måndag 25 februari 2013

Brownies och olika smak

Jag har precis bakat brownies i min iver att slippa delta i övriga familjens nöje på TV - Ullared. Jag blir sorgsen när jag ser dessa människor som stor del av svenska folket faktiskt sitter och skrattar åt, inte med. Människor som kanske inte är de trendigaste eller mest beresta driver man med och gör till åtlöje. Jag ogillar det i högsta grad och kan bara inte förstå det roliga i detta. Men jag vet ju att det är många som tycker att det är jättekul, så jag drar mig bara tillbaka och gör något annat. Smaken är helt uppenbart mycket olika...

Imorgon är det träff med de jag jobbade tillsammans med i höstas, och min grupp ska bjuda på fika. Därför plockade jag fram ett gammalt recept som jag dock modifierade lite efter eget huvud. Jag, precis som Mårtenssons, kan ju inte följa recept. Det är något särskilt med att ändra aldrig så lite i receptet. Känslan av att det är mitt eget.

Supermockabrownies

Ca 12 stora brownies

150 g mörk choklad
100 g smör
1 tsk starkt kaffe
1 tsk vaniljextrakt
2 1/2 dl mandelmjöl
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
florsocker till dekoration

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en kvadratisk bakform 20x20 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret i en kastrull och lägg i chokladen så att den smälter på låg värme. Se till att det inte bränner fast.

När smörchokladen svalnat något rör du ner vanilj och kaffe. Blanda ner mandelmjöl och socker. Rör tills smeten är jämn.

Rör äggulorna släta och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem mycket försiktigt i smeten och rör den jämn. Häll allt i formen och grädda i ca 30 - 35 minuter. Det gör inget om kakan inte har stannat helt när du tar ut den. När den kallnat skär du den i rutor - galet gott! Sikta florsocker över före servering.

36 kommentarer:

  1. Nä, jag håller med. Sådana program är inte för mig!
    Attans, att jag håller mig undan från sötsaker just nu.. för det där låter ju supergott!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En liiiten kaka får alltid plats. Kram!

      Radera
  2. Nej jag tittar inte heller på det...

    Inget vetemjöl. Glutenfritt alltså. Om personen ifråga tål mandel så. Verkar ljuvligt gott!

    Läste din kommentar om författarinnan. Ibland är världen liten. Skrattade åt ditt tralala på slutet! Nej det är klart man inte ska recensera ärtsoppa om man inte gillar det :))

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Världen är liten. Pytteliten. Konstigt bara att det känns som om du bor så långt ifrån mig. Kram!

      Radera
  3. Spännande med mandelmjöl!

    Nej gillar inte heller att man skrattar "neråt". Puss du är smart mamma!

    SvaraRadera
  4. mums med brownies. Dokusåpor göra sig icke besvär. Jag kollar nästan inte på TV längre!!! Sitter mest vid datorn ; ) Mia på Grötö, melodifestivalen, nyheter kollar jag på! Pluras kök i Spanien med kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plura har jag aldrig kollat in. Han har ju många tittare men jag håller mig till Per Morberg, hihi! Kram!

      Radera
  5. Hej Erika! kul att du hittade till mig o min lilla utlottning! Välkommen :=) smaskigt recept du bjuder på.. kommer att gå som smör i solsken :=) hoppas vi ses igen kram Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer att titta in igen, var så säker! Kram!

      Radera
  6. håller med har svårt för TV som går ut på att förminska deltagarna. Blir illa berörd.
    Kram på dig!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns inte som 2013 liksom. Kram!

      Radera
  7. Jag gillar att du använt mandelmjöl och kaffe i dina brownies. Låter mycket bra! Ullared är något jag aldrig sett och av din beskrivning så har jag inte missat något. Kram

    SvaraRadera
  8. Lyckliga kollegor!!! det ser mums ut! kan man ersätta mandelmjöl med vetemjöl eller faller konsistensen då?
    Jag följer aldrig ett recept, kan ha det som en grund men det är sällan jag följer det helt. Så detta receptet kommer säkert också att modifieras (ledsen att behöva säga det;))Tycker att det är mycket roligare att så att säga "skapa" och testa när jag står vid spisen. Med sämre och ibland kanske bättre resultat också, det blir i alla fall mer spännande;))
    Ha en fin dag och var rädd om Dig!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar när andra modifierar mina modifierade recept!!! Kram!

      Radera
    2. Konsistensen faller. Dessa brownies blir tunga och kompakta. Mald mandel ger en tyngd som jag gillar. Men de blir säkert goda också med mjöl. Jag vågar dock inte uppskatta mängden. Knappast samma mängd.

