torsdag 21 augusti 2014

Egna morötter är de bästa

Som barn åt jag sällan köpta morötter. Morfar odlade för tre hushåll, och det var först fram på vårkanten som det sinade i jordkällaren på Ekdala. Då möjligen köpte mamma morötter när hon veckohandlade hos Konsum.

De allra första morötterna är de allra bästa. Späda och doftande ger de med sig när man drar i dess blast. Växer de i bra jord räcker det med att torka av dem mot gräset eller sina byxor innan man knaprar i sig dem. Den smaken glömmer jag aldrig!

Våra morötter har i år växt sig riktigt fina och få är de som böjt sig eller stannat i växten. Lila, gula, vita och orange har de prytt vårt middagsbord och glatt våra gommar. Nu är det bara ett fåtal kvar och de ska njutas med omsorg. Egenodlade gör jag sällan något med utan äter mycket lättkokta med smör och kanske lite örtkryddor och salt.

Min matlagningsidol, Monika Ahlberg, har ett finfint recept på morotssoppa som jag tycker att ni ska pröva. Kanske lite tidigt för soppor ännu men som det har blåst, regnat och ruskat den senaste veckan är inte soppornas tid långt borta.


Morotssoppa 
av Monika Ahlberg

7-8  morötter (knappt 1 kg)
1  röd lök
2 msk smör till grytan
1 l grönsaksbuljong
1,5 tsk torkad dragon
2 dl vispgrädde (matlagningsgrädde för smalare soppa)

flingsalt och nymalen vitpeppar
färsk dragon till dekoration

Skala (om det behövs) och skiva morötterna. Finhacka rödlöken och stek den mjuk utan att den får färg. Häll buljong, morötter och torkad dragon på löken. Koka upp och sjud i 15 minuter.

Mixa med stavmixer eller i en mixer till slät konsistens. Kom ihåg att om du mixar i en separat mixer måste allt vara svalt – annars utvidgar vätskan sig och du får soppa på dig och på väggarna. Tro mig, jag har provat!

Krydda med salt och vitpeppar. Servera soppan och garnera med färsk dragon.

4 kommentarer:

 1. Kokta morötter med smör som smälter, mmmm. Fick jag alltid hos mormor och till hennes köttbullar. Så förbannat gott!

  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Jag tänker mycket på det, alla grönsaker man åt som barn som kom från egna och andras trädgårdar och som smakade grönsaker. Undra om barn i framtiden kommer veta hur en riktig morot smakar.

  SvaraRadera
 3. mums vad gott : ) och nyttigt : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Morötter är en av de sakerna vi alltid köpte. Jorden där vi bott har aldrig varit sandig nog för morötter, allt annat kom upp och blev fantastiskt, morötterna blev några små trådar. Men jag minns med glädje morötterna min gudmor odlade, att komma dit på besök och att frossa i nyupptagna morötter, så fantastiskt. Finns inte mycket bättre än hemodlat, rädisor uppdragna och bara avspolade under vattenslangen, eller till och med avtorkade på gräset. Ljuvligt!

  SvaraRadera