fredag 6 september 2013

Vilken maträtt är du?

Ibland funderar jag på människors utstrålning. Vissa vill synas och kan bara inte passera obemärkta. Färgstarka, högljudda eller karismatiska människor. Andra vill helst slippa synas. De är lite mer beige, försiktiga och kanske lite tystlåtna. Givetvis kan det skilja sig ganska mycket åt hur man är i olika sammanhang. Några blommar upp mer i säkra och kända situationer. Andra verkar säkra överallt. Jag tror att ni förstår vad jag menar.

Eftersom jag ofta funderar på mat har jag funderat på vilken maträtt jag skulle vara, om jag var en rätt. Kalops? Flygande Jakob? Kålpudding? Helst skulle jag väl vilja vara en fräsch och färgstark sallad, full av nyttigheter. Jag menar – vem vill vara en aladåb a la sjuttiotal? Dallrande och onyttig… Jag skulle vilja vara en köttgryta. En kycklinggryta kanske, full av grönsaker och god, färsk kyckling. Inte för stark men inte för mesig heller. Vildris till. Jag känner mig som en sån gryta. Fast det kan ju växla. På gymmet i tisdags var jag mer som aladåben, jodå. Mycket daller i maskinerna.

Aladåben själv!
Jag har börjat tänka på det där på sista tiden. En granne som brukar passera min trädgård har alltid beige kläder. Han hälsar försynt och går liksom försynt. Promenerar försiktigt förbi. Som om han försöker vara osynlig. Ett hastigt hej, så går han och hans beige dvärgpudel förbi. Hunden skäller aldrig. Den går också försynt på nåt vis. Om den här mannen var en maträtt - vilken rätt skulle han vara då? Kokt kött med en snäll sås, kokt potatis och kanske några mjukkokta morötter. Gott men snällt. Inget man minns direkt men gott på sitt sätt och sånt man äter utan att fundera över.


En annan granne är lång och färgstark. Hon syns och hörs på ett härligt sätt. Jag tror att hon är en kryddig och färgstark lammgryta. Smaker som blommar i munnen. Smaklökarna hoppar av glädje. En libanesisk fröjd!
Bakelser virkade av marsipanprinsessan

En släkting till mig är definitivt en prinsessbakelse. Klädd med rosa marsipan och ett innehåll som får en att vilja ha mer. Klassiska smaker i en fin kombination. En marsipanprinsessa som alltid kommer att vara rätt. Gillas av de allra flesta. Hon är inte en rätt, utan mer en dessert. Något man längtar efter. 

Jag hoppas att jag har fått dig att fundera på vad du är för slags maträtt! Är du bruna bönor med fläsk eller mer åt raviolihållet? En spaghetti carbonara eller en Capricciosa? En daal eller en spenatsoppa? Lämna en kommentar – jag är nyfiken!

Här kommer ett recept på en härlig kycklinggryta - en sån som jag vill vara. Receptet är hämtat på fantastiska bloggen Mårtenssons kök, där matkonstnärerna Anki och Håkan huserar. Jag har själv besökt detta kök  och kan konstatera att köket är minst lika trevligt som det verkar. Ägarna är ÄNNU trevligare än de verkar, och det vill inte säga lite. Om dessa två vore en maträtt skulle de med all säkerhet vara något vackert, kryddigt, vitaminrikt och uppiggande.
Finaste Håkan och Anki! Bild från Mårtenssons blogg.


Kycklinggryta  2 port + matlåda

400 g kycklingfilé, i grytbitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1½ msk kycklingfond
ca ½ dl vatten
2 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk flytande honung
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 tetrapak á 230 g kikärtor, avsköljda
färsk babyspenat
maizenaredning

Bryn kycklingbitarna i en djup stekpanna, tillsätt vitlökshacket och bryn någon minut till. Häll i grädde, mjölk, fond, vatten, soja, sambal, honung och citronsaft. Låt grytan puttra under lock ca 10 minuter. Tillsätt kikärtorna och citronskalet i grytan, smaka av så du är nöjd med smakerna.

