torsdag 16 april 2015

Sötpotatis och olika dagar

Igår var det bananens dag, och jag som inte ens gillar bananer. Jo, skumbananer men de räknas nog inte. Däremot gillar jag banansmaken i mat och bakverk. Särskilt banansalsa som jag ibland gör till indisk mat. Då blandar jag helt enkelt mosad banan med matyoghurt och kryddar med lite salt och svartpeppar. Mums!
Det finns snart inte en enda dag på året som är fri från att fira. Det är chokladbollens dag, våffeldagen och trädkramarnas dag och jag vet inte vad. Förutom alla de andra gamla dagarna som våffeldagen, Menlösa barns dag (värnlösa barns dag nu) och fettisdagen.

Vad är det som gör att vi helt plötsligt uppmärksammar en massa saker vissa dagar? Vem bestämmer att det helt plötsligt är kortbyxans dag? Det måste ju ändå vara handeln som styr för att sälja mer av dessa saker, varor och tjänster. Jag tycker att det är synd att det går inflation i firande för det är ju firande som gör vardagarna mer uthärdliga. Man ser fram emot fredagen med lite mys och påskhelgen då man ska äta ägg och lite mer godis än vanligt. Vardagarna kan också ha guldkant men det får inte bli för mycket. Då blir det lätt lite tråkigt tycker jag.
 
Sötpotatis-curry a la Isa
Under några dagar har jag haft äldsta dottern på besök efter två månaders väntan på att få se henne, då hon rest i USA. Det var fint att ha henne här och hon lagade så himla god mat åt oss. Vegansk mat hämtad ur en kokbok som hon köpte i USA. Den heter Isa Does It av Isa Chandra Moscovitz om någon vill hitta något nytt och inspirerande i kokboksväg.

Stora F lagade sötpotatis-curry med grönsaker och bönor ena dagen och sojafärs med ärtor till krämig pasta där det krämiga bestod av mixade solrosfrön och vatten. Och så lite kryddor förstås. Supergott!

Det borde vara vegomatens dag lite oftare. Gärna några dagar i veckan tycker jag. Men inte för att handlarna ska tjäna mer utan för att vi alla skulle tjäna på det.

11 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gillat bananer. Min mamma trodde att det berodde på att jag inte fick smak för det när jag var liten, eftersom det tog lång tid efter kriget innan man kunde importera detta. Jag tror inte på den teorin. Det var ju mycket som inte fanns under kriget. Nej jag gillar helt enkelt inte konsistensen. Däremot tycker jag precis som du om smaken, som ingrediens i matlagning. Härligt att du fått hem dottern. Barnen är alltid efterlängtade, särskilt när de varit försvunna ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte heller förklara riktigt vad det är med bananer. Konsistensen tror jag också.

      Radera
  2. Tänka sig, där är vi olika. Jag tycker lagom mogna bananer är gott men tycker tillagade och varma bananer är smått vämjeliga. Kanske kan ändra mig om jag smakar på något vällagat/bakat. Har ju lärt mig gilla varma tomater.
    Idag är det tydligen något så fånigt som "high five"-dagen. Jag säger bara: - Göta Petter!
    Många kramar, S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, himmel så dumt! High five, herregud.

      Varma tomater älskar jag men kalla - hujedamej! Dig gillar jag jättemycket oavsett temperatur. Kram , finaste S.

      Radera
  3. Hihi precis så tänkte jag då det var ännu en dag man skulle fira😂 idag firar jag att du är tillbaka på bloggen äntligen👍🏻😘😍 kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad du är snäll! Tack fina du! Kram!

      Radera
  4. Ser gott ut det där :) Go helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ha en fin helg du också och tack för besöket hos mig!

      Radera
  5. Så kul att du är tillbaka :)
    Vegomat har jag inte provat på att laga än. Försöker ha i alla fall en vegetarisk dag i veckan. Gillar sötpotatis så Isas curry lät god. Och att göra pasta krämig med solrosfrön och vatten - så spännande!
    Banan är gott - men den ska vara precis lagom mogen, inga bruna prickar! Då platser den bättre i en smoothie eller i banankaka - gott!. Varm, mjuk banan? Nej tack!
    Så mysigt att ha dottern hemma. Väntar på sonen som kommer i mitten av maj. Då har jag inte sett honom sedan i januari mer än på Skype. Längtar!
    Sköt om dig!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är SI och så med orken just nu, dels hälsoskäl, dels annat, men jag ger mig inte så lätt. Kul att du inte tröttnat på att kika in här. Kram!

      Radera
  6. Ser jättegott ut!! Älskar din header, har du målat den själv?

    Kram Madame Edith - Inredare och matbloggare

    SvaraRadera