onsdag 23 januari 2013

Hattar i affär och på tallriken

Jag tillhör de läsande. Ända sedan jag var fem år har jag läst. Mycket har jag läst. Böcker i långa banor. Som liten gick jag till biblioteket med min mamma och lillebror varje vecka. Det var en lång promenad för en liten flicka, men jag minns att jag så gärna gick de två kilometrarna för att få byta in mina lästa böcker mot nya. Sagabibliotekets rödryggade små volymer lockade med alla troll- och jättesagor. Elsa Beskows berättelse om det flintskalliga trollet Klampe-Petters möte med lille Pelle som skulle plantera hårstrån på, i utbyte mot en förtrollad fårskinnsfäll.  Fantasysagan Mio min Mio, där huvudpersonen Bo Vilhelm Olsson får det så mycket bättre hos sin fader Konungen, även om han först måste besegra den hemske riddar Kato med stenhjärta. Barbro Lindgrens Jättehemligt som tog upp alla funderingar man kunde ha om sina känslor och hur det där med kärlek fungerar. Alla hästböcker som närde min dröm om en egen häst. Även om jag förstod att det inte var så troligt att den fattiga flickan vann en häst på lotteri, fick jobb i stallet och sist av allt vann alla pokaler som kunde uppbådas i hela England.


Numera läser jag lika mycket, men kanske inte alltid enbart för nöjes skull. Jag läser en del fackböcker som jag har nytta av i jobbet och ibland läser jag en bok som mina elever har pratat om. På det fordonsgymnasium jag jobbar, är det norm att INTE läsa. De som läser pratar inte jättemycket om det, men ibland får jag tips om böcker som är” jättebra” och som jag ”måste läsa”. För tillfället läser jag om Sebastian Darke och hans äventyr. Det är en fantasybok som riktar sig till något yngre barn än mina elever men jag måste säga att jag rekommenderar den även till barn i mitten av tonåren. Särskilt pojkar KAN vara svåra att få att läsa, men dessa böcker kan man även läsa högt ur och på så sätt få en stund med de mest ovilliga barn som ”bara vill spela dataspel”.

I vuxen ålder kan det ibland vara skönt att läsa en vad jag kallar för ”feel-good-bok”. Böcker osm stärker dig, som du lämnar med en skön känsla i magen och kanske ibland med en viss saknad eftersom du måste överge karaktärerna i boken då den är slut. Jag har ett par stycken tips om böcker som åtminstone jag mått väldigt bra av att läsa sista tiden, då jag haft det rätt stressigt och tufft på olika sätt.

Bild: www.adlibris.se

Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist. En riktigt rolig bok om äldre kvinnor som hittar på ett sätt att tjäna pengar. En härlig bok om kärlek, vänskap och om att kvinnor i alla åldrar också har en sexualitet, något som ofta förtigs. Underbar läsning med många skratt eller leenden.

En man som heter Ove av Fredrik Backman. Ove är en femtionioårig gubbe som kör SAAB och inte fjäskar för någon. Han kollar så att grannarna sopsorterar rätt, parkerar sina cyklar rätt och inte stör ordningen i området. Ove blev avsatt som bostadsrättsordförande några år innan bokens handling utspelar sig. Han likställer detta med en statskupp och kan inte förstå att alla andra inte har hans krav på ordning och reda.  Några nyinflyttade grannar sätter igång en kedja av händelser som först håller på att göra Ove tokig av ilska, men som så småningom byts till en vänskap som åtminstone fick mig att fälla både en och två tårar. En Ove finns i alla svenska bostadsrättsföreningar…

Bild: www.adlibris.se

En liten hattaffär på hörnet, av Marita Conlon-McKenna. Den här boken gav jag till en av min absolut bästa vänner för ett tag sedan, för jag tycker så mycket om henne och ville att hon skulle få samma sköna upplevelse som jag när jag läste den. Boken handlar om hur Ellie ärver en hattaffär efter sin mamma och hur hon på olika sätt tacklar livet. Hennes hattar blir populära och läsaren får följa Ellies kunders olika livsöden.

På tal om hattar så är svamphattar alldeles utmärkt mat. Fyllda champinjonhattar som tilltugg eller portabellahattar som vegetariska hamburgare. Vegetarianer och veganer men också alla köttätare borde verkligen testa en portabellaburgare som smakar hundra gånger bättre än många andra vegoalternativ. (Ja, jag menar inte din mat Amy. Riktigt lagad vegomat är alltid god).


Portabellaburgare


Skär tomat och rödlök i skivor. Blanda crème fraiche och parmesan och smaka av med salt och peppar. Skär av foten på svamparna. Stek hattarna i olivolja några minuter per sida tills de blivit mjuka. Ha inte för hög värme. Salta och peppra. Skär bröden i två delar och värm dem gärna. Lägg i grönsaker, portabella och klicka på parmesankrämen.




Fyllda svamphattar

8 champinjoner
4-5 msk örtkryddad färskost
8 skivor chorizo, gärna av kalkon eller vegetariskt alternativ

Sätt ugnen på 200 grader. Putsa svampen och ta bort foten. Fyll svamphatten med färskost, t ex Philadelphia eller Cantadou. Lägg en skiva korv på toppen och ställ svamphattarna i en smord liten form. Baka i ugnen cirka tio minuter. Servera som förrätt eller småplock. 


