onsdag 9 januari 2013

Kaffetåren den bästa tåren är

Som liten flicka kunde jag inte förstå hur vuxna kunde dricka kaffe. Denna bruna, beska dryck som dessutom var jättevarm så man brände sig på tungan. Ja, inte morfar förstås; som hade Riddar Krongrädde på flaskan. Minns ni den?
Bild: www.arla.se

Jag tycker att flaskan är misstänkt likt Pucko, så jag undrar om de bara hällde i lite kakao och bytte etikett med tiden, för nu finns väl inte den här att köpa? Jo, i Danmark kanske, men i Sverige? Någon som vet?

Jag minns i alla fall att jag tyckte att kaffedoften var ganska härlig, inte minst för att det brukade vankas bullar då. Mormors kalljästa vanlijbullar med en massa strösocker ovanpå och kardemummaskorpor i påsen i nedre ugnen. Jo då, gofika fanns allt på den tiden också. Det var inte bara bark i brödet när jag var liten...

Jag kan egentligen inte minnas riktigt när jag började dricka kaffe. Inte på gymnasiet i alla fall. Då drack jag nyponte i finkopparna hos fina Gunvor, vars son jag tyckte mycket om. Ja, jag tyckte mycket om hela hans familj och gör så än.

Finkopparna flyttade hem till mig för något år sedan och jag är mycket rädd om dem. På bilden här till höger ser ni ett av faten, fast utan kopp då. Servisen tillhörde ursprungligen vännen Gunvors mamma och pappa, så de är väl så där hundra år gamla, kopparna och faten. Ni kan själva tänka er hur vackra de är med orangefärgat nyponte i!

Men kaffet... Jag tror att jag började med kaffe nån gång i 23-årsåldern. Då med mycket mjölk i. Jag tyckte egentligen inte att det var gott, men det var ju vuxenpoäng ändå. Kaffedrickandet. Jag umgicks en del med lite äldre arbetskamrater och det verkade så barnsligt att dricka coca cola när de drack kaffe, så jag bet ihop. Förfärligt ont i magen fick jag av det, men vad gör man inte för några vuxenpoäng?

När barnens far fyllde trettio år fick han en kaffemaskin av sin vän. Denna maskin var en av de första espressomaskinerna som kom för privat bruk till Sverige. Den var stor, den brölade likt en brunstig tjur och tog upp halva köksbänken. Men gott kaffe gjorde den! Det fanns flera funktioner på den, som mjölkskummare, elektrisk kvarn för hela bönor och olika tryck för olika kaffesorter. Vänner och bekanta vallfärdade nästan till oss för att dricka kaffe. Bland annat ett gäng ruggigt snygga poliser som sa att vårt kaffe var det bästa i Göteborg. Billigaste för dem också skulle jag tro, haha!

Bild: www.cdon.se
Min egen kaffemaskin är en kapselmaskin som jag från början inte alls trodde på. När Nespresso lanserade dessa var jag misstänksam, inte bara för att det var George Clooney som gjorde reklam för dem. Nä, men kunde det verkligen bli gott kaffe i en sådan? Svar: JA! Kaffet är jättegott och om man betänker alla skvättar överblivet bryggkaffe som slängs ut dagligen, för att man bryggt för mycket, så tycker jag inte att 3,50 - 4 kr är så dyrt för en latte. Jag köpte en maskin med tillhörande mjölkskummare som är fantastisk. Kall mjölk eller varm mjölk, vilket man vill. Cremefärgad och svart är maskinen så den skäms inte för sig heller där på köksbänken.

Mina favoritkapslar är de svarta Ristretto och bruna Roma. Perfekta att blanda med en massa vispad sojamjölk och en pytteskvätt vaniljsirap. Min kapselmaskin är en av mina absolut bästa maskiner och den blir inte sämre av att jag fyndade den till halva priset vid en konkursutförsäljning. Jag har även en perculator, en bryggare och en presskanna. J har ett litet kokkärl för turkiskt kaffe och så kör jag ju snabbkaffe med hjälp av vattenkokaren. Men inget är som latten från kapselmaskinen.

Hur gör ni ert kaffe?21 kommentarer:

 1. Du är ju fenomenal på att blanda sanningen, varma, kalla och roliga fakta och allt i samma inlägg! Som nu när det handlar om kaffe vilket man aldrig skulle kunna tro om man bara läste detta jag skriver nu :)) - inte bara bark, brölade likt en brunstig tjur, ett gäng ruggigt snygga poliser och George Clooney. Ja du ser vad jag menar va? :))

  Ja just det ja - Jag dricker mitt kaffe svart.

