torsdag 30 april 2015

Veganska maränger

I dag är det minsann Stora F som gästbloggar hos mig. Jag tror att jag ska be fler duktiga matlagare att gästblogga hos mig. Tack fina Stora F. Du lär mig hela tiden nya saker och jag är så glad att du finns! <3 

Hej! Jag frågade mamma om jag fick skriva om det nya fenomenet kikärtsmaränger på hennes blogg och det fick jag. Ärligt talat så orkar jag inte skriva en genomtänkt och lång text, så ni får ta det för vad det är!

Spad från kokta bönor istället för äggvita? Ja det är årets stora snackis i vegan-världen. Någon har kommit på att om man vispar spadet som blir över när man kokat kikärtor blir det ett enormt och starkt fluff otroligt likt äggvita. Detta innebär att man kan göra maränger, och i förlängningen makarons, citronmarängpaj och alla möjliga andra grejer.

Folk är otroligt uppfinningsrika och testar alla möjliga spännande grejer, men i dag har jag gjort grunden, maräng på kikärtsspad! Om du tycker det låter äckligt kan jag berätta att det inte smakar böna när det är färdigt, och det är väl ändå äckligare att äta hönans mens om man tänker efter.

Veganska maränger

1 del kikärtsspad (från en konservburk eller hemkokt, så lite salt som möjligt) 
1.3 delar strösocker 
Lite vanilj 
En skvätt citron (för stabiliteten, skippa inte det här!)


Häll allt i en bunke och vispa med elvisp tills det är ett stabilt skum som går att vända upp och ner utan att det rinner. Vispa lite till för säkerhets skull. Spritsa ut eller klicka ut på en plåt, baka i ugnen på 100 grader i en timme, låt sen svalna i ugnen under tiden den svalnar. 

Ät förslagsvis med Tofulines vaniljglass och chokladsås.10 kommentarer:

 1. Du så spännande det låter! Jag själv har inget emot att äta ägg, men tycker ändå om att prova nya recept. Och det är bra att ha "special"-recept på lut om man får besök av allergiker eller vegetarianer/veganer :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även för ägg-allergiker är det här receptet toppen!

   Radera
 2. Så spännande detta vill jag testa :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste man ju bara göra!

   Radera
 3. Alltså, detta låter så otroligt häftigt, nästan för otroligt för att vara sant:) Men vi tror och litar på dej och F! Man kan ju fundera på hur det går till när sånt här uppfinns, vem kommer på idén att ställa sej och vispa kikärtsspadet?

  Nu har vi börjat räkna ner, snart närmar det sej dagen D. Jippi!!! :)
  Kramar på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl nån kemist som inte hade skojigare saker för sig kantänka!? Vi längtar också svårt. Nedräkningen pågår! Kram!

   Radera
 4. Låter alldeles för kul för att inte testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och kikärtor är ju alltid gott också!

   Radera
 5. Men så häftigt, dessa måste jag testa :)

  SvaraRadera