torsdag 21 mars 2013

Bakspaning

Nej, om ni av rubriken tror att jag varit ute och spanat in snygga rumpor så har ni fel! Det brukar J göra men själv jag är helt oskyldig på den punkten. Min bakspaning riktar sig mot programmet Hela England bakar, som jag med så många andra tittar på varje torsdag. Bagarna är av skiftande kvalitet och jag känner mig rätt nöjd med att Ben åkte ut i dag, även om han grät lite i slutet. Nä, ut med honom tyckte både jag och lilla B.

Bild: www.tv4.se
Det är ganska fascinerande att se hur olika kultur vi har när det gäller kakor. Visst finns det kakor som numera bakas oavsett om man bor i Frankrike, England eller Sverige. Macarons är en sån modekaka. Den är vansinnigt vacker och vansinnigt söt. För söt för min smak. Jag har hittills inte smakat en macaron som är ens hälften så god som den är vacker. Muffins är en annan kaka som äts över hela Europa.

Modekakor kommer och går;de må heta brownies, macarons eller cake pops. Men våra svenska småkakor går inte av för hackor, eller vad säger ni? När jag tittar på Hela England bakar så slås jag av just det att varje land har sin kakkultur och att det knappast skulle gå att baka samma slags kakor i ett program som hette Hela Tyskland bakar. Eller Hela Polen bakar. Och så vidare.

Kakor är en kulturskatt som vi ska vara rädda om, och kanske särskilt då våra svenska småkakor. Nu förstår jag att det säkert finns någon som kan mycket mer om småkakor än jag och muttrar att vi minsann har snott våra recept av nån annan en gång för länge sen (ungefär som med kåldolmarna). Fast nu tycker jag nog att vi kan kalla drömmar, korintkakor, schackrutor, syltsnitt och chokladbröd för svenska småkakor. Håller ni inte med mig?

När jag var barn hade min underbara bakande mormor ofta kakkalas och då vankades det många sorter. Syltsnitt, halvmånar, vaniljbullar, chokladbröd, kolakakor, kokoskakor och drömmar. Ja, och så tårtan då. Gräddtårtan med jordgubbar och sylt och vaniljkräm i mitten. Just halvmånarna hoppade jag gärna över men de andra gick ner med en halv flaska Pommac eller Hallonsoda. För en hel dricka fick man inte; nä det var bara att dela med kusin Anders.

Kanske att jag borde flytta till nåt varmt land, nära en svenskkoloni och börja baka småkakor och sälja? En påse blandade kakor till en hemlängtande svensk. Ja, som längtar efter kakorna men inte vädret. Fast det vore nog varmt att stå i 37 graders värme och baka korintkakor förstås. Men drömma kan man ju...

Min kära vän Pernilla har just fått hit sin käre vän Martin (och min vän) från Uganda, och framöver har jag tänkt bjuda honom på ett svenskt kak-kalas. Det räcker inte med SFI - nä, småkakor är en del av vårt svenska kulturarv bland mycket annat. Jag undrar just vilken kaka som blir hans favorit? Jag får lov att återkomma med en rapport, ja kanske ett bildreportage rent av...

Nåväl, om jag hade varit med i Hela Sverige bakar skulle jag ha bakat Faster Dodos sega kokoskakor eller möjligen min lavendeldrömmar. De går inte av för hackor. Vilken småkaka är er favorit???

8 kommentarer:

 1. Det är kanske din framtid att sälja svenska kakor? ;) Drömma ska man! :)
  Jag gillar alla kakor, bara man inte tillsätter lakrits, klarar inte den smaken!
  Ha en toppen fredag!
  kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Hejhej!
  Så jättefina cakepops du fixat...det har vi haft här hos oss oxå en gång ...mmmm...jättesmarrigt :)

  Idag ska dottern baka makroner här ...blir spännande att pröva det för första gången.

  Önskar dig en riktigt fin helg
  Kram från Lollo

  SvaraRadera
 3. Jag älskar att baka småkakor och att ha kakburkarna fulla, det är så mysigt att känna att man