söndag 18 januari 2015

Anka med apelsin

Rosastekt ankbröst i apelsinsås

Jag har äntligen lyckats få J att äta anka. Han har länge varit motsträvig och hellre petat i sig en kycklingfilé än ett saftigt rosastekt ankbröst, rutat och knaperstekt till perfektion. Ja, jag antar att ni av den meningen kan utläsa att jag ÄLSKAR anka?

När jag och J träffades gillade han inte lamm, vilt, lax och hade knappast ätit grönkålssoppa eller svartrot. Han tyckte om mat men på hemmaplan regerade korv stroganoff, mamma Scan och köttfärssås. Mycket goda rätter men variationen var väl inte så stor. Hans lille son A serverades en gång fläskkotlett av mig (även om jag inte själv äter griskött) och tittade storögt på sin far och utbrast: "Pappa, det är ben i den här kycklingen!"

Numera älskar J nästan all mat, utom all möjlig inälvsmat och den tror jag får vara för min del också. Njure - nej tack. Bräss - inte gärna. Jag gillar lever men måste inte äta det. Kycklinglever är godast och det äter jag ofta. A har vuxit upp och älskar mat numera. Även kyckling med ben.

Variation är A och O i mitt kök och jag äter allt ifrån den enklaste linssoppa till potatisbakelser med västerbottensost. Jag är inte fin i kanten när det gäller mat. Utom då det gäller råvarorna. Igår köpte vi färskt ankbröst i Saluhallen och kikade på allt möjligt närproducerat kött och grönt. Gladare kor smakar bättre, så är det bara. Det är mitt nästa steg med J. Att vi ska köpa mer närproducerat även om det kostar mer. Vi har råd och då finns det faktiskt inga skäl att köpa billigt kött från stressade djur. Jag vet att alla inte har råd och det har jag den djupaste respekt för. Men vi som kan, borde faktiskt köpa mer eko-kött, kaprifolkött och vad det nu kallas.

Här kommer en länk på ankan vi lagade. Vi drack ett fruktigt och blommigt vitt vin till, som jag har glömt namnet på. Men vintips kan ni hitta på Systembolagets hemsida.12 kommentarer:

 1. herregud vad gott Erika gahhhhhhhh : ) kram Sofia HÄLSA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte så dumt. Kram till dig!

   Radera
 2. Det låter riktigt gott! :-) Önskar att jag kunde köpa ekologiskt kött men det tillåter inte plånboken....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte billigt. Det är först nu jag har kunnat börja köpa det ibland. Viktigt att man köper det om och när man kan. Alla gör så gott de kan med ekologiskt och annat. Tack för din kommentar! 😀

   Radera
 3. HAhaha, du är ju för roligt, kalvbräss inte gärna:):)
  Anka är en av våra favoriter också, det är verkligen så gott. Bra tips där på Js matlista, den lägger vi på minnet inför stundande dinering!

  Ja, ett svar kommer inom kort men vi kan ju säga som så att vi är helt och håller positivt inställda:):)
  Kram till er båda<3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vågade inte skriva "inte hjärna" för jag tänkte att min göteborgshumor inte alltid är så rolig, men ni var med på noterna, jodå! : )

   Vi väntar med spänning på ert besked!!! Kramar i stora lass!

   Radera
 4. Anka har jag bara ätit en gång, när min mormor fyllde 80, och så vitt jag minns smakade det bra. Apelsin är väl klassiskt till har jag förstått, det låter ju himla gott. Och din matfilosofi kan jag bara stämma in i... Kloka ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla äter ju inte anka så ofta. Jag åt det redan som barn och kanske är det därför jag gillar det så mycket. Även vildand åt vi, men det är en annan historia. Tack!

   Radera
 5. Så härligt att du har konverterat J :)) Jag har konverterat min make till att äta mycket mera grönt och vegetariskt samt indiskt. Bra när man kan göra så ;) Variation är ju verkligen toppen. Jag försöker men vissa vardagskvällar får det bli lite av det som man ibland alltid gör. Hoppas att allt är bra med er vännen, stor kram till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flexibilitet när det gäller mat gillar jag. Man ska våga prova, men sen kan man ju inte gilla allt. Så klart! Men din mat kan man ju inte annat än gilla! Kram!!!

   Radera
 6. Många verkar ha svårt för lammkött, det finaste av allt kött enligt min uppfattning. Maken och jag har faktiskt lärt flera personer att gilla lamm som vi lagat. Det är dessutom lätt att få tag på närproducerat ekologiskt lammkött i våra trakter.
  Anka är jättegott, men svårt att få tag på färskt. Därför blir det inte så ofta hos oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lamm är gott och om det dessutom är närproducerat är det ju toppen! Anka har jag lyxen att få tag i utan problem. Ibland har man tur.

   Radera