söndag 15 september 2013

Fler kalkonbiffar....

I dag är jag kanonförkyld. Jag och J skulle ha myskväll igår, och fira att vi varit tillsammans i tolv år. Mousserande vin och skaldjur köptes in - och... förkylningen slog till. Så nu sitter jag här och snörvlar.

Det är fint att ha en sambo som uppskattar mat, när man själv är matnörd. J älskar att äta mat men inte att laga den. Han tycker att det är både svårt och tråkigt att hitta på nya rätter och kombinationer. Därför är det oftast jag som håller i menyn, och styr vad vi äter i vårt lilla hushåll. Det blir mycket fisk och fågel och även en del vegetariskt. Kalkonkött är något som jag har styrt in även J på. Jag tror aldrig att han hade ätit annat än helstekt kalkon innan han träffade mig, och då hade han sannerligen inte lagat den själv. Men det ljusa köttet är bra när man behöver tänka på högt kolesterolvärde och andra åkommor som drabbar en genom livet.

Tilläggas ska att J är fena på att hjälpa till i köket, så det är inte så att han smiter undan matlagningen. Han är dessutom fena på att fixa undan, så jag tycker att jag är vinnaren på alla sätt. Jag får göra det roliga (laga maten) och han det tråkiga (fixa undan).

När jag ändå bloggar om det förträffliga kalkonköttet, som är både gott och hälsosamt, fortsätter jag med ett annat recept som jag dock inte hunnit prova själv ännu. Det ska dock ske snarast om jag får min vilja igenom (vilket jag oftast får när det gäller mat). I receptet nedan har jag ändrat på potatisen eftersom jag tycker att kokt sötpotatis inte är något vidare. För er som vill laga enligt Ingelsta-modellen så hittar ni ursprungsreceptet HÄR. Besök gärna deras hemsida om du vill ha tips på hur du lagar gott av kalkon. En recept-guldgruva!

Bild: http://www.ingelstakalkon.se/?p=4220

Getostfyllda kalkonfärsbiffar med sötpotatis

500 g kalkonfärs, fryst eller färsk
1 pressad vitlöksklyfta (jag brukar tredubbla vitlöken i recepten)
1 tsk timjan
150 g getost
150 g tunt skivad vårlök
salt och peppar
olivolja

700 g tunt slantade sötpotatisskivor
2 msk olivolja (eller mer)
salt och peppar
2 msk färskpressad citronsaft
1 halv kruka färsk timjan

Lägg potatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över potatisen och salta och peppra lite. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och börjar bli knaprig i kanterna. det varierar mycket från ugn till ugn. Kör du med varmluft kan det gå fortare. Häll pressad citron över potatisen när du tagit ut den ur ugnen. Timjan strös över när du lagt upp potatisen på ett fat.

Blanda färsen med kryddorna och smula i getosten. Salta och peppra och forma sedan färsen till biffar i den storlek du gillar. Stek dem i olja på medelvärme. Jag brukar blanda i lite smör för smakens skull, mot slutet. Strö så vårlöken över biffarna. Får du inte tag i vårlök kan du ta de ljusa delarna av purjo och strimla.

Servera med en god sallad och vinäger som du gillar.

25 kommentarer:

  1. Vad spännande med kalkonfärs! Det måste jag testa! :) Så receptet är sparat!
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästan den enda färs vi använder numera. Inte så lätt att få tag i för alla, men väl värd en omväg. Kram!

      Radera
  2. Kalkon- och kycklingfärs är inte dumt om man tröttnat på färs av rött kött. Dessutom känns det lite mer hälsosamt som du säger.
    Vilken god måltid - gillar alla delar!

    Krya på dig - och GRATIIS till de tolv åren!

    SvaraRadera
  3. lät som ett gott recept fina underbara Erika. Krya på dig kram Sofia hälsa J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Sofia! Hoppas att du också mår bra och tar väl hand om dig!. Kram!

      Radera
  4. Det är kul när man kan dela på vardagssysslorna ;-) Tack för receptet, låter jättesmarrigt. Jag är också dunderförkyld, totalt deckad och tror snart jag hostar upp lungorna. Fy så tråkigt det är!
    Kram och krya på dig!
    Regina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är förkylningarnas tid och på mitt jobb går väldigt många omkring med hosta, fast de egentligen borde ligga hemma. Hade de gjort det hade inte så många smittats...

      Jag hoppas att du snart är frisk igen! Kram!

      Radera
  5. Godmorgon Erika!
    Ny vecka, ny dag och jag hoppas att din förkylning håller på att ge sig! Det är eländigt när förkylningarna poppar upp precis efter skolstarten. Vi går här och "väntar" på att dom ska komma hit också. Nej, skämt åsido så är det förfärligt när dom angriper och min man som är astmatiker får det extra besvärligt så det är inget vi vill ha hit. Tänk om folk som är förkylda stannade hemma och kurerade sig, istället för att gå till jobbet och smitta ner hela styrkan, det skulle bli en bra besparing för samhället och för de förkylningsdrabbade.
    Du är lyckligt lottad som har en så gullig man som pysslar om dig så. Sockerdricka...förknippar jag också med förkylning, det brukade jag få när jag var barn och var sjuk. Vilken lycka att någon tar hand om tråkjobbet vid matlagning, då kan du "bara" ägna dig åt att skapa vid spisen, det är nästan lite lyx;) Njut av det!!!
    Han verkar vara en pärla din J!!!

