onsdag 30 januari 2013

En liten liten kökspryl

Äntligen är jag på benen igen, om än något darriga. Mat är ingenting som jag direkt proppar i mig efter en svår släng av den fruktade vinterkräksjukan. Men men... allting har en ände utom korven. Så nu bloggar jag igen. Det får väl bli ett inlägg om min allra minsta elektriska kökspryl. Oumbärlig om ni frågar mig.

En av mina bästa medhjälpare i köket är min karamelltermometer. Jag förstår helt ärligt inte hur jag klarade mig utan den tidigare!? Jag köpte den på Verner och Verner för något år sedan och har redan använt den så mycket att jag befarar att den snart är utsliten.

Tidigare fick jag göra det berömda "kulprovet" när jag kokade kola eller knäck. Efter evighetslång väntan droppade jag en liten klick kolasmet i ett vattenglas och kontrollerade om det gick att rulla en liten, liten kula. Oftast gick det inte utan smeten fick koka en stund till, och så på det igen. Alla dessa gånger jag bränt mig när jag provat! Och alla gånger jag har tagit av smeten för tidigt och stått där med etthundra knäckar som inte vill stelna och som fått stå i kylen för att man över huvud taget ska kunna skala dem och som till slut ändå kastats för att jag glömt bort dem...

Numera doppar jag min lilla svartröda vän i den kokande massan och väntar. 113 grader - nej en liten stund till. 118, nej inte än. 125 - ja nu! Och så är det klart. Inget spill, inget söl, bara lycka och perfekta kolor! Sega så där så att de fastnar i tänderna men släpper precis när man tänker att nu, nu måste jag nog sticka in fingret och peta loss den.

Lakritskola doppad i mörk choklad och toppad med flingsalt är min favorit men annan kola går också bra. Vanilj, choklad, ingefära... För att inte tala om fudge! Där är det viktigt som bara den med rätt temperatur.

Men kola får vänta lite. Jag får som tidigare sagt/skrivet knappt i mig vanlig mat ännu. Fast snart, snart ska jag koka nåt smarrigt att bjuda på jobbet.12 kommentarer:

 1. Åh men kära värld så gott!! Så härligt att du mår bättre. Vet du, jag såg en liten väldigt fin turkos fågel härom dagen, på en av våra blomsteraffärer. Den var så söt och satt där själv på en hylla. Jag tog den i handen och tänkte köpa den men jag ställde tillbaka. Helt plötsligt så tänkte jag på dig, att du också kanske skulle haft en. Fast det har jag ju inte en aning om.. för jag vet inte vad du tycker om eller vilka färger du gillar :) Köpte ingen själv heller.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. Termometer underlättar verkligen (tycker jag iaf)! Nu kan jag tom våga mig på att göra knäck till jul ;)

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag har ingen bra till grytor. Har sett att det finns en visp med temp i, verkar intressant.

  Skönt att du är frisk, aldrig kul att vara sjuk.

  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Skönt att du börjar må som du ska igen : ) Hur är det med dottern? Influensa är hemskt! kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Jag fick en termometer av mina föräldrar i fjol och är så nöjd! Fint att du mår bättre, kram!

  SvaraRadera
 6. Skönt att du är på benen igen....Kram

  SvaraRadera
 7. Ja, det har varit vintersjuka hos oss också! Vi föll en efter varandra. Krya på dig!

  SvaraRadera
 8. Vilken cool pryl! Vill också ha en sån! Var har du köpt den? :)
  Ha en toppen dag!
  kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 9. Jag har en gammal digital variant, men det dags att köpa en ny för nu är den lite lurig, man kan inte riktigt lita på den!!

  SvaraRadera
 10. Nämen, vilken härlig liten manick! Själv gör jag kulprovet och det har faktiskt gått bra utan några incidenter... so far! =) Kram!

  SvaraRadera
 11. Suck... vår likadana termometer fick sig ett ofrivilligt dopp i diskvattnet och det tålde den inte alls och gick hädan:( Faktiskt en av de bästa termometrar vi haft så det blir nog till att införskaffa en ny en.

  Så skönt att se att du är på bättringsvägen, hoppas det fortsatt att bara bli bättre.
  Kramar

  SvaraRadera
 12. Jag har lyckats slita ut två digitaltermometrar... Nu har jag en liknande din som jag kör in i saker jag kokar. I ugnen är det åter igen min gamla hederliga stektermometer som gäller. Oumbärliga i köket!
  Som nyss utflugen ur föräldrarhemmet kollade jag även febern på mig själv i armhålan med en stektermometer en gång... :-)

  SvaraRadera