tisdag 6 januari 2015

Med vässad penna och tunga

Inläggets rubrik må vara lite fel eftersom det är få som skriver med penna i vårt land i dessa dagar. Men jag tyckte att den var fyndig och därför får den stå kvar.

Disktrasor utan socker
Som språknörd fascineras jag ofta av hur människor skriver. Det kan vara både på gott och på ont. Särskrivningar plågar mig liksom avsaknad av skiljetecken eftersom det försvårar läsningen och förvirrar, då man som läsare inte vet vilka ord som hör till vilken sats. Jag försöker inte mästra någon utan har full förståelse för människor som tycker att det är svårt att skriva. Det finns dock en tendens att strunta i det skrivna språket, vilket jag tycker är sorgligt! 

Människor med förmågan att uttrycka sig vasst, precist och lite tyket beundrar jag. Eller… Jag beundrar deras förmåga att uttrycka sig i skrift. I mattidningen Allt Om Mat gjorde man för några år sedan en recension av samtliga viner i Systembolagets sortiment och vinprovarnas kommentarer gjorde mig lycklig. Det fanns beskrivningar som hyllade viner men också beskrivningar som kanske hade fått mig att gråta om jag varit producent av de lite mindre lyckade vinerna. Ett vin, som är ganska känt för att vara billigt, beskrevs smaka som ”sockrad disktrasa”. Och så vidare. Jag önskar att jag hade sparat denna recension för den var lysande rent språkligt.

I tidningen Äkta Mat skriver Lisa Förare Winbladh om olika saker och företeelser inom matvärlden. Hon svarar också på läsarfrågor på ett fullkomligt briljant sätt som får mig att le när jag läser och någon gång att skratta högt. Jag är oerhört svår att roa så att jag skrattar högt vid läsning, så detta är i det närmaste en bedrift. 

Bästa svenska mattidningen någonsin!
När en läsare skrivit ett brev och bett om råd då hennes dotter jämt lägger sig i hennes matlagning, svarar Förare Winbladh helt enkelt rakt på sak att det förmodligen är hämnden för alla gånger mamman tjatade på dottern om olika saker då hon var barn. Sedan ger hon handfasta råd om hur mamman ska hantera dotterns inblandning. Ett av de bättre råden är att lägga sig på soffan med en stark drink och låta dottern sköta maten. Jag kan inte formulera det som i tidningen men mitt råd är: Börja läs Äkta Mat! Om inte för alla bra reportage och recept så enbart för Förare Winbladhs texter. Jag gillar!

Lisa Förare Winbladh är journalist och i det närmaste jämnårig med mig. Hon är matkonsult, kokboksförfattare och min nya idol. Jag måste bara köpa hennes bok Matmolekyler : kokbok för nyfikna. Även om jag egentligen har köpstopp för kokböcker. Men den här boken är ju inte en kokbok i vanlig bemärkelse utan mer en bok om hur maten fungerar. Så visst kan jag väl få köpa den?! 

12 kommentarer:

 1. Ja o ja köp den!! Äsch då, jag tycker du får köpa alla böcker du vill!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!!!!!!!!!!!!!!!! Då gör jag det! Kram!

   Radera
 2. Jag erkänner att jag är lite språkpolis, men jag försöker hålla det för mig själv. Det jag mest retar mig på är när folk inte kan skilja på de och dem. då reser sig raggen på mig! Apropå böcker, så läser jag nu en av julklappsböckerna, som handlar om Ada Nilsson och hennes arbete på barrikaderna. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken låter spännande! Fler kvinnoöden borde berättas!

   Språkpoliser är vi allihopa, allihopa...

   Radera
 3. Hahaha, jag har inte läst något ur Äkta Mat men nu bara måste jag ju helt klart! =) Jag gillar inte heller särskrivningar, stavfel mm men när jag skriver både på engelska och svenska kan jag lätt bli schizofren... kram min fina vän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver utmärkt kära vän! Kram!

   Radera
 4. åhh måste köpa den tidningen : ) kram på dig fina Erika ps. Åker till New York med min mamma Ulla! Restan av familjen är hemma och tar hand om varann och huset : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Hoppas att du får en riktigt fin resa! Kram!

   Radera
 5. Hej! Någon sa att en bloggare skrivit något gulligt och det var du! Matmolekyler finns som billig och snygg pocket, så klart du kan unna dig den! :-) Trevlig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för att du tittade in hos mig. Nu är min dag gjord! 😃

   Radera