måndag 23 september 2013

Citronig rostbiff

Förra veckan kom vi över en bit svensk rostbiff till bra pris. Även om jag försöker undvika det röda köttet var detta något jag inte kund emotstå att laga till. På www.taffel.se hittade jag ett recept på marinad till rostbiff, som verkade lockande. Jag tycker nämligen att helt kött ofta vinner på att lagas, vila, skivas upp och sedan ösas med en marinad som får dra in i det varma köttet. Här är min variant.

Rostbiff med citronmarinad

ca 1 kg rostbiff, färdigstekt (för den som inte hinner eller orkar kan färdiglagad användas. Köp då en som inte är marinerad eller starkt kryddad)

Marinad:
2 tsk svartpepparkorn
2 tsk rivet citronskal (gärna ekologisk citron)
2 msk pressad citronsaft
2 msk kalvfond (gärna Touch of tastes italienska variant)
2 msk vatten
2 msk olivolja

Koka upp pepparkornen i lite vatten och låt småkoka ungefär en minut. Sila av vattnet och koka upp i nytt vatten. Upprepa ytterligare en gång. Torr-rosta sedan de fuktiga pepparkornen i kastrullen tills de doftar gott och ser lite rostade ut. Bränn dem inte!

Stöt dem sedan grovt i en mortel och blanda dem med övriga ingredienser till marinaden. Låt stå och dra en halvtimme. Lägg upp rostbiffen (gärna varm om du lagar den själv) på ett fint uppläggningsfat. Dutta marinaden över köttet så att det blir jämnt fördelat. Låt dra en timme.

Servera med en god gratäng av potatis och andra rotfrukter, eller med klyftpotatis och en sallad. Sås behövs inte efter som köttet är så smakrikt och saftigt.

15 kommentarer:

  1. Låter som något jag skulle älska och såklart måste laga.
    Till helgen kanske :)
    kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra helgmat och lätt att förbereda. Kram!

      Radera
  2. Inte helt vanligt med ett köttrecept här hos dej, vännen, men det gör ingenting tycker vi! Det låter väldigt gott, så vi bokmärker och testar.

    Vi längtar efter er också ska du veta, vi får väl se om vi kan lyckas få till ett besök över en helg, fredagarna kan vi ju komma iväg tidigt på numera:) Håll tummarna!

    Kramar till er båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kött är ju inte riktigt min grej, fast jag älskar nöt- och lammkött. Jag äter dock mer av det nu än för bara några år sen då jag endast åt vitt kött. Köttet är svagt...
      Kram!

      Radera
  3. Så gott det verkar ...tack för all inspiration och alla fina recept!!
    Undrar om jag ska testa detta på vilt..som jag snart har gott om i frysen :)
    Ta hand om dig kära bloggvän
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror säkert att det är perfekt med den marinaden på vilt! Kram!

      Radera
  4. Gahhh vad du lagar god mat. nu smyglånar jag mommos padda och skickar lite kärlek från

    SvaraRadera
  5. Rhodos Grekland det är så skönt här : ) kramar i massor från din vän Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt det låter. Fortsätt nu att ha det bäst! Kram!

      Radera
  6. Lite kött som omväxling kan väl funka fint! Rostbiff brukar man ju inte smälla i sig 200 g av heller ;) Ditt recept låter superduper!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, kött kan man inte häva i sig för mycket av utan att få magknip!

      Radera
  7. Låter spännande med citron i... kanske man skulle testa när man gör vegisbiffar :) Kram på dig fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till vegobiffar passar det mesta! Kram!

      Radera
  8. Åh men jag älskar citron i alla varianter, i sött som salt, så det här faller mig i smaken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citron är toppen. Både gott och nyttigt!

      Radera