tisdag 28 april 2015

På spaning efter den mat som flytt och nya trender


Jag sitter här och funderar på trender i matvärlden. Syrade grönsaker känns modernt men inte trendigt, liksom raw food och lakrits.För att inte tala om pulled pork/beef/turkey och vad man nu dragit i. Gott med inte nyskapande för nu har dessa trender istället blivit mode. Trend är ju det som är nytt eller åtminstone nygammalt. För hur hittar man på helt ny mat? Det är vanligare att man dammar av något gammalt och gör om och förhoppningsvis gör man också (mat)rätt.

Egen-kärnat smör känns ganska nytt men detta gjorde man ju förr så nytt är ju synd att kalla det. Dessutom har vi väl alla nån gång stått och tänkt på annat medan elvispen snurrat och vips (snarare än visp) har man smör i bunken. Tur i det läget om man väntat med att sockra, för då kan man ju använda det som smör. Vaniljsötat smör är kanske mindre lyckat.

Närproducerat känns fortfarande nytt och framför allt viktigt. Själv är jag inte konsekvent när det gäller närproducerat men jag försöker köpa kött från Tjolöholms gård så ofta jag kan när jag handlar. Eller Kaprifol-kött från gårdar i Bohuslän och Dalsland. Djur som betat fritt och inte behövt åka land och rike runt för att bli mat. Ekologiskt producerat och kravmärkt. Jag hoppas att detta blir mode och inte stannar vid en trend. Alla borde köpa bra kött, utom de som äter vegetariskt så klart…

Vegetariskt är både trend och mode. Meatless Monday håller i sig och jag tror att jag och J kör ca två vegetariska middagar i veckan. Ibland också luncher. Detta är också en trend som jag hoppas sätter sig, både av klimatskäl och etiska skäl. Dessutom är ju vegomat så himla gott. Favoriterna hemma är pasta med kronärtskockshjärtan, mynta och parmesan samt palak halloumi – ett slags variant på palak paneer. Hos Amys piece of cake hittar du ett bra recept på detta. Byt ut paneer mot halloumi om du är lat som jag. Galet gott och alla äter tills de får magknip mer eller mindre. För den inbitne köttätaren rekommenderas att använda kött som tillbehör till måltiden snarare än tvärtom. Krydda med kött som matmagasinet Äkta mat tipsar om.

Hälsomat är också en trend som jag hoppas står sig. Ät dig frisk! Ingefära, gurkmeja, aloe vera, kokosvatten – ja, listan kan göras lång. Själv är jag övertygad om gurkmejans antiinflammatoriska effekter och tar dagligen kapslar. Dessutom försitter jag inga tillfällen att ha kryddan i mat. Kanske inte till kokt potatis men definitivt i riskoket och i grytor.

Sista trenden jag presenterar är kaffe från micro-rosterier. Bönor från kaffeodlare som ger arbetarna rättvist betalt och som är gott och saknar den otäcka garvsyran. Hos Slöinge kafferosteri köper du gott kaffe som i och för sig kostar lite men som du dricker med gott samvete och du slipper garanterat biverkningarna av garvsyra (magknip).

Bubblaren i mattrender är kikärtsspad istället för äggvita. Inlägg om detta kommer snart från en gästbloggare. Håll ut!   

2 kommentarer: