tisdag 27 januari 2015

Det är fint att få men bättre att ge

Jag har en bekant/vän, och kollega, som jag ser upp till på många sätt. Charlotte. Vi känner varandra genom jobbet men jag tycker att vi fick en sån där bra kontakt med en gång, och vi tror på samma saker. Hon är en mycket duktig lärare som kämpar för eleverna men också för rättvisor och jämlikhet i samhället. Hon är en eldsjäl som alltid har något på gång och som aldrig ger sig.

Charlotte har bestämt sig för att år 2015 ska bli ett hjälpens år. På ledig tid engagerar hon sig i att samla in pengar, mat, presentkort på mat, kläder, skor, leksaker och andra saker som människor inte behöver. Sånt som står i källaren eller som bara ligger i ett skåp och väntar på ingenting. Sånt samlar Charlotte ihop och vidarebefordrar till behövande människor i vårt kalla land. På så sätt höjer hon temperaturen en aning och ser till att små barn får rena blöjor, mat i magen och kläder att ta på sig.

Du kanske tänker att vi borde skicka kläderna till andra länder eftersom vi ju är ett så rikt land där alla har det så bra. Tänk om i så fall. Vi kan göra båda delarna för vi har fattiga barn här också. Och ensamstående föräldrar som kämpar för att få ihop till mat för dagen åt sig och sina barn. Föräldrar som hamnat lite fel på grund av sjukdom och annat, som gör att de inte får pengar till mat, hyra och annat som de behöver. Ibland kan det räcka med att man hamnar efter med en enda hyra för att hela tillvaron ska ställas på ända. Man är kanske så sjuk att man inte ens kan fylla i blanketter till Försäkringskassan, eller inte vet hur man gör. Då kan det dröja med utbetalningar. Men barnen kan inte vänta på mat.

Charlotte har skrivit på Facebook och berättat om barn som fått presenter på sina födelsedagar. Som kunnat ha kalas, om än bara för närmaste familjen. Barn som slipper gå med tunga blöjor och tomma magar då hon levererat presentkort och matkassar från människor som har så det räcker och blir över. I vårt Sverige. Det värmer att läsa om detta.

Jag har bestämt mig för att hjälpa till. Jag och J har plockat ihop en del saker som någon säkert kan ha användning för. Varma skor, tröjor, husgeråd, en kaffebryggare och så vidare. Jag ska också se till att skänka pengar till frimärken eller mat eller vad som nu behövs. Eller kanske en kasse med ris, pasta, konserver, kaffe, hygienartiklar och annat som går att köpa i närmaste mataffär.

Om du vill hjälpa till och glädja människor, kanske rent av se till att någon kommer på fötter i väntan på pengar från Försäkringskassan så kan du gå in på www.gofundme.com/Charliecharity

Du kan också skänka saker som du har för många av. Barnkläder, barnvagnar, frimärken - ja allt kan komma till nytta. Ni som bor i Göteborg med omnejd kan gärna höra av er till mig via mail, så ser jag till att Charlotte kontaktar er för hämtning av sakerna.

De flesta av oss kan avstå något. Jag är stolt över att känna Charlotte. Om fler var som hon skulle världen se väldigt mycket bättre ut.7 kommentarer:

 1. Tänk att det finns sådana människor i världen, fantastiskt är vad det är och vad dom är! Och visst finns det fattigdom i Sverige också, något annat ska man verkligen inte inbilla sej - tyvärr!
  Bra initiativ av din vän och även av dej som skickar vidare informationen och hjälper till på ditt vis.

  Kramar på er båda, både dej och din vän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära ni! Ja, hon är en otrolig människa. Full av liv och kraft. Kramar till er!

   Radera
 2. Visst är det härligt med så handlingskraftiga människor som Charlotte! Har förstått att det finns allt för många som har det svårt i Sverige. Jag tänker på något jag läste i Katarina Mazettis bok "Tarzans Tårar" för några år sedan: "...det är dyrt att vara fattig" (man har för tillfället råd att köpa ett "dyrt" litet paket av en vara, men inte tillräckligt med pengar för att köpa det för stunden mer kostsamma ekonomipaketet).
  Vår familj bor för tillfället på andra sidan jordklotet. Här har jag haft turen att lära känna Mary, som liknar "din" Charlotte. Hon ser till att finns möjlighet/tillfällen att hjälpa de som har det svårt här där vi bor, på ett liknande sätt som Charlotte gör i Sverige. Jag är så glad att jag har Mary som ger mig en välbehövlig spar i baken med jämna mellanrum så jag kan dra mitt strå till stacken!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. hej! jag undrar om det finns någon mailadress för att komma i kontakt med dig? bästa hälsningar, n.

  SvaraRadera
 4. Så många gånger jag tänkt likadant själv. Det finns så många här i vårt land som behöver hjälp. Tyvärr är jag ingen som drar igång såna här projekt men jag skulle nog hakat på om någon i min närhet började. Jag har länge sagt och tyckt att skolan måste tänka om. I skolan ingår olika aktiviteter som kräver att barnen har utrustning till det. Jag menar t.ex gymnastiken. Här åker de ju skidor och skridskor (inte bara) på gymnastiken under vintern. Det är dyra grejer och inte alla har. Skolan har lite att låna ut. Föräldrar är tvingade att köpa, om inte annat känner de sig tvingade för att barnen inte ska hamna utanför. Inte lätt att låna av någon heller. Har man tur hittar man begagnat. På gymnasiet ordnar de aktivitets/utedagar då de flesta röstar på att köra skoter. Men många har inte en egen skoter. Skolan borde absolut förstå själv att de ska ta bort det alternativet. Föräldrar törs inte protestera, verkar det som.

  Här där vi bor är det stor arbetslöshet. Att det är otroligt många som ändå har råd med både en och två skotrar , utlandsresor och shoppande är en annan fråga. Och att det faktiskt finns många som helt klart lever över sina tillgångar och köper till sig själv med följd att barnen inte får det de behöver. Ja det är också nåt att tänka på ibland....

  Och luciafirandet på Folkets hus med flera klasser är jättefint men kläderna som behövs till det då? Inte stor summa tycker väl de flesta men det finns familjer med många barn och till sist går inte kläderna ärva något mer. Skolan har mest troligt inga pepparkaksgubbekläder att låna ut.. Det tas så för givet att alla kan ordna eller köpa. Många barn har föräldrar som faktiskt struntar i det här. Oj vad långt det blev nu..

  Undrar hur skolan gör med alla invandrarbarn.. De kanske får bättre hjälp. På vår skola är det väldigt många. Liten fattig kommun, dåliga beslut, indragningar och nedskärningar. Nu hamnade jag utanför det du skrev om samtidigt som allt hänger ihop.

  Orkade du läsa? :))

  kram

  SvaraRadera
 5. Jaaaaaa tack för länken, ska genast kolla! Jag har skänkt mat/grejer till Hjo can help som är ngt sorts akuthjälp till personer i kris, lokalt här i Hjo! kramar i massor till dig och J/Sofia

  SvaraRadera