fredag 21 februari 2014

Fredagskakan 7 - banankaka med choklad

Den här fredagen började med en reflektion över det svenska vädret i allmänhet och i morse i synnerhet. Jag cyklar ju de tio minuterna till jobbet varje morgon, dels för att det är nära men också för att det är bästa sättet att ta sig hem på lunchen till en liten kissnödig hund. Det går oändligt mycket fortare att cykla än att åka buss. 

I morse var det regn. Inte regn från sidan, nerifrån eller piskande regn. Nej, ett sånt där strilande regn som pågått hela natten och som småduggade mig i ansiktet. Irriterande smått så att man inte vet om regnbyxorna ska på eller inte. Jag försökte med positiv affirmation, på så sätt att jag tänkte att det ändå var ett uppfriskande regn som väckte den trötta zombie jag är kl. 06.40 på morgonen, till liv. Jag tänkte att regn är ju bra och att alla länder där det regnar mycket ändå är ganska rika länder. Jag tänkte att i Sahara hade de blivit väldigt glada över det här regnet. Det gick sådär. Positiva affirmationer är ju till för att man till slut ska uppleva dem som en sanning, men jag kan inte påstå att jag gjorde det.

Regn eller inte så är det en bra dag i dag. Stora F kommer på besök från Örebro och stannar till söndag. Det känns så fint att få ha både henne och lilla B hemma, så jag nästan känner för att gråta en skvätt i skrivande stund. Båda mina fina flickor. Vi ska naturligtvis laga och äta god mat tillsammans. J är på klassfest (fniss) med sina gamla kompisar från början av sjuttiotalet och stannar nog ute ett antal timmar under kvällen. Vi andra blir hemma och lagar mat.

Dagen fredagskaka blir en variant av ännu ett recept från Amys blogg. Det är en kaka som känns lite nyttigare är vanlig kladdkaka men som faktiskt är minst lika god. Om du klickar HÄR kommer du till Amys recept. Här nedan följer min variant som ändå är ganska lik originalet.


Choklad- och banankaka med grädde

1,25 dl mandelmjöl
1, 25 dl kokosmjöl
1/2 dl stevia eller annat sötningsmedel som du föredrar
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (ej vanillinsocker)
1/2 tsk salt
1/2 dl kokosolja
3 msk krispigt jordnötssmör, gärna osötat
100 g mörk choklad av god kvalitet, minst 50 % kakaohalt
2 mogna bananer

Blanda alla torra ingredienser noga. Smält chokladen och kokosoljan tillsammans med jordnötssmöret i en kastrull på låg värme. Mosa bananerna. Blanda ner chokladsmeten och bananmoset i de torra ingredienserna och rör om väl.

Häll smeten i en form och grädda i 230 graders ugnsvärme i ungefär 25 minuter. Jag gjorde dubbel sats och använde en silikonform med måtten 20 X 30 cm. På så sätt kunde jag skära ut fina fyrkantiga kuber som serverades med vispad grädde. Ovanpå fyrkanterna spritsade jag ut lite chokladkräm (köpt i en burk på Ikea food faktiskt) och garnerade med lite strössel. Ganska snyggt och så gott att det tog slut i fikarummet på jobbet innan jag hann fota dem. 

Som jag fattar det är kakan glutenfri, givetvis beroende på vad du väljer att spritsa ovanpå. Bra för den som inte tål detta. Äggfri är den även. En mycket nyttig kaka tyckte mina arbetskamrater...









8 kommentarer:

  1. God kaka och så söta ni är! Kram och ha en mysig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta du! Detsamma till dig! Kram!

      Radera
  2. Cykla är bästa sättet att ta sig fram i stan tycker jag. En av mina bättre investeringar är mitt regnställ. Jag brukar ha regnbyxor på oavsett om det regnar eller inte, är gott mot vinden och ev. smuts.

    Jag hörde att det var Banankakans dag på söndag! Kan det stämma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte om det var banankakans dag igår? I så fall tjuvstartade jag, hihi!

      Radera
  3. Så himla fin bild på er! Vad underbart det låter att träffas och rå om varandra :) Jag har länkat till dig idag. Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack snälla! En riktigt stor och varm kram tillbaka till dig!

      Radera
  4. Vilken härlig bild på dig och dottern! :)
    Banan och choklad ihop är ju så gott!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta du! Ja, den kombon är bland de bättre! Kram!

      Radera