Recept från www.tasteline.se




24 kommentarer:

  1. Men vet du att "Potensgivarna" läser jag just nu!! Har den bredvid sängen :)

    Kram nu far jag på jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser - vi är lika i så mycket!!! Kram och lycka till på jobbet!

      Radera
  2. Vilka bra böcker du tipsar om! Tack tack!
    Portabellosvamp är ju så goda! Jag brukar också göra liknande "hattar" i ugnen! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod... Ja, svamp är alltid gott! Kramar!

      Radera
  3. Portabellaburgare! Det lät smaskens!

    SvaraRadera
  4. Tack för boktipsen! Har också läst "Potensgivarna" - många goda skratt som sagt var : )
    En annan "feel-good"-bok är "Honungsbiets hemliga liv" av Sue Monk Kidd. Jag läst den på engelska (The secret life of bees)och ville inte att den skulle ta slut. (Hoppas den är lika bra på svenska). Den boken gav jag till min bästa väninna : )
    Just nu ligger "The Power of one" av Bryce Courtenay på nattduksbordet. En tegelsten, men den verkar lovande...
    Anna-Karin S.



    SvaraRadera
  5. Åhhhh vilka bra tips : ) tack snälla. Jag kollar på Mia på grötö, hon är ju för härlig kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det programmet har jag inte sett, men min arbetskompis älskar det! Jag är lite splittrad när det gäller Skäringer efter att ha läst en av hennes böcker. Men bok och TV är ju aldrig samma sak.
      Kram!

      Radera
  6. tack för boktips. är själv inne i ett bokstim nu och har ett lass här hemma. Men de tar slut de också, då ska jag läsa denna!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett lass böcker är rena guldgruvan!

      Radera
  7. Jag är också en bokmal och började läsa när jag var 5 år... minns när jag gick till bibblan för att låna böcker och de hade 7 års gräns... mamma fick låna sitt lånekort ett tag där :)

    Har inte läst en man som heter Ove men den vill jag minsann läsa!

    Och portabello yummie säger jag allt, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det märks att du är en läsande person, när jag läser din blogg. Du har ett gott språk och skriver med fint flyt. Härlig läsning hos dig - alltid! Kram!

      Radera
  8. Åh, nu känner jag verkligen hur det suger i lästarmen! För en sådan har jag minsann ;) Jag har inte lyckats läsa en hel bok sedan tjejerna kom och abstinensen är hög! Jag har också plöjt böcker sedan 5-årsåldern. Är en typisk feel-good läsare som älskar kärlekshistorier, fantasy och historiska romaner. Jag vill verkligen kunna drömma mig bort ett tag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att prioritera läsning med två små goa tjejer som pockar på uppmärksamhet. Men det kommer sen. Som du ju redan vet. Kram!

      Radera
  9. Skriver här som vi gjorde hos Lana, att vi har varit så dåliga på att lämna avtryck fast vi varit inne och hälsat på ändå. Men ibland vill tiden inte riktigt räcka...

    Här är det läsning i perioder, Anki kan ibl plöja flera på raken för att sen göra långa uppehåll, medan Håkan bara läser när vi är på semester men då läser han mycket.
    Hattaffären och Potensgivarna har frun här läst, riktigt bra båda två. Kan tipsa om att Karin B.H alla böcker är mycket bra.
    Har du läst Arto Paasilinna någon gång? Skriver ganska roliga böcker med många "sanningar":)
    Boken om Ove ska kollas efter på bibblan, tack för tipset.

    Kramar

    SvaraRadera
  10. PS. Glömde ju tipsa om en riktigt bra "feel-good bok" som heter En röd liten fågel i juletid, av Fannie Flagg. Så bra!
    DS

    SvaraRadera
  11. Snygg övergång Erika, härligt!

    Jag älskar att läsa, men gör det i perioder och om jag har något väldigt bra bok. Jag läser ju nu The Casual Vacancy, Den tomma stolen av JK Rowling. Jag tycker än så länge att den är lite krånglig, många olika personer att hålla reda på. Att den sedan är skriven på ganska svår engelska, gör det inte lättare. Men jag tror att den blir bättre när jag väl satt i min i alla livsöden.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det kul med bra textbindning och snygga övergångar, haha!? Kram på dig!

      Radera
  12. sov gott finis! Dröm om Barbarotti ; ) I LOVE HIM TOOOOOOO ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag missade att drömma om honom. Jag drömmer hellre om Nesser, hihi!

      Radera
  13. Kul med lite boktips hattaffären har jag hört talas om men inte läst:)

    SvaraRadera
  14. Potensgivarna lyssnar jag på just nu....
    Karin Brunk Holmqvist småroliga och småtokiga böcker har hjälpt mej denna vinter när jag har gått och skurat och städat och tyckte lite synd om mej själv.
    Har nog lyssnat på alla hennes så nu ska jag börja lyssna på "Stadsböckerna" igen.
    Jag har blivit lovad en stadspromenad i Stockholm efter dessa böcker och vill nu damma av minnet lite.
    Hoppas allt är bra med dej....Kramar

    SvaraRadera