tisdag 21 april 2015

Årstider och mat

Jag kan inte alltid förstå hur fort tiden går. Helt plötsligt är det april och tillvaron är fylld med aktiviteter och arbete. På jobbet är det nationella provtider och det kan ta knäcken på vilken lärare som helst. I år har jag inte så väldigt många elever, så det är hanterbart. Det finns ändå en stress i att vara den som samordnar och har ansvaret för det. Men det är ju vad min nuvarande tjänst går ut på så jag klagar inte. Det är roligt men ibland stressigt.

Hemma är det mest trädgårdsarbete och en del städning som pågår. Har ni märkt hur kaklet i kök och badrum plötsligt är väldigt smutsigt när solen står på? Hela vintern har man gått i ett myspys-halvmörker och missat alla kalkränder, alla kaffestänk och vad det nu kan vara som hamnar på kaklet och skåpdörrar. Fram med städgrejer bara.

Sambon J plockade fram Cillit bang och en borste och gav badrummet en omgång förra helgen och det fick liksom ny färg. Inspirerad (smått stressad) av hans tilltag gjorde jag samma sak med köket. Det är urtråkigt när man gör det men ack så skönt när det är klart! Kaffet i solen smakar så mycket bättre om man gjort något nyttigt först tycker jag. Om man orkar vill säga och det gjorde vi just nu.

Matvanorna förändras också när det är vår. Jag håller kvar några vintriga rätter ett tag till. Grönkålen finns fortfarande att köpa färsk och senast i helgen wokade jag strimlor och smaksatte med parmesan och apelsinvinäger. Enkelt men gott till de ankbröst jag stekte.

Mustiga grytor är på väg ut och sallader är på väg in. Min Croc pot ska bäras ner i källaren inom kort och den elektriska potatisskalaren bärs upp. Riskokaren bärs ner och salladsslungan får flytta upp. Så är det när man har ont om plats och många köksprylar. Men det finns en glädje i det också. 

Och innan man vet ordet av står man där i september och funderar på att ta upp Croc pottan igen. Tiden flyger. 

8 kommentarer:

 1. Ja visst kan solens strålar framkalla "städlusten" (ha, ha!) i oss. Vi bor på sydligare breddgrader ett par år så här får vi inte uppleva våren, men maffiga åskoväder mest varje dag ;) Har en dotter här hemma som tenta-pluggar för fullt. Hon går IB-programmet i en internationell skola och den 4 maj börjar tentorna. Tror hon ser fram emot dem med skräckblandad förtjusning. Längtar men fasar för det samtidigt. Sedan är det "graduation" den 29 maj och så har yngsta barnet tagit student också. Blandade känslor hos mig också ;)
  Njut av våren lite för mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tentapluggande är tufft och känns som om det nästan i sig kan framkalla åska, haha! Alla våra fyra har tagit studenten så jag är glad att få vara med om den på jobbet varje år. Kram!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att tiden går väldigt fort. Härligt med vår, det upplever man inte i Singapore. Vi har haft väldigt varmt väder den senaste veckan, det känns som att gå in i en het och fuktig bastu då man går ut :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fuktig värme är inte alltid så kul, även om vi här i Norden ofta längtar efter just värme. Kram!

   Radera
 4. Det går verkligen helt vansinnigt fort! Alla verkar ha fullt upp, så även jag. Roliga grejer mestadels, men glöm inte att det lite lugnt också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket är kul och en del är stressigt. Det gäller att inte välja bort det som är roligt för då orkar man inte.

   Radera
 5. Jajamän, instämmer med de övriga.... tiden flyger fram herregud! Ja, mer sallader helt klart nu när det är vår :) Klart vi måste ses, förhoppningsvis i sommar och ja, det får bli i er stad när vi ändå är där... förmodligen på en restaurang även om grabbarna nu är större :)) Stor kram och hälsa hemma också!

  SvaraRadera