måndag 30 september 2013

En magisk kittel med oanade möjligheter!

Förra veckan var jag inbjuden på kundkväll till butiken Kök Etcetera i Göteborg. Jag brukar handla där och får alltid bästa service och trevligt bemötande av personalen. De har allt ifrån cake popformar till skärbrädor och le Creuset-grytor "to die for"! Butiken är en liten men välsorterad butik utan utfyllnad av billigt skräp. Nej, allt är av god kvalitet och vi brukar köpa en underbar kolsyrad lemonad av märket Mortuacienne där. Det finns flera goda smaker men vår favorit är Pamplemousse som är grapefruktsmak med en rosa färg som skulle få vilken prinsessa som helst att gå ner i spagat...

Bild: www.koketcetera.se
Nåväl, kundkvällen som jag bjöds in till hade ett syfte, nämligen att erbjuda slowcookgrytan Crock Pot till ett bra pris. I denna lagas maten på låg värme i många timmar. Smakerna blir kvar i kött och grönsaker och man behöver inte en massa grädde eller smör för att smakerna ska lyfta. Grytan sätts på innan man går till jobbet och när man kommer hem möts man i trappuppgången av de mest förföriska dofter. Maten är färdig i den stund man träder innanför dörren.

Provsmakning och lite mingel bjöds vi på denna kväll, och en gäst fick man ta med sig minsann. Givetvis blev det lilla B som fick följa med och mumsa chips (fast det var jag som mumsade...) och dricka cider. Grytan presenterades av personalen och i den hade man tillagat Boeuf Bourguignon gjord på närproducerat kött från Tjolöholms slott. Ett lite högre pris för köttet men man kan köpa det med gott samvete och dessutom kan man vara säker på att djuren inte farit mer illa än nödvändigt vid slakten.

Bild: www.koketcetera.se
Jag köpte ( i samråd med J) den mellanstora grytan för 695 kronor. I denna ryms 3,5 liter mat och dessutom var grytan väldigt snygg med sin ljust gråbeige färg. På köpet fick jag en kokbok med många recept på olika maträtter som kan lagas i grytan.

Igår innan jag åkte till skogs för att plocka svamp stoppade jag ner en massa saker i grytan och satte på locket. Klockan nio på morgonen tryckte jag på knappen och när jag kom hem klockan fem var middagen klar. Perfekt tillagad på 70 graders värme. Mums! Jag gjorde en variant på ett recept ur kokboken Crock Pot. Jag bytte vissa ingredienser och ökade på kryddorna lite.

Har man ingen Crock Pot kan man laga det här i en vanlig stekgryta men då bör man inte gå hemifrån i åtta timmar...


Boeuf Bourguignon

200 g rökt kalkonbacon
1 kg högrev
1 stor morot
1 liten vitlök solo
1 röd lök
2 msk soja
4 msk kalvfond
3 krm svartpeppar
3 lagerblad
2,5 dl rödvin
1,5 dl vatten

I slutet av tillagningen:
150 g syltlök
1 msk maizena
färsk persilja

Tärna baconet och skär köttet i lagom stora grytbitar, så stora att de är lagom att äta i två tuggor. Lägg ner köttet tillsammans med moroten skuren i bitar, löken skuren i skivor samt de övriga ingredienserna. Sätt grytan på låg värme och koka i åtta timmar. När en halvtimme återstår lägger du i syltlöken. När åtta timmar har gått fiskar du upp kött och grönsaker och reder av skyn med maizena. Krydda eventuellt lite mer om du tycker att det behövs. Strö över klippt persilja!

Jag serverade grytan med potatis- och palsternacksmos och smörstekta kantareller, för visst hittade vi svamp i skogen. Var? Ha, det säger jag inte!


20 kommentarer:

  1. Åhh jag har smakat mat tillagad i sån gryta och det blir sååå gott!! Praktiskt att det står och puttrar medan man är på jobbet också. Ha det bra!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och nyttigt blir det på köpet. Kram!

      Radera
  2. åhhhhhh vad det verkar smidigt och gott. Kul med mingel : )) tack ang jobbet, känns bra. På kvällen är det dessutom föräldrarmöte på jobbet. Tur att man varit med förr ; )) sov gott min bloggskatt hälsa J ♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid kul med matmingel. You go, girl! Kram!

      Radera
  3. Spännande! Ska också kika på en sådan "kastrull" :) Och grytan låter gudomligt gott! Mums!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Men mums! Jag fullkomligt älskar grytor och det passar ju så perfekt nu till hösten. Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hösten är en grytårstid. Kram!

      Radera
  5. Spännande med crockpot! Äntligen en svensk bloggare som har en, jag ser fram emot att läsa vad du tycker om den och mer testar framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog inte så väldigt många som har en. Mina favoriter Mårtenssons kök har en vet jag. Det kommer att trilla in fler tips och recept framöver. Till helgen kommer min mamma och vi ska ha lite filmkväll och vad kan då passa bättre än mat som sköter sig själv, haha!? Kram!

      Radera
  6. Bra julklappstips till son och svärson! Köper en till mig själv av bara farten! Inget går upp mot en god gryta! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att mitt tips var till nytta! Köp en kokbok också - utan den är grytan nog lite svår att använda. Kök etcetera lämnar kokboken på köpet tror jag. I alla fall var det så när jag köpte min. Kram!

      Radera
  7. Hej min bloggskatt. Nu är jag sjukligt trött efter en intensiv dag med delad tur! Först jobba 7-13:30 sedan jobba igen på föräldrarmöte 17-20 var inte hemma emellan, då jag har 4 mil till jobbet enkel! så det blev Skövde och lite shopping, löpning och dusch och bastu! Hoppas du haft en bra dag/kväll min fina vän <3 kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långa resor för dig nu. Jag hoppas att nya jobbet är bra och att din kunnighet och kärlek till barnen uppskattas. Kram!

      Radera
  8. Många pratar sig varma om crockpot:en.... man blir ju lite nyfiken vännen.... men jag antar att det inte går att tillaga något vego aktigt i den så där rök den tanken! ;)

    Tack snälla för dina värmande krya på hälsningar! Jag har faktiskt varit på jobbet i förmiddags då jag var tvungen att vara med på ett möte... men kom hem vid lunchen... ska stanna hemma imorgon och kurera mig ordentligt. Kram på dig fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns flera vegorecept till grytan men främst är den väl till för långkok av kött! Var rädd om dig. Kram!

      Radera
  9. åh fiffig sak.aldrig ätit från sån men skulle allt vilja testa.
    a dem där kolsyrade lemonaden har brorsan i sin butik så har också druckit såna,så gott men grapefrukten har ja inte testat än.Kanske får köpa sån till kommande dop :D ha de bra och lycka till med ditt nya inköp.Kommer nog bli massa goda recept hädanefter med den crockpoten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Ha det bra och lycka till med dopet!

      Radera
  10. Såg din gryta på Instagram - nu kommer jag in här och snor receptet till helgen ;) Mums för höstgrytor ;)

    Kram Ullis (tidsoptimisten)

    SvaraRadera
  11. Den grytan är vi riktigt glada för att ha i vår ägo, den är verkligen lika bra som man hoppas och tror att den ska vara. Varje jul sen vi fick vår så har risgrynsgröten kokts i den, kanoners absolut! Visserligen använder vi vår lergryta flitigt också, men pottan är så smidigt med tidsinställning och värmehållningen också.

    SvaraRadera