lördag 23 februari 2013

Jordnötskyckling och annat

Några har undrat hur min presentation gick, kring det så kallade kvalitetsarbetet som jag deltagit i under hösten 2012, och om jag blev nervös. Ja, det blev jag. Inte minst som en ur Utbildningsförvaltningens områdesgrupp kom ut till oss och meddelade att vi var tvungna att skära ner på vår presentation från 60 minuter till 45 minuter. Detta var när det återstod ca en minut tills vi skulle in. Improvisation är en lärares starkaste sida, men i det här ögonblicket var jag mest en nervös skolflicka igen. Åtminstone delvis.

Jag och mina härliga kollegor i kvalitetsgruppen
Vi gjorde vårt framträdande och jag kunde svara på de frågor som ställdes av stans politiska ombud. Ordförande är en trevlig man som är socialdemokrat och han brukar vara med vid olika evenemang. Han var med när jag deltog i en heldagskonferens i november, och då gällde det sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Han är engagerad i sånt som är viktigt, inte bara pengar och trista saker. Därför blev jag extra glad natten som gick, när jag inte kunde sova utan låg och läste mail och ett var från honom. Han tackade för en fin och engagerad presentation som gett honom och de andra politikerna insyn och inspiration att arbeta vidare med skolfrågor. Så... Ja, det gick bra. Tack och lov!

Igår var det fredag och jag var så trött när jag kom hem att jag nästan vindade. Trots detta tog jag mig samman och lagade en god och fredagsmysig rätt, som jag inspirerats av från Monika Ahlbergs kokbok Vardagsmat. Lättlagad, smakrik och värmande. Perfekt en kylig februarikväll.

Kyckling med jordnötssmak och gurksallad

Ca 500 g kycklingfilé (eller quorn om du är vegetarian)
1 röd chilifrukt
2 cm färsk riven ingefära
1/2 färsk vitlök
ca 1/2 dl färsk persilja
1 dl vatten
2 msk olja att steka i
5 msk jordnötssmör (gärna krispigt)
3 dl vatten
3 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl matyoghurt

Gurksallad
1 gurka
färsk persilja
2 msk vit balsamvinäger
5 msk olivolja (gärna med smak av ramslök)
flingsalt och svartpeppar

Koka ris. Hacka chilin och vitlöken. Blanda hälften av chilin med vitlöken och den rivna ingefäran, hackad persilja och 1 dl vatten. Skär kycklingen i medeltjocka skivor och stek den i lite olja. Blanda ner chilipastan och stek ca 1 minut. Tillsätt jordnötssmör, 3 dl vatten, buljong och yoghurt. Koka försiktigt i tio minuter.

Strimla gurkan och blanda med grovhackad persilja, ca 1/2 dl. Blanda i resten av chilin. Vispa ihop balsamvinäger med olja. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över gurkan.

Servera kycklingen med ris. Det går också bra med nudlar för den som gillar det bättre.



12 kommentarer:

  1. Självklart gick presentationen bra, jag hade inte väntat mig något annat från duktiga du! :)

    Jag gillar jordnötssås och jordnötssmak i mat så jag ska testa detta med quorn någon gång framgent, lördagskramar!

    SvaraRadera
  2. Kul att få ett erkännande även om du förstås kände på dig att det hade gått bra. Hoppas detta leder till nya spännande utmaningar! Tack för alla roliga recept! Detta måste jag pröva! Idag har jag förberett dumlemoussen till morgondagens middag. Kram bp

    SvaraRadera
  3. Klart det gick bra för dig duktiga fina Erika wow : ) Maträtten låter superduper god gahhh vill ha! kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Klart det gick bra!
    Kycklingen låter lite som en min svägerska bjuder på, hon är från thailand och smakerna är heta, lena och helt underbara.
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Kanoners, grattis till ett lyckat framträdande säger vi!
    Kycklingen vill vi nästan också säga grattis till, så gott det låter!

    Kramar

    SvaraRadera
  6. Bra jobbat och grattis till ett lyckat framträdande, säger jag också!
    Kycklingen låter sååååå gott! :)
    Ha en toppen kväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. En sympatisk man på rätt plats, inom rätt område. Fler såna behövs.

    Så bra att det förlöpte smärtfritt :) Är helt övertygad om att ni trots att ni fick kortare tid på er ändå lyckades få fram det viktiga.

    Mums för kycklingen!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Har du ingen försäkring på honom?...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, då kan du tänka dig vad det skulle kostat utan...

      Radera
    2. Oj jisses så dyrt! En av mina hundar blev sjuk vid ett års ålder. Hade jag inte haft försäkring skulle jag betalat 23 000 kr men det blev ca 5000 ist plus lite till under tiden...

      Radera
  9. Heja Dig!!! jag är övertygad om att Du som i allt annat gjorde ett kanonjobb. Jag är så besviken på J´s skola att jag i helgen har funderat på att skriva ett brev till dem och verkligen tala om vad jag/vi känner. Lilla tjejen har blivit så omotiverad att fortsätta plugga pga ointresset och oengagemanget från skolan att hon är ledsen varje dag hon ska dit. Hon som valde linjen för att hon var så intresserad av just det hon valde men dom har lyckats slå hål på alla drömmar och allt intresse. Inte ens en fråga eller kommentar om deras arbete i UF heller (fast dom var enda gruppen på skolan) där dom tom kammade hem det fina tredje priset. När A gick på er skola var det aldrig, inte en endaste dag, "besvärligt eller jobbigt" trots lång restid. Nu har jag gnällt färdigt och är jättetrött. Kycklingrätten verkar passa mig också, både chili och ingefära, starkt och gott.

    Nej, nu måste jag sova, eller försöka i alla fall, jag brukar påverkas av månen...

    kram och godnatt!!
    Lisa

    SvaraRadera
  10. Skickar en varm kram tillbaka till världens bästa bloggvän : ) så glad att du finns ute i cyber : ) kramar Sofia nu löpning!

    SvaraRadera