måndag 7 januari 2013

Hur många köksmaskiner kan man ta med sig när man dör?

Jag har en stor kärlek till köksmaskiner, stora som små. Det är allt ifrån min ananasskalare som är manuell, till min oumbärliga riskokare och min helt umbärliga äggkokare. Ja, jag erkänner - det skänker mitt materiella jag en stor glädje och tillfredställelse att ha alla dessa saker i min ägo. Om jag använder dem? Ja, det är olika med det. Färsk ananas äter jag inte så ofta, så skalaren/stockurtagaren används inte varje vecka precis, men NÄR den används, då är den grymt bra.

Jag tänkte göra en lite bloggserie och ni vet ju att jag älskar att blogga på ett tema. Mitt nya tema blir alltså: Maskiner/kökshjälpredor som bor i mitt kök. Första inlägget kommer att handla om min riskokare från Melissa.

Jag hade aldrig funderat på att köpa en riskokare förrän jag en dag stod på Elgigantens rea och en för mig ny maskin mötte min fuktiga blick. Jag älskar att strosa omkring i butiker med köksmaskiner och fundera på vad som kan vilja flytta hem till mig nästa gång... Helt plötsligt stod den alltså där och ropade "köp mig!" för sådär fem år sedan eller kanske mer. Tiden går fort när man är lycklig... Billig var den också och det stod helt plötsligt klart för mig att en riskokare var vad jag alltid hade önskat mig, utan att direkt veta om det.

Trots protester från delar av familjen (du kommer aaaldrig att använda den) så halade jag upp de 249 kronorna som den kostade och bar hem den i triumf! En ny köksmaskin! Vilken lycka!

Så här i efterhand måste jag säga/skriva att den är ett av mina bättre köp. Givetvis kokar jag inte ris till bara mig och lilla B i den, men så fort vi är tre - fyra eller fler personer är riskokaren fantastiskt bra. Den kokar riset till perfektion - torrt och fint och håller det varmt precis så länge jag vill och strömmen fungerar. Den är lätt att diska och att hålla ren. Det enda negativa är möjligen att den tar lite plats i skåpet.

Nu står en lite mer avancerad riskokare på önskelistan. Vad sägs om den här från Cuisinart? Den kostar 925 kronor hos www.homeme.se
Bild: www.homeme.se

Jag brukar alltid köpa basmatiris, eftersom jag tycker att det passar till det mesta. Jasminriset är aningen för parfymdoftande för min del, vanligt långkornigt är inte alltid torrt nog för min smak och råris är inte så gott till asiatisk mat kan jag tycka. Jag har alla dessa rissorter hemma för det mesta (plus avorioris och vildris) men det är basmatiriset som går åt fortast.

Om ni vill koka perfekt basmatiris utan riskokare kan ni titta in hos Amy, som är expert på indisk mat ( i Sverige i alla fall) och min ledstjärna då det gäller indiska influenser. Jag är endast en blygsam novis i det indiska köket men jag älskar att prova nya rätter och tillbehör till detta kulinariska kök. Här är en rätt som jag tycker mycket om, Kyckling Jalfrezi. Jag brukar vara lat och köpa Pataks färdiga curryblandning Jalfrezi men här är ett lättlagat recept för den som vill krydda själv. Servera med doftande basmatiris!


Jalfrezi Kyckling

400 g kyckling filé skuren i bitar
2 msk garam masala
2 msk mald kummin
1 msk curry
1 skivad lök
1 stor skivad vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 grön paprika
200 g krossade tomater
3 msk koriander
1 tsk senap
Färsk ingefära
1 tsk chilipeppar

1.      Stek löken, ingefäran och vitlöken tillsammans med garam masala, kummin, senap och curry.
2.      Tillsätt paprikan och stek tills den mjuknat. Tillsätt chilipepparn.
3.      Då grönsakerna mjuknat, lägg i kycklingen och bryn den. Häll sedan i tomatkrossent och koriandern och stek i 5-10 min.
4.      Servera med ris

Källa: http://kycklingrecept.blogspot.se/2012/10/jalfrezi-kyckling.html


Nästa inlägg kommer att handla om en köksmaskin som sorgligt nog har gått i graven, så nu måste jag skaffa en ny. Snarast!

23 kommentarer:

  1. He, he, jag älskar också alla slags köksmaskiner! ;)
    Den här kycklingrätten låter såååå gott!
    Ang. min paj... crepes kan man göra med ägg och vatten...det gör jag... jag tål inte heller mjölk...
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett elände att ha svårt med mjölk tycker jag. Jag brukar laga med sojamjölk eller sojagrädde istället. Kram och tack för tipset!

      Radera
  2. Jag älskar basmatiris och kan stoppa i mig en hel skopa och njuta av smaken och konsistensen. Underbart gott!

