torsdag 15 januari 2015

Veckans boktips och baktips

Efter flera dagars uppehåll kommer det nu äntligen ett inlägg. I dag tänkte jag bjuda på ett boktips som för min egen del var lite oväntat. Oväntat på så sätt att jag i förväg hade bestämt mig för att den här boken skulle jag nog inte tycka om, eftersom den är baserad på en sann historia. Eller något i den stilen.

Förra året läste lilla B Bea Uusmas bok om André-expeditionens öde. Boken heter Expeditionen: Min kärlekshistoria. Uusma hade länge varit mer eller mindre besatt av expeditionen och det faktum att orsaken till samtliga medlemmars död, var okänd. Uusma ville så gärna ta reda på varför medlemmarna dog fast de faktiskt hade möjlighet att hålla sig varma och äta sig mätta. När André och de andra hittades döda, trettio år efter expeditionens avresa, fungerade till och med deras spritkök.

Uusma berättar om sin fascination kring expeditionen, varvar detta med sin egen resa i deras fotspår och ger inblickar i Andrés dagbok. I den tryckta boken finns bilder medan det i den e-boksversion jag läste endast finns text. Jag antar att det handlar om upphovsrätt till fotona.

Jag fångades av berättelsen och Uusmas lediga berättarstil. Hon skriver med inlevelse och jag rekommenderar boken varmt till alla som har det minsta historieintresse och som faktiskt inte vet mer om André än att han försökte flyga luftballong till Nordpolen. Det var ungefär det jag själv visste när jag öppnade boken.

När ni läser kan ni ju passa på att mumsa på något gott och här kommer en länk till en smarrig kaka. Vill ni hellre ha små saker att stoppa i munnen så kan ni ju alltid prova lavendelskorpor. Om ni inte gillar lavendel så uteslut den helt enkelt. Skorporna funkar fint ändå.

6 kommentarer:

 1. Tack snälla för boktips och baktips kramar i massor Sofia

  SvaraRadera
 2. Tack för boktipset, låter intressant. Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag var också lite avvaktande till boken, men min kompis lovordade den. Och vad glad jag är att jag läste den! Den är fascinerade på så många plan. Jag hade svårt att slita mig!

  SvaraRadera
 4. lavendeln är slut så några skorpor blir det inte men boktips tas gladeligen emot!

  SvaraRadera
 5. Jag älskade boken och sträckläste den. Kan också varmt rekommendera den. Trevlig blogg du har förresten :)

  SvaraRadera
 6. Gillade oxå boken fast jag inte trodde att jag skulle göra det :) och tänk sedan var jag bara tvungen att åka till Andree museet i Gränna och sedan läste jag en bok från 1968 om dessa herrar :)

  SvaraRadera