söndag 16 mars 2014

20-årskalas med smörrebröd och chokladtårta

I dag firade vi lille A som nu har blivit ganska stor. En lång, artig och snäll ung man med glimten i ögat och kloka tankar. Det är vår lille A numera. Snäll har han alltid varit och när han var liten hittade han på alla möjliga hyss. Godis var det bästa han visste, och på lördagskvällarna sprang han omkring sockertoppad och busade. Det var så där tio år sedan...

Rostbiff och remoulade gör mig glad!
När gästerna kom bjöds de på lite söndagsfika, med små smörgåsar av typen smörrebröd med rostbiff, remoulade och rostad lök bland annat, sedan en mastig chokladtårta som jag har komponerat själv med hjälp av olika recept. Jag har inspirerats av tidningarna Baka och Hembakat. Blodapelsinmoussen är halvfabrikat. Jag använder ibland moussepulver för att spara lite tid och de jag köper är väldigt goda, tycker jag. Jag köper dem från www.kakburken.se . Hittills har jag provat flera med fruktsmak och blivit nöjd varje gång. Bilderna på tårtan blev ovanligt fula, så jag nöjer mig med att lägga in en närbild på tårtans kant, längre ner i inlägget.

Chokladtårta

Kladdkakebotten
100 g smör
3 dl strösocker
2 msk kakao
1/3 tsk vaniljpulver (om du tar vaniljsocker så blir det 1 tsk istället)
1/4 tsk salt
100 g mörk choklad

Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull. Rör ner de återstående ingredienserna så att smeten blir slät och jämnt blandad. Häll den i en springform på vilken du satt fast ett bakplåtspapper i botten. Annars går inte kakan så bra att ta loss. Grädda i 175 grader ca 15 minuter, längst ner i ugnen. Kakan ska vara lös i mitten.

Låt kakan kallna. Viktigt att den gör det för annars rasar mittbiten in när du ska lägga på fyllningen... Skär försiktigt med en kniv längs kakans kanter innan du tar bort springformens kant.

Mjölkchokladkräm
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
50 g smör

Hacka chokladen fint och koka upp grädden och smöret. Slå den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i en minut. Rör sedan om till en slät smet. Den kan behövas mixas med stavmixer för att bli riktigt slät.

Bred ut krämen över kladdkakan, fortfarande med springformens kant kvar. Annars rinner krämen lätt ut över sidorna. Ställ i frysen en timme.

Blodapelsinmousse (eller annan smak om du vill ha)
100 g moussepulver
500 g vispgrädde
1 dl vatten

Vispa ut moussepulvret i vattnet. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner moussen i denna. Blanda försiktigt och låt stelna en aning innan du breder ut moussen över chokladkrämen på kakan, som ett andra lager. Ställ i frysen en halvtimme och sedan i kylen två timmar, för att moussen ska stelna.

Chokladganache
100 g grädde
100 g mörk choklad
2 msk honung
2 msk smör

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp honung och grädde och tillsätt smöret och låt det smälta. Häll detta över chokladen och låt vila en minut. Rör sedan ganachen till en slät kräm.

Ta ut kakan ur frysen och stryk ut ganachen försiktigt över kakan, alltså över det översta mousselagret. Ställ in i frysen ytterligare en halvtimme så att ganachen stelnar. Ta ut tårtan och lossa försiktigt kanten på springformen. Lossa kakan från botten utan att skada ovansidan och dra bort bakplåtspapperet i botten. Ställ tårtan på jämnt underlag.'

Ätbara snirklar!
Nu kan du själv välja om du vill ha kanterna utan garnering eller om du vill spritsa grädde eller breda ut någonting annat över dem. Det kan vara svårt att få kanterna så där snygga och jämna som de är i baktidningarna. Jag har alltid en burk chokladkräm från Ikea i mina gömmor, att ta till om resultatet blir lite taffligt. Denna kräm döljer det mesta... Dock inte finnar, hihi!

Vad du väljer att garnera tårtan med är upp till dig. Man kan ta romerska bågar, apelsinzest, apelsinströssel, vackra sockerblommor eller vad man nu gillar. Jag tillverkade chokladplattor med ett ätbart mönsterark men nu är jag så trött att jag inte orkar skriva hur jag gjorde... Plattorna "limmade" jag fast med chokladkräm, runt kanten för att dölja ojämnheter och rinn. Gott blev det och ganska snyggt också.







9 kommentarer:

  1. Tiden går rysligt fort...
    Chokladtårtan ser väldigt fin och mumsig ut och smörrebröden delikata.
    Kram, S

    SvaraRadera
  2. Gillar verkligen de där smörebröna, det är ju hur gott som helst och det slinker lätt ner några stycken. Men det är ju också det som är något av det bästa med mackorna, de är små och då kan man ju ta flera:)
    Just med rostbiff är kanoners.

    Kramar pp dej!

    SvaraRadera
  3. Så fint och smarrigt...ser jättegott ut!!
    Att fylla 20 år är stort...till sommaren får vi också fira en 20-åring här hos oss...hiih..
    Skickar ett försenat grattis ;)
    Ha det så gott vännen
    Kram ~Lollo~

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag kolossalt sötsugen...

    SvaraRadera
  5. Gooott!!! :D
    /Elenor

    SvaraRadera
  6. Stort grattis för 20-åringen! :) Tiden går fort och barn blir stora! :)
    Wow, vilken tårta, satt och dreglade när jag läste receptet! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  7. gud så gott kram på dig hälsa! : ) /Sofia

    SvaraRadera
  8. Vilket kalas alltså! Hurra för 20-åringen lite i efterskott :)

    Ätbara snirklar, så vackert det är... heja duktiga du, kram!

    SvaraRadera
  9. Så gott Erika och vad härligt med kalas! Kram!

    SvaraRadera