torsdag 3 januari 2013

Trängselskatt och bifteki

Igår var första dagen på jobbet efter elva dagars ledighet. Det var lite segt att komma upp men det gick. I fikarummet var det prat om trängselskattens införande i Göteborg och på Facebook gick diskussionerna varma kring detta. Som cyklist förväntas jag inte uttala mig i frågan vilket jag inte kan förstå. Jag menar - trängselskatten är ju inte till för att straffa bilister utan för att att samhället faktiskt ska fungera. Om vi inte tar hand om miljön och ser till att fler åker kollektivt istället för att ta bilen slentrianmässigt, har vi snart ingen miljö kvar. Jag menar inte att de som bor på landet utan kommunikationer ska lifta vid vägkanten, utan talar om alla oss som bor i stan med bussar, spårvagnar och vad det nu kan vara.

De pengar man får in på denna trängselskatt ska användas till att bygga ut kollektivtrafiken, vilket är alldeles utmärkt. Jag hoppas nu bara att det blir så. Fler bussar, tätare turer och bättre utbildning till chaufförerna. Då kan till och med jag börja njuta av att ta spårvagnen, som jag annars avskyr. Jag cyklar ju helst men på vintern är det ibland en omöjlighet. Nu väntar jag på våren!

Igår var min ömma moder på besök igen och jag lagade bifteki till oss. Grekiska färsbiffar med vitlök och oregano. Till dessa serverades ugnsstekta potatisbitar, blandsvamp och en yoghurtsås. Ganska gott om jag får säga det själv. Vi var hungriga som vargar - jag hade ätit nutrilett och sallad för att minska magsäcken och det berömda midjemåttet, så min mage kändes tom.

Bifteki

Jag blandade ett halvt kilo nötfärs med ett ägg, två matskedar ströbröd, salt, svartpeppar och en hel liten pressad vitlök. En och en halv matsked oregano och samma mängd torkad persilja hamnade också i smeten. Biffarna stektes sedan i olivolja i stekpanna tills de var rosa inuti. Till detta stekte jag ICAs frysta blandsvamp, en höjdare för att vara frysvara. Före servering strödde jag grovhackad persilja över och pressade en citronklyfta över biffarna för att sätta lite extra sting på det hela.


Yoghurtsås

Blanda två deciliter grekisk tjock yoghurt (10 % fett) med en matsked honung eller en och en halv om man gillar sött. En gnutt svartpeppar och en nypa salt är också gott i.

Sallad, citronklyftor, ugnspotatis och en kanna isvatten - där har ni en måltid som faktiskt var busenkel, snabb och jättegod. Vegofärs funkar naturligtvis till biffarna om man så önskar.

I dag försov jag mig i mer än en och en halv timme, så jag är inte vaken än. Nu vankas mer kaffe för att orka genom förmiddagen. Ikväll träning på gymmet. Ha en fin dag, alla!
3 kommentarer:

 1. Hej kära bloggvän klart du måste få säga vad du tycker om trängselskatten även om du oftast cyklar! Jag njuter av några dagar till med ledighet. Hoppas på shopping imorgon ; ) kramar i massor Sofia

  SvaraRadera
 2. Grekiskt är alltid gott eller så är det jag som har en sådan förkärlek till just den maten...
  Ur miljösynvinkel verkar det sunt med dessa skatter, kram!

  SvaraRadera
 3. Godnatt kram från Helsingborg hoppas du haft en bra fredag : ) ??! Vi har det bra härnere shoppat en klänning på rea desigual : )) kram Sofia

  SvaraRadera