Rör i spenaten precis innan serveringen.

34 kommentarer:

  1. Åh så härligt skrivet Erika! Man blir tokglad av att läsa. Och funderar gör jag. Hmm..maträtt, jag.. Så svårt. Just nu känner jag mig ganska hängig för en förkylning som bara ligger och pyr så nu är jag nog en riktigt tråkig okryddad färglös sörja. Men jag vet inte annars heller. det borde nog någon som känner mig svara på. Men vad kul, jag ska fråga min arbetskompis, som även är en vän, till mig ikväll när vi jobbar. Jag skulle vilja vara något färgstarkt, vitaminrikt, glatt och hälsosamt. Men även kanske något mjukt som lägger sig som bomull i magen. Finns den kombinationen tro. Jag ska klura vidare på detta.

    Ha en bra helg! Jag ska på jobbet nu.

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, fina du! Jag är säker på att du är en rätt som är både god och nyttig. Färgstark är du, det vet jag. Kram och krya på dig!

      Radera
  2. Jag skulle vara ugnsrostade grönsaker med cousous/quinoa och så fetaost eller getost till :) Vad det säger om mig vet jag inte riktigt, men jag gillar maträtter som är fräscha, proteinrika och gärna krämiga av ost. Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, då skulle jag gärna äta dig, haha! Getost är bara sååå gott! Kram!

      Radera
  3. Hej Erika!!!!
    Oj, vad tiden går...det var såå längesedan.
    Vilket underbart inlägg!!! Dallrig aladåb...det var där jag fastnade och vissa dagar känner jag mig sådan medan andra dagar kan vara en fräsch sallad med mycket grönsaker. Men mest är jag nog kyckling med mycket hetta, (jag är ju skorpion) och mycket smaker, en maträtt där det händer mycket, liksom sprakar till, inget mes, om du förstår vad jag menar;))...fast vissa dagar är jag nog en vanlig enkel grönsakssoppa med pannkakor efteråt:)) Jag tror du förstår.

    Du är välkommen att kika in om Du har lust.
    kramar lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skorpioner fyller mig ofta med en bävan... Men du är nog en stark och god rätt! Man vill ha mer skulle jag tro. Jag tittar in hos dig snart. Kram och tack för din härliga kommentar.

      Radera
  4. Åh, vad spännande att tänka så där! Jag undrar vad jag är, något italienskt tror jag. En mozzarellagratäng kanske. Eller en grekisk sallad. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, en mozzarellagratäng tror jag att du r. Många färska kryddor och härligt röda tomater till. Allt ekologiskt och väldigt fräscht. Kram!

      Radera
  5. Hej min fina vän. Jag ser dig som en färgstark sallad med gott nybakat bröd till : ) Jag ser mig själv som hmmm? svårt kanske en krämig pasta med kyckling och paprika och grädde : ) ??? hi hi eller jag ser mig nog som en chokladdessert ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en chokladig cupcake med vansinnigt god fyllning (plopp) och en vacker dekoration. Som en desigualklänning i färgen. Kram!

      Radera
    2. åhhhh tack min bloggskatt : )) ♥♥♥

      Radera
  6. Vilket härligt inlägg och vilka härliga tankar du har men jag kan för guds skull inte alls komma på vad jag skulle vara för maträtt men jag hoppas jag är en makaroni-gratäng ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. En makaronigratäng med knaprig bacon kanske? Ljuvligt doftande och krämig. Mums.

      Radera
  7. Vilket härligt inlägg och vilka härliga tankar du har men jag kan för guds skull inte alls komma på vad jag skulle vara för maträtt men jag hoppas jag är en makaroni-gratäng ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  8. Vilket härligt inlägg och vilka härliga tankar du har men jag kan för guds skull inte alls komma på vad jag skulle vara för maträtt men jag hoppas jag är en makaroni-gratäng ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  9. Kul tanke! Jag har aldrig funderat på vilken maträtt jag skulle kunna vara. Djur, musikinstrument m.m. men aldrig mat. Just nu är jag konvalecent och känner mig fullkomligt smaklös, så det är svårt att associera. Men det är en upplivande tanke, som får mig på gott humör och förhoppningsvis bidrar till läkningen!
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är man inte på topp, men jag hoppas att det i ditt fall snart ger med sig. Du är snart en livgivande sallad med goda och vackra grönsaker i. Kram!