    Så till kalkonbiffarna:) Jag tycker väldigt mycket om kalkonkött men har aldrig testat färs på vare sig kyckling eller kalkon, kan inte riktigt acceptera det...
    Men, kanske är det dags att testa, dom här såg ju väldigt goda ut!!! Jag blir bara känsligare och känsligare vad gäller kött, tänker på ursprunget, så färs är bra, det förvillar tankarna...

    Var rädd om Dig och krya på dig!!!
    kramar lisa

    SvaraRadera
  6. Godmorgon Erika!
    Ny vecka, ny dag och jag hoppas att din förkylning håller på att ge sig! Det är eländigt när förkylningarna poppar upp precis efter skolstarten. Vi går här och "väntar" på att dom ska komma hit också. Nej, skämt åsido så är det förfärligt när dom angriper och min man som är astmatiker får det extra besvärligt så det är inget vi vill ha hit. Tänk om folk som är förkylda stannade hemma och kurerade sig, istället för att gå till jobbet och smitta ner hela styrkan, det skulle bli en bra besparing för samhället och för de förkylningsdrabbade.
    Du är lyckligt lottad som har en så gullig man som pysslar om dig så. Sockerdricka...förknippar jag också med förkylning, det brukade jag få när jag var barn och var sjuk. Vilken lycka att någon tar hand om tråkjobbet vid matlagning, då kan du "bara" ägna dig åt att skapa vid spisen, det är nästan lite lyx;) Njut av det!!!
    Han verkar vara en pärla din J!!!

    Så till kalkonbiffarna:) Jag tycker väldigt mycket om kalkonkött men har aldrig testat färs på vare sig kyckling eller kalkon, kan inte riktigt acceptera det...
    Men, kanske är det dags att testa, dom här såg ju väldigt goda ut!!! Jag blir bara känsligare och känsligare vad gäller kött, tänker på ursprunget, så färs är bra, det förvillar tankarna...

    Var rädd om Dig och krya på dig!!!
    kramar lisa

    SvaraRadera
  7. Godmorgon Erika!
    Ny vecka, ny dag och jag hoppas att din förkylning håller på att ge sig! Det är eländigt när förkylningarna poppar upp precis efter skolstarten. Vi går här och "väntar" på att dom ska komma hit också. Nej, skämt åsido så är det förfärligt när dom angriper och min man som är astmatiker får det extra besvärligt så det är inget vi vill ha hit. Tänk om folk som är förkylda stannade hemma och kurerade sig, istället för att gå till jobbet och smitta ner hela styrkan, det skulle bli en bra besparing för samhället och för de förkylningsdrabbade.
    Du är lyckligt lottad som har en så gullig man som pysslar om dig så. Sockerdricka...förknippar jag också med förkylning, det brukade jag få när jag var barn och var sjuk. Vilken lycka att någon tar hand om tråkjobbet vid matlagning, då kan du "bara" ägna dig åt att skapa vid spisen, det är nästan lite lyx;) Njut av det!!!
    Han verkar vara en pärla din J!!!

    Så till kalkonbiffarna:) Jag tycker väldigt mycket om kalkonkött men har aldrig testat färs på vare sig kyckling eller kalkon, kan inte riktigt acceptera det...
    Men, kanske är det dags att testa, dom här såg ju väldigt goda ut!!! Jag blir bara känsligare och känsligare vad gäller kött, tänker på ursprunget, så färs är bra, det förvillar tankarna...

    Var rädd om Dig och krya på dig!!!
    kramar lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kött är en omtvistad fråga. I vår familj har vi haft vegan- vegetariandiskussioner hit och dit. Det är svårt att låta bli kött tycker jag. Men visst borde man äta mer vegomat.

      Förkylningen verkar snarare öka än minska. Men jag stannar hemma från jobbet. Man är ju inte fyrtio längre. Kram!

      Radera
  8. Härlig inspiration hos dig som alltid:)
    Tack för dina fina kommentarer hos mig..de värmer och glädjer ska du veta!

    Krya på dig vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  9. J är en fena, punkt slut:) Och du ska krya på dej, så det så!
    Och så grattar vi er båda till de tolv, ni är ju som gjorda för varandra.

    Kramar och krya på dej-hälsningar från oss till dej

    SvaraRadera
  10. krya på dig vackra vän. Idag fick vi ännu ett tungt besked vad gäller min styvfars lungsjukdom : ( många tårar jag hoppas nu bara att han stabiliserar sig. Just nu har han en lungkapasitet på 40 procent och läkaren sa att det kommer bli värre och att sjukdomen inte går att bota och leder till döden : (( lungfibros inte bra inte bra alls : ( jag, mamma och barnen åker till Rhodos på lördag. Där ska vi njuta tillsammans av sol, bad och god mat kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det som om allt ska komma på en enda gång. Jag förstår att det är tungt nu och att det känns hopplöst. Bra att ni åker iväg tillsammans och hämtar kraft mitt i allt. Stor och varm kram från mig till dig.

      Radera
  11. Den där varianten på sötpotatis måste jag testa - älskar sötpotatis men jag brukar heller aldrig bara koka den. Hoppas du kryar på dig nu, min dotter började också snora igår - det sätter igång nu i samband med hösten :(

    Kram Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ullis! Ja nu börjas det! Jag hoppas att jag blir motståndskraftig för resten av vintern efter det här. Hoppas att dottern kryat på sig nu! Kram!

      Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  13. Krya på dig och du, den där maten ....*dreglar*

    Kram lena från make a head food

    SvaraRadera