onsdag 16 januari 2013

En köksmaskin till

I väntan på att kaffemaskinen ska bli lagad (enligt Nespresso så finns det hopp), presenterar jag en litenn hjälpreda i mitt kök som jag storligen uppskattar. Min Moulinex express gör jobbet åt mig, när jag ska riva lite morötter, skiva gurka eller riva ost till fajitas. Den är liten och smidig och tar ingen plats i skåpet, något som annars brukar tala emot köksmaskiner...
Bild: www.netonnet.se

Jag gav 599 kronor för min men nu kan man faktiskt hitta den för 399 på flera ställen, och på Tradera ännu billigare har jag sett. Det är väl alltid bra att vänta lite men jag har ju svårt att "tya mig" när jag hittar nåt jag vill ha. Inom rimlig prisgräns så klart. Någon Kitchen aid har det ännu inte blivit...

Ibland när man är en eller två i ett hushåll känns det inte så kul att släpa fram stora matberedaren ur skåpet för att strimla en morot eller riva en ostkant till några tacos eller fajitas. Då är lille Mulle fin! Röd och pigg plockas han fram ur skåpet, en halv böj ner. Jag väljer vilken rivskiva jag vill ha, ställer en skål framför Mulle och trycker ner en morot eller potatis i matningsröret. Vips så har jag det rivna i skålen.

Ibland hamnar inte allt i skålen, men tydligen så har de nyaste maskinerna ett längre munstycke så är detta avhjälpt. För mig som har värk i handlederna kan det ibland vara svårt att trycka tillräckligt hårt på moroten, men jag får vrida handen på ett visst sätt så går det lättare. För en reumatiker skulle jag inte rekommendera Mulle dock.
Bild: www.netonnet.se

Något av det godaste jag vet är rårakor med lingon. Mulle fixar det enkelt och snabbt. In med rivskivan och utmatningsröret i diskmaskinen så är det klart. Här är mitt enkla recept på rårakor. Min morfar Gustav älskade rårakor. Dessa är till minne av honom, världens finaste morfar.

Rårakor 

Skala och riv tre stora potatisar. Jag brukar riva en fint och två grovt. Blanda med ett rått ägg och lite salt och svartpeppar. Ibland tar jag lite lökpulver i smeten om jag är sugen på mer smak. Stek rårakorna i plättliknande högar i het stekpanna. Jag tycker inte att det blir så gott i teflonpanna utan steker dem i smör och olja i gjutjärnspanna. Det får kosta i kalorier!

Till detta serverar jag rårörda lingon av hög kvalitet. Ibland en klick gräddfil också.

7 kommentarer:

  1. Grattis till tillskottet;) Man kan aldrig få för mycket hjälpmedel i köket!
    Ha en fin onsdagskväll!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag har också ont i handlederna mest i höger sa jag till dig när jag läste, visst hörde du mig? :)) Och jag älskar rårakor och raggmunkar men jag gör nog en egen variant av det. Egentligen vanlig pannkakssmet men ganska tjock och med mera salt och lökpulver. Bacon och lingonsylt till. Mums!

    Vilken liten fiffig grej. Ursäkta min dumma fråga nu men blir morotsslantarna "randiga"?

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
  3. Jag älskar rårakor och raggmunkar. Det ligger väldigt högt upp på min lista på favvorätter att äta hemma. Tyvärr så har det aldrig blivit av att jag har gjort några men min mamma är en hejare på raggisar. Får be henne göra det nästa gång hon kommer hit och hälsar på så jag får se hur hon gör.:)

    Ha en bra dag!
    Kram Linda

    SvaraRadera
  4. Såg på TV att det finns en maskin för spunnet socker - kan det vara något för dig?Kram bp

    SvaraRadera
  5. Jag tycker som sagt ; ) att du ska ha hur många köksmaskiner du vill : ) Tack för att du förgyller mitt liv med dina fina, omtänksamma kommentarer gahhhhhhh vad jag gillar dig : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  6. ok nu kände jag att jag akut behöver en sån maskin jag med!
    Just raggmunk och rårakor skulle ätas oftare här och det är också en rätt jag verkligen verkligen älskar :)
    Trevlig helg// Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Hej min kära bloggvän hoppas det gick bra idag med öppet hus?! Vi har åkt pulka men Bella gapade och skrek mest : ( Hon är inne i en jobbig trotsig period då allt faller ; ) kram Sofia

    SvaraRadera