      Radera
  10. Mmm...grytan är jättegod!
    Kul att tänka så om människor och mat! :)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kycklinggryta är aldrig fel. Kram!

      Radera
  11. Vilket härligt inlägg. Själv tror jag nog jag är en rätt av heta musslor med vitlök och chili.
    Men kanske andra skulle beskriva mig annorlunda, vem vet ;)
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, en rätt helt i min smak. Musslor är det bästa som finns! Kram!

      Radera
  12. Vad roligt att kika in här hos dig för första gången och mötas av ett fyndigt och tänkvärt inlägg:-) Jag har nog aldrig associerat mig själv som en maträtt, men jag tror att jag uppfattas som något snällt och försynt. Men skenet bedrar...jag är nog en maträtt som ser beskedlig ut på ytan men som exploderar av färger, hetta och smaker...en gratäng eller gryta...
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du låter som en rätt helt i min smak. Nu ska jag kika in hos dig. Tack för din fina kommentar! Kram!

      Radera
  13. Underbara du, så glad jag blir av hur du skriver! :)
    Man är nog lite olika runt olika människor. De som känner mig i jobbet säger att jag är riktigt ordentlig, strikt och noggrann... sen när jag träffar på de som överträffar mig där så tycker de att jag är bohemisk (? Hur kan de få för sig något sådant liksom???)

    Om jag skulle vara en maträtt skulle jag nog vara en kryddstark indisk gryta eller masala dosa ;) Älskar heta saker det vet du! Inlägget om Göteborg kommer... jag har ännu inte redigerat bilderna ;) Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en het tjej, det är en sak som är säker. Tack för dina fina ord. Du är alltid lika snäll och go. Kram!

      Radera
  14. Spännande funderingar! Herrn här intill säger att jag är en Kyckling med panangcurry. Undrar vad det säger om mig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det säger att du är en kryddig kvinna med attityd. Någon som de flesta gillar, jorå! Kram!

      Radera
  15. Du är för härlig du! En aladåb?! *lol*
    Själv skulle jag nog vara en rätt som ser mjuk och krämig ut, men som döljer en oanad hetta och som överraskar på ett trevligt sätt. Kanske en chilimajonäs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser väldans fin ut, Emmy, men mjuk - nja... Snarare bestämd och vältränad... Menmycket god och snygg! Kram!

      Radera
  16. Vilken underbar header! Och spännande tanke :) Det skulle vara intressant att höra vilken maträtt du tror att jag är :) Hihi!

    Ha en härlig måndag <3 Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du är en färgrik sallad, ungefär som en akvarellmålning. Orange, grönt, gult, rött och lite vitt. En färgexplosion. Tror jag, tralala!

      Radera
  17. Ursäkta om vi verkar tjatiga, men helt i vanlig ordning när vi får tummarna loss att besöka här så bjuder du på så härliga inlägg! Och då menar vi inte det du skrivit om oss utan inlägget som sådant, alltid blir det mycket att fundera på:)

    Nope, en aladåb är du verkligen inte, snarare en smakrik, färgglad rätt som inte behöver några som helst tillbehör, utan står sej kanoners helt på egen hand (fast med en vaskramare vid sidan blir den så klart bättre). Kanske en fantastiskt god lasagne (inte för att du är fyrkantig), eller en het chili:)
    Men jisses, vad vi själva är... inte lätt inte... mycket lättare att komma på vad andra är:) Vi litar på din beskrivning av oss och håller med!

    Kramar i massor och tack för dina fina ord!

    SvaraRadera