lördag 14 juli 2012

Marmeladen...

Jag är en ganska barnslig person när det gäller humor. Det är har inte lätt för mig att skratta åt allt möjligt men det som roar mig, roar mig kungligt. Jag älskar Nile City, Monty Python, Fawlty towers och en del av Hasse och Tages sketcher. Sedan tycker jag att det är otroligt roligt med ordvrängningar och dåliga göteborgsskämt. Alla barnen-skämt är en favorit även om de egentligen är urlöjliga. 


Vad man skrattar åt är mycket personligt, och det kan skilja stort bara inom samma familj vad man uppskattar. Jag avskyr t.ex. buskis som Stefan och Krister eller Ronny och Ragge. Sån humor är bland det värsta jag vet och jag sitter med skämsmössan på om jag tvingas genomlida en "show" med dem. Som göteborgare förväntas man dessutom tycka att Galenskaparna och After shave är roliga, vilket oftast är helt obegripligt för mig. Min mamma tycker däremot att de är Guds gåva till människan. 


Hur kom jag in på det här då? Jo, jag kom att tänka på allt det här när jag kokade marmelad igår. Ni vet, de där skämten om vad Usama Bin Ladens glömska farbror heter. "Var-var-det-jag-la-den?". Eller hans söta syster? "Marmeladen". Hihihi! Jättekul, men det tycker kanske inte ni... 
Hur som helst så kokade jag en supergod marmelad av ett gäng övermogna nektariner som låg och hotade att invaderas av bananflugor (jag HATAR bananflugor). Därför skalade jag och kärnade ur nektariner - det blev ca 600 g när jag vägde dem. Dessutom kom jag på att jag hade en halv kartong jordgubbar som jag inte hade lust att äta upp. De halverade jag och puttade ner i grytan med nektariner. Sedan är det ju det där med socker. Marmelad är sött och ska vara sött. Utan socker, ingen marmelad. Men jag vill ändå inte att tungan ska krulla ihop sig när man äter den. Syltsockerpaketet talade informativt om att ville man ha mindre söt sylt skulle man ta hälften så mycket socker som frukt och för söt sylt/marmelad skulle man ta lika delar. Jag gjorde en kompromiss och höftade till nåt mitt emellan. 


Det blev vanvettigt gott, så nu måste jag väl börja äta frukost så att marmeladen går åt. En burk går till min snälla mamma när jag nu åker för att hälsa på henne och pappa, som tyvärr inte är så frisk. Han är diabetiker så i dag köpte jag Stevia för att prova om det kan vara ett alternativ för att baka kakor till honom. Än så länge har jag bara provat det på jordgubbar men det var inte så dumt. Jag tror dock att i större mängder blir det lätt en bismak, men sp lite som jag tog fungerade det perfekt. 90 % färre kalorier kan ju inte vara fel!? Har ni provat Stevia än???

8 kommentarer:

 1. Älskar svärmors marmelader, plommonmarmelad och persikomarmelad. Rostad macka med marmelad och ost, mmmm! Hoppas få av henne även i år. Är ingen sylt- och saftare, mer bara bakare.

  Har inte testat stevia, men tänkt tanken.

  Kram på dig!!!
  /Malin

  SvaraRadera
 2. Åhhh vad gott med marmelad och nybakat bröd gahhhh : ) Buskis gillar inte jag heller kram Sofia

  SvaraRadera
 3. Marmeladen har jag hört tidigare ;) Humor är som du skriver personligt och tur är väl det!

  Din marmelad låter god men stevia har jag inte testat...

  Kramar till dig!

  SvaraRadera
 4. Hemmagjord marmelad är sååååå mycket godare än köpt!

  Ha en fin söndag! :)

  SvaraRadera
 5. Så god marmelad du lagat! Stevia har jag inte testat! Kram

  SvaraRadera
 6. Läste att saften FUN sötades med Stevia det låter ju bra om man kan få den söta smaken utan en massa kalorier.Galenskaparna var med i hyllningsprogrammet för Viktoria de kändes väldigt malplaserade,skämsmössan åkte på.

  SvaraRadera
 7. Gomorron!!
  Skämten kan verkligen vara olika inom samma familj...jag delar absolut inte makens och sonens humor... däremot älskar jag Galenskaparna och After Shave!!! tittade på lite Youtubeklipp häromdagen och skrattade för mig själv...högt!!! Nile City gillar jag också, så Du är inte helt ute och cyklar;)) Solsidan tycker jag är vanvettigt roligt, längtar till nästa omgång.

  Hemkokt marmelad...kan inte bli godare...
  Jag såg att jag har röda och svarta vinbär att ta hand om, måste skynda mig innan skatorna har rensat buskarna. Egentligen tycker jag också att de är godast att äta direkt från busken...fast svart vinbärssylt och fil är inte dumt och vinbärsmos och glass...ja det måste nog bli lite plock idag.

  Önskar Dig en härlig dag!
  kram Lisa

  SvaraRadera