onsdag 11 september 2013

Kalkon + mögel = sant!

Jag äter ju mest ljust kött sedan tretton år tillbaka. Skälen till det är flera men främst är det av hälsoskäl. Jag fuskar dock ibland med rött kött helt enkelt för att jag tycker att det är så gott och att alternativet ibland varken är lockande eller bra (bönor = gaser = magsmärtor/utsläpp i klassrummet). Kalkonkött, kyckling och fisk är mina främsta val och av dessa tre är det väl egentligen bara kalkon som kan vara svårt att få tag i för en del. En hel kalkon lagar man inte så ofta, men färs, korv, kassler och falukorv av kalkonkött är bra vardags- eller festmat.

Ingelstad kalkon är ett företag som har piffat upp mitt matlagande ofantligt, inte minst sedan de öppnade en butik/restaurang i närheten av där jag jobbar och bor. För det första är köttet alltid av en ypperlig kvalitet samtidigt som personalen är mycket trevlig och kunnig. I disken kan man köpa grönpepparkorv, pepparsalami, pressylta, färs, snitzlar, stekar, prosciutto och en massa andra produkter som jag inte orkar räkna upp. Allt är gjort av kalkon och allt smakar riktigt gott.

I god miljöanda försöker jag undvika att ta information i pappersform, men i förra veckan tog jag trots allt ett receptblad från Ingelstad när jag handlade där. Det lät enkelt och gott och dessutom hade jag ingredienserna till rätten hemma. Perfekt! Detta blev en rätt som framkallade hummanden av gillande från såväl mig som sambon J. Alltså kommer vi att göra detta igen, men kanske utan recept då och med vissa förändringar. Jag har ju så svårt att hålla mig till ett recept så därför gjorde jag vissa förändringar här, som att öka osten och minska färsen lite. Dessutom stekte jag biffarna i stekpanna och inte i ugnen som ursprungsreceptet sa. För den som äter vegetariskt går det bra att byta färsen mot en vegovariant!

Färsbiffar med ädelost och pinjenötter

600 g kalkonfärs
1 ägg
0,5 dl grädde
salt och peppar
50 g pinjenötter
50 g smulad ädelost

Rostade grönsaker:
1 liten grön zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
2 rödlökar
olivolja
persillade (eller annan örtkrydda)
salt och peppar

2 dl crème fraiche

Blanda färsen med ägg, grädde och kryddor. Blanda ned nötterna och osten. Forma till små biffar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skiva zucchinin (ta gärna bort kärnhuset, som annars lätt blir vattnigt), skär paprikan i bitar och rödlöken i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll över olja och kryddor och blanda runt. Rosta grönsakerna i ugnen, ca 15–20 minuter. Stek biffarna under tiden, så att de blir precis genomstekta och gyllene. Servera gärna med en klick crème fraiche. Smula gärna i lite ädelost i crème fraichen också om du tycker att det är gott och har råd med kalorierna.

Jag serverade biffarna på en bädd av nykokta vaxbönor. Det är bland det godaste som finns tycker jag. Min morfar odlade sådana när han var trädgårdsmästare men då var jag barn och gillade inte så mycket grönsaker. Tänk om jag kunnat resa tillbaka i tiden och fått smaka hans bönor igen! Nu som vuxen hade jag uppskattat dem sååå!


20 kommentarer:

  1. Här hemma blir det också ofta produkter från Ingelsta kalkon då dottern inte äter fläsk eller nötkött, gillar verkligen deras korv och den åt vi faktiskt igår ;) Tack för receptet älskar varianter med mögelost - mums så det ska testas ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, korven är så himla god. Särskilt Brännaren tycker jag om! Kram!

      Radera
  2. Ingelstad kalkonkorv är faktiskt den enda korven som vi köper (förutom medistervarianten då), både brännaren och knaken är fantastiskt goda - även deras nya smaksatta korvar är också mums! Hamburgarna gillas också skarpt.
    Men en hel kalkon... det slår det mesta. Såsen blir ju bara så god och tillbehören - dom tillbehören. Äkta söndagsmiddag känns det som.

