår helg oförglömlig! Kramar till er!

17 kommentarer:

  1. Åh vilken härlig helg du haft, wow vad mycket roligt du hunnit med :) Trevligt med utflykter och viken god middag med räkor, mums :) Min helg har iiiinte varit lika trevlig, har ägnat mig åt tentaläsning, urk...

    Kraaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tentaläsning är ett gissel men ack så skönt när det är över! Kram!

      Radera
  2. Vi ber att få tacka för en kanonersmeloners bra helg, vi befinner oss fortfarande i en matkoma och det där med att laga mat och äta var inte enklare igår än det känns idag... Räkor, laxrullar, råbiff och dumplings - hallelulja! Sällskapet - ännu mera hallelulja!
    Långhårda kramar till både dej och din J, vi saknar er redan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat är underbart! Så mycket gott man kan smälla i sig. Vårrullen i salladsblad var nog det bästa jag åt den gångna helgen, i hård konkurrens med pilgrimsmusselbollarna. Ni var dock kryddan, kära vänner! Vi får planera in en tur förbi er i sommar så att det inte går för lång tid tills vi ses igen! Kramar från oss båda!

      Radera
  3. Vad roligt med besök! Lakritschips låter verkligen spännande och gott. Kram!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt ni måste ha haft tillsammans! Underbart med helg med vänner i Göteborg! :-) Här är allt bara fint, snart verkar det vara dags för leverans. Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var fantastiskt! Spännande! Jag håller tummarna för en fin upplevelse. Att föda barn är fantastiskt! Kram!

      Radera
  5. Härligt med lite mölndalsmys! Inte dumt sällskap heller :)
    Vi får ta den där lunchen snart tycker jag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får vi verkligen göra. Snart har mina elever ledigt och då har jag lättare att komma ifrån. Kram!

      Radera
  6. Åh, så mycket mysigt ni hann med. Och bara en massa godsaker mumsade ni i er!

    SvaraRadera