lördag 9 augusti 2014

Fredagskakan blev paj

Jag är lite veckovill och när jag till slut insåg att det var fredag igår var det allt för sent att blogga om en kaka. Lite paj kan man tycka, men så är det ibland.

I tidningen Bakas senaste nummer finns recept på en makalöst god persikopaj som jag tycker att ni ska pröva nu medan persikorna är söta och goda. Det fungerar med nektariner också. Se bara till att de inte är hårda och smaklösa.

Till pajen kan man med fördel servera vispad grädde, glass eller kesella. Allt efter tycke och smak och ni kan säkert komma på fler kombos än jag räknar upp här. Som vanligt pillade jag lite med receptet och bytte ut råsocker mot muscovadosocker. jag kan liksom inte låta bli, tror att det är nån typ av störning och jag vet att Mårtenssons lider av exakt samma sak. Fast jag tror inte att de
lider, det är bara som man säger. Jag förbakade botten i 5 minuter men det behöver man inte göra.

Pajen är mest som en cheesecake och mycket lättbakad.

Persikopaj

Botten
125 g smör
250 g digestivekex

Fyllning

250 g mascarpone
250 g naturell färskost
skal och saft av en citron
90 g socker
180 g ägg (ca 3 st)
3 mjuka persikor
1 msk råsocker (eller muscovadosocker)

Värm ugnen till 175 grader. Mixa kex och smör och tryck ut dem i en form med löstagbar kant. Låt vila kallt medan du förbereder fyllningen.

Skär persikorna i tunna klyftor. Vispa ihop mascarpone, färskost, citronskal och - saft samt socker. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Förgrädda botten om du vill. Häll sedan på fyllningen och fördela persikorna på toppen. Strö över valfritt socker. Grädda på näst nedersta falsen i ugnen i ca 45 minuter. Låt stå kallt ett par timmar före servering och ät sedan pajen med grädde eller något annat tillbehör.

13 kommentarer:

  1. Hahaha, nej lider gör vi inte:) Tror bestämt att det var Charlotta som till och med har gav denna "störning" - en positiv sådan om du frågar oss - ett namn, receptus ändrus om vi inte minns helt fel:)
    Hur som haver så låter det mycket godare med muscavadosockret i, den där lakritstonen gillas som du vet.

    Ha en goderlig kära du,
    kram på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den störningen skriver jag under på. Amen!

      Radera
  2. Jag älskar pajer av olika slag men har aldrig ätit någon som den du bakat. Den verkar då verkligen god! Och om jag bakar den tänker jag också byta ut sockret. Jag litar på dig jag.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Nektariner äter jag dagligen, de är så saftiga och goda nu. De passar dessutom bra i bakverk. Pajen låter mycket god. Kram!

    SvaraRadera
  4. Låter helt fantastiskt god den här pajen, tycker jag! Mums för persikor och nektariner. Man får passa på nu när de är fina.

    SvaraRadera
  5. gahhh låter hur gott som helst : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den hade jag gärna bjudit dig på! Kram!

      Radera
  6. Du, det här ser ju helt galet gott ut!

    SvaraRadera