    Nykokta vaxbönor med smällt smör, det är mormor och farmor det!

    Krammar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lyxburgarna är rena godiset! Bra kött får kosta. Kramm!

      Radera
  3. Mmmm....så gott det låter. Detta måste jag testa. Utanför Tibro(där jag bor)finns en gård där de föder upp kyckling och kalkon. De har en egen gårdsbutik och där handlar vi ofta. Färs, lever, bacon, pastrami och en massa annat gott. Får nog ta en tur dit i helgen och köpa färs.

    Tack för tipset.

    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad underbart att bo nära en butik som säljer så fina saker. Närproducerat är alltid bäst. Ska jag till Tibro-trakten får jag också ta mig en titt. Kram!

      Radera
  4. Ser ut och låter jättesmaskigt, tack för receptet - gillas :) Jag försöker också tänka till lite kring det här med mat, inte minst utifrån all information jag fått från äldsta dottern som läser djurskydd och berättar hur djuren har det i vissa länder/ställen - hur djurhållningen går till, skrämmande...

    Stööörsta kraaaaaaamen aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, djurhållning är viktigt. Ingelstad kalkon var ju i blåsväder kring detta helt nyligen men tog ett stort ansvar för sin leverantör och skärpte kraven samtidigt som man gick ut till kunderna och berättade att man tills vidare inte tog emot kalkon av denna leverantör. När problemet var fixat köpte de hans kött igen. Bra gjort tycker jag. Kram!

      Radera
  5. Kalkon har jag inte ätit så mycket som jag önskar - det blir ju mest kyckling i fågelväg! Men i takt med att jaga precis som du, minskat mitt intag av rött kött har det inte bara blivit mer vegetariskt på matsedeln utan mer kyckling och fisk också. Dags att införa lite kalkon mellan varven ser jag!

    SvaraRadera
  6. Mums min fina vän. Gahhh vad det ser gott ut : ) kram Sofia som är trött dags att sova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du sov gott, fina Sofia! Kram!

      Radera
  7. Känner mig totalt okunnig och inget att tillföra av värde gällande ditt mat-inlägg. Men jag kan ju ändå tycka om att läsa det du skriver och det gör jag! Allt verkar så gott och du är en mästerkock. Det är jag säker på.

    Det jag funderat på är om vi skulle behålla tuppkycklingarna för att slakta och äta upp dom...Vet inte om jag kan. Och ändå är det väl den bästa kyckling att äta..

    Kram & Godnatt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte kunna så mycket om mat för att kommentera mat. Men jag förstår vad du menar. Värdet i dina kommentarer är stort även om du inte ger tips på hur du gör dina kalkonbiffar.

      Min moster fick alltid tuppkyckling på sin födelsedag när hon var liten, har min mamma berättat. De levde i en tid då man såg djuren som mat mer än sällskap. I dag är det svårt att se det så i Sverige. Jag skulle ha mycket svårt att äta mina egna hönor/tuppar... Men det är klart att egen tupp är bästa och godaste maten. Kram, du fina, kloka!

      Radera
  8. Ja , roligt med kalkon, dock oftare blir det hel kalkon till jul. Goda biffar och med mögelost! Gott

    Kram / Gosia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hel kalkon är verkligen julmat. Vi tycker mer om det än om vanlig svensk julmat! Kram!

      Radera
  9. <3 godnatt kram till dig fina Erika hälsa J : ) november baby då ses vi : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. J hälsar tillbaka. Ja, då ska vi mysa du och jag! Sov gott och kram.

      Radera
  10. Mums vad gott gillar oxå kalkon denna rätt är helt i min smak:) Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kalkon är nog något de flesta tycker om. Kram"

      Radera