fredag 7 mars 2014

Fredagskakan 8 och bloggkärlek

Nu är det fredag igen - jag förstår inte hur veckorna kan gå så fort. Fast gårdagen var en snigeldag - den segade sig fram i maklig takt och när jag kände mig färdig att gå och lägga mig var klockan bara 13.30 på dagen. Jag undrar om det är den stora vårtröttheten som har drabbat mig!? Just nu är jag så oändligt trött att jag helst vill sova mest hela tiden.

Bild: www.malinsdiner.blogspot.com
Dagens recept hittade jag på en av mina favoritbloggar tillhörande en av mina favoritbloggare - Malin! Hon bloggar på Malins diner sedan några år tillbaka och bjuder på allt ifrån grytor av närproducerat kött till recensioner av matträffar, kakor, vardagsmat och festmat i en ordnad blandning. Malin driver också fina butiken Annies stuga som ligger i den lilla fiskebyn Glommen. Om ni inte har tittat in där än, så ska ni verkligen göra det. Där finns de mest ljuvliga saker att köpa och till bra priser om man jämför. Skålar från Ib Laursen, ljusstakar, kolor och smycken. Tapeten på väggen bakom kassan är värd besöket, bara den. Blåmesar i flock lyser upp hela butiken. Förutom Malin då, med sin fina leende! Hon bjuder på smarriga kakor varje helg som en bonus till kunderna.

Malin har i sin tur hittat dagens recept hos Linda Lomellino, en av våra bästa tårtbagare just nu. Hennes tårtbok Lomellinos tårtor är en ren njutning! Regnbågstårtan på framsidan är inte svår att göra men den tar så klart tid, eftersom det är många moment med alla dessa anslag i vackra färger. Kanske en tårta de borde ha bjudit på i OS i år...

Min glasyr blev väldigt lös, mer som en smet och gick definitivt inte att spritsa. Men om man inte hade vetat om att tårtan egentligen skulle bli jättesnygg, med spritsade små toppar, kunde man kanske tro att den skulle bli som min. En rinnande kletig uppenbarelse med vita små skimrande pärlor över ytan. Men god var den!

Banantårta med Dulce de leche
Min ful-tårta. Men god!!!

2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 g smör, rumstemperat
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 bananer, stora
2 1/2 dl mjölk

Sätt ugnen på 160 grader och smöra och mjöla två bakformar,15 centimeter i diameter. Vispa båda sockersorterna ljust och pösigt med smöret. Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet. Blanda mjöl med bikarbonat och sikta ner i smeten. Mosa bananerna och blanda med mjölken. Vänd ner detta i smeten så att det blir en slät blandning

Fördela banansmeten jämnt i bakformarna. Häll 1/2 deciliter kolasås i varje form och rör försiktigt runt med en sked. Grädda på ugnsgaller i 60-65 minuter i mitten av ugnen.

Kolafrosting
150 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost
3 1/2 dl florsocker
1 dl dulce de leche

Vispa smöret vitt, tillsätt philadelphiaosten och vispa en minut till. Tillsätt sedan florsocker och vispa till en jämn och tjock smet. Blanda i dulche de leche och låt stå i kylen i 15-20 minuter tills frostingen har stelnat en aning.


När bottnarna har kallnat delar du dem så att du har fyra stycken. Bred ut frosting på tre av dem och lägg ihop med en utan frosting överst. Snygga gärna till kanterna lite. Bred sedan frosting över kakan, så jämnt och snyggt det går. Spritsa små toppar runt kanten eller hur du nu vill ha det. Det räcker alltså till en tårta som blir ganska hög om man gör den på det här sättet. Vill man göra två skulle jag rekommendera dubbel sats av frostingen, inte minst för att den är så god att det lätt går åt lite när man gör den... Hihi!

Min frosting blev som en smet så jag hällde den alltså lite lagom artistiskt över tårtan och dekorerade med små sockerpärlor. Det var syndigt gott och denna gör jag om nästa helg när bonussonen ska firas.


8 kommentarer:

  1. Åh, min älskade vän! Tack för din kärlek! <3

    Ha en härlig helg!

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Malin är en av mina favoritbloggare också, precis som du fina Erika! Kram

    SvaraRadera
  3. Du, den där tårtan ser helsmarrig ut! Jag som älskar bananer och kola måste ju definitivt testa den.

    Men jag funderar på, varför gör man två bottnar? Ska de läggas ihop? Det står inget om det. Ska det isf vara nåt emellan dem? Eller blir det två småtårtor? Kan man ist inte baka all smeten i en större form? Ca 21 cm i diameter blir samma höjd som två 15cm-are enligt lite snabbt räknande. Är frostingen beräknad till två kakor eller bara en? (Ja, jag kan säkert se rätta svaret hos Malin eller Lomellino, men om det är så att du missat nåt vill jag ge dig chansen att rätta till det.)
    Kramar från Trollmamma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nu har jag fixat det. När jag bloggar från min Ipad händer det spännande grejer ibland. Saker faller bort och bilder hoppar iväg. Tack för ditt påpekande kära du! Kram!

      Radera
  4. Är också trött... Kikar bara in lite för att säga Hej! i alla fall.

    Sov gott inatt kära du.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej vännen! Hoppas att du sov gott! Kram!

      Radera