      Radera
  9. Lyckliga kollegor!!! det ser mums ut! kan man ersätta mandelmjöl med vetemjöl eller faller konsistensen då?
    Jag följer aldrig ett recept, kan ha det som en grund men det är sällan jag följer det helt. Så detta receptet kommer säkert också att modifieras (ledsen att behöva säga det;))Tycker att det är mycket roligare att så att säga "skapa" och testa när jag står vid spisen. Med sämre och ibland kanske bättre resultat också, det blir i alla fall mer spännande;))
    Ha en fin dag och var rädd om Dig!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
  10. Det här receptet sparar jag direkt! Passar ju mig perfekt som äter glutenfritt! Och kaffe och choklad är ju såååå gott ihop! Tack för ett smarrigt recept!
    Kramar till dig!
    //Lana

    SvaraRadera
  11. Åååååå så gott det låter, passar oss perfekt då vi försöker undvika gluten (och egentligen kolhydrater men ibland är det fest;) Så tack så jättemycket för receptet.

    Håller med dig om Ullared, gillar inte all sådana där reality-shower överhuvudtaget som tur är gillar ingen annan i min familj det heller; )

    Än en gång ha en trevlig dag
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min familj är vi delade i två läger. Hälften mot hälften. Kram!

      Radera
  12. Låter som jättegoda brownies, hade käre maken älskat eftersom han gillar allt med kaffesmak i. Tycker du gjorde helt rätt som bakade dessa istället för att titta på dumburken, kram! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för bakning blir man glad av. Kram!

      Radera
  13. Ja, att vi fastnade i Ullared förra veckan är ju ingen hemlighet, men det är väl lite så det programmet är tänkt och upplagt också - råkar du hamna mitt i det så görs allt för att hålla ögonen kvar... tyvärr. Men den där tvn ser vi på allt mer sällan sedan vi fastnade i bloggvärlden, har vi upptäckt, även om favoritprogrammen sällan missas (typ allt som det lagas mat i:)).

    Nej, det där med att lyckas följa recept är verkligen inte helt lätt, dagens middag är ett ypperligt bevis på det... Brownies med så mycket choklad i låter som ett gott bevis på att förändring förnöjer:) Vi är tydligen i gott sällskap!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag handlar gärna i Ullared om jag slipper bli intervjuad om vad jag köpt. Hur spännande är påsklämmor och plastfolie liksom?

      Mycket choklad är lagom! Kram!

      Radera
  14. Hej! Jag bor ca 30km från Gekås och sitter och tittar förundrat på hur alla dessa människor typ kan älska åka dit??? Det är ju bara (nästan) jobbigt. I alla fall mitt i sommaren.
    Imponeras däremot av Morgan som är sig själv i alla lägen. Lider inte av stress och tar livet som det kommer. En del räknar honom för att vara lite slow. Jag tror han är smartare än de flesta som sitter och skrattar åt honon hemma i tv sofforna. Han arbetar
    på Gekås, mjölkar 160 kor ensam minst två gånger/ helg och handlar med aktier. Skrattar bäst som
    skrattar sist.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det jag menar. Morgan framställs som någon att skratta åt. Jag är övertygad om att han är en jättego människa. Därför gör det mig ont. Ha det fint du också!

      Radera
  15. Jag har bara sett några glimtar från programmet så jag kan inte riktigt uttala mig om det. Men det verkar ju verkligen inget bra att människor blir till åtlöje...

    De där kakorna verkar bara sååå himla goda!!!!! Mums, tack för receptet!!!

    Kraaaaaaam aka

    SvaraRadera
  16. Godnatt kram från Hjo : ) kraaaam Sofia

    SvaraRadera
  17. Ullared intresserar inte mig heller. Det är samma med serien från Böda camping. Jag fattar inte vilka som tycker detta är av underhållningsvärde.
    Browies är desto trevligare! Det var länge sedan jag bakade det, så det får det bli snart.
    Kramar.

    SvaraRadera
  18. Hihi! Min kollega är med i vinjetten till Böda camping. Vi kallar honom böda-Nicke nu. Han förnekar det bestämt men visst är det han. Bred bringa och solglasögon. Men det är också allt jag har sett av det programmet...

    Brownies är alltid rätt! Kram!

    SvaraRadera
  19. Ja fy ullared är hemskt. Människorna är säkert inte alls så tröga och dumma som de framstår. Duktiga kameramän somm ställer dumma frågor, lite klipp och klistra så har man bra tv sen. KRAM

    SvaraRadera
  20. Du är fin och klok Erika, jag håller med dig. Och brownies låter gott!

    SvaraRadera