  (Ja precis. Skit i maskinerna bara vi hamnar på samma ställe! Håller med!)

  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack A-L! Du är ett rejält fruntimmer som dricker svart kaffe. Det gör lilla B också! Kram!

   Radera
  2. Hahaha rejält fruntimmer jo visst :)) Ja jag tuggar tobak och fäller träd värre än en bäver, som vardagsmotion liksom :))

   Radera
 2. Underbart inlägg Erika jag minns så väl riddar krongrädde nostalgi underbart! Härhemma har vi en bryggare : ) och vi köper Zuega kaffe jag dricker det med mjölk gärna mellanmjölk. Jag älskar att dricka latte på Espresso house och starbucks gahhhhhhhhh: ) puss ; ) och kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns du den grädden? Jag trodde att du var yngre än så? Kram!

   Radera
 3. Hm, jag och kaffe går inte riktigt ihop. Inte vanligt svart kaffe iaf. Ska jag dricka kaffe ska det vara antingen en kaffelatte, gärna med lite vanilj precis som du gillar, eller en kaffedrink. Inget av det är särskilt bra att dricka dagligen, så det får bli te för min del. Men vi har en kapselmaskin, och som du säger så är det ändå ganska ekonomiskt. Framför allt för oss, då Lars är den enda som vill ha och i en vanlig är 3 koppar minsta att koka.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sojamjölken gör att det blir nyttigare för min del, men vaniljen får jag hålla igen på!

   Radera
  2. Har köpt hem sojamjölk till morgongröten nu när jag försöker minska midjemåttet. Men frågan är om det är nyttigare enligt viktväktarna. Lite osäker där, men kör på att det är det. Känns bättre att inte veta...

   Kram

   Radera
  3. Ja, jag tänker inte bara på kalorierna utan på kolesterol osv. Men eftersom jag inte dricker någon annan mjölk eller grädde så unnar jag mig en skvätt i kaffet! Gröt fixar ju inte jag... Kram!

   Radera
 4. Nespresso. Arpeggio. Jag är helt beroende. Om de tar slut eller om vi är många eller får lust så maler vi bönor (Dennis brukar mala för hand i en gammal kvarn, jag trycker på en knapp :)) och sen gör vi presskaffe. Men arpeggio... oslagbart, som espresso, cappuccino eller latte, beroende när på dagen :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arpeggio är inte dum den heller!

   Radera
 5. Jag har inte lärt mig att dricka kaffe, tycker helt enkelt inte att det är gott! Men iskaffe, det är gott, kanske just för att det inte smakar så mycket kaffe :) Men kaffedoften gillar jag och att ha kaffe i bakverk är perfekt! Kram

  SvaraRadera
 6. Det är så roligt att mamsens fina koppar kom till dig som tycker så mycket om dem. Då är de ju fortfarande i "familjen" :-). Själv dricker jag inte kaffe alls. Har aldrig gillat det av någon anledning...samma sak med öl *haha*. Men te däremot dricker jag i riklig mängd! Kram från Elisabet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, hälsa fina mamsen från mig. Jag bugar mig inför detta att få vara del av er familj ännu. Kram!

   Radera
 7. Bark i brödet, haha underbart skrivet! :))

  Inget kaffe här whatsoever! Bara te, chai, chokladmjölk etc :) Kommer aldrig bli vuxen, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara därför du ser så ung ut, trots att du är mamma och allt! Kram!

   Radera
 8. Jag dricker fortfarande inte kaffe och kommer aldrig att göra heller. Fy, så vidrig smak! Men luktar gott gör det...

  SvaraRadera
 9. Gormat kram från moster Ingeborg ; )

  SvaraRadera
 10. Godnatt skulle det stå ; )

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag började dricka kaffe, när jag var 19 år. Jag jobbade en sommar på en sommarkoloni på Gotland. Alla ledare drack kaffe, så snart man kom åt. För att känna mig delaktig i gänget började jag också smaka, men det dröjde nog ganska länge innan det blev en favorit. Numera blir det kaffe på sängen varje morgon. Jag brygger i en vanlig bryggare. Ibland i stugan händer det att vi sover i bastun och då blir det kokkaffe på stormköket!
  Trevlig blogg du har. Jag tror jag ska lägga till i mina favoriter!

  SvaraRadera