    Har lite maskiner här också..Fast inget ut över det vanliga. Dock ingen ananasskalare :) Ser att kommentaren här ovan handlar om crepes. Precis det skulle jag skriva ett kort inlägg om nu.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag tror inte att du får ta med dig en endaste maskin den dagen, tyvärr ;))

      Radera
    2. Äh, strunt i det - bara vi kommer till samma ställe du och jag så vi kan sitta och prata strunt och viktigheter och dingla med benen!

      Radera
  3. Jag vill också ha en massa "kökskompisar" som underlättar men jag har alldeles för lite utrymme att förvara alla grejer när de inte används...suck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får prioritera. TV eller riskokare! Hihi!

      Radera
  4. Riskokare är toppen! Använder den flera gånger i veckan. Alltid gott ris. Och den är suverän att koka risgrynsgröt i! Ingen mer gröt som bränner vid : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips där! Gröt äter jag aldrig men det finns ju andra i familjen som gör det! Perfekt!

      Radera
  5. Du är så duktig på att hitta på roliga teman! Lagade förresten ditt recept på ankbröst med grönpepparsås till barn och barnbarn i söndags - supergott! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ankbröst är perfekt bjudmat! Kram!

      Radera
  6. Klart du ska ha många apparater så många du vill min sköna : ) kram Sofia var på en föreläsning idag kolla in hans blogg tror den är något för dig : ) www.trevordolan.com

    SvaraRadera
  7. Ah, ett recept som passar mig perfekt och kan kanske bli testat i veckan. Köksmaskiner är väl inte riktigt min grej...jag är för bekväm. Jag vet att det låter konstigt men om jag inte har maskinen framför mig så tycker jag för det mesta att det är jobbigt att plocka fram maskinen och så avstår jag istället. Därför vill jag ha ett stort skafferi som jag kan gå in i. Där ska finnas en liten köksmaskinavdelning, allt lättillgängligt. Fast jag kommer ju aldrig att få en maskinpark precis men kanske en ny elvisp...

    Tack för din kommentar:) Tillvaron kan se oerhört olika ut och jag menar givetvis inte att var och en inte ska göra som den vill, det måste man ju få göra. Likaså längta och vänta... det som störde mig var mest en eller två personer som hela tiden ligger två, tre steg före och är en typ av besserwisser, inget att bry sig om, jag fick bara nog. Nu ska jag sluta läsa där så blir jag lugn och fin igen:)

    Tror att jag ska krypa i säng tidigt ikväll, nu när skolan börjat igen så blir det andra tider...

    Ha det gott min Vän!!
    kram Lisa

    PS. Om du ska till affären kan du kika i tidningen MCM, där kan du se sonens senaste projekt och bilder på byggaren själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att jag ska kika i den tidningen! Säkert vill de andra på jobbet också se fina A på bild!!! Kram!

      Radera
  8. Jag gillar också köksmaskiner, men tyvärr har vi inte utrymme för så många jag skulle vilja ha :) Riskokare säljs överallt i Singapore, men än har vi inte köpt en sådan, kanske för att vi väldigt sällan äter ris. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars tror man ju lätt att i Asien äter man bara ris... I Kina åt vi ris en enda gång. Jag gissar att ni äter mer nudlar?

      Radera
  9. Min Electrolux-assistent och riskokare är maskiner jag använder ofta. För Lars del är det kapsel-kaffemaskinen, med tanke på att jag inte dricker kaffe så är det perfekt. Billigare med den för en kopp än med vanlig för minst tre koppar. Jag gillar ju även min vattenkokare så klart, och min mixer och min matberedare. Ooops, nu var det visst alla. Ja, min hushållsvåg också. Men badrumsvågen den får stanna här när jag dör...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan aldrig få för många köksmaskiner men definitivt för många badrumsvågar. En är för mycket!!! Kram!

      Radera
  10. Åh, ett tema helt i vår smak:) Förstår precis vad du menar med hur det känns att stå bland maskiner och andra köksattiraljer, det kan vi göra läääänge. Ibland alltför
    länge. Jäför tiden i en köksaffär med tiden i en klädesaffär så blir klädesaffären som en fis i rymden:)

    Riskokare har vi hört fler som lovsjunger, hade köket varit utrustat med mer plats och skåp så hade vi säkert köpt en vi också. Om inte annat så för din rekommendation:)

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  11. Färdiga kryddblandningar är smidiga, brukar också ibland använda sådana ;) Ja, basmatiris är da thing! :)

    Vet inte hur många manicker jag har som skräpar runt i huset... alldeles för många om du frågar maken min :)

    Riskokare tycker jag om och den används flitigt i vårt kök, kram!

    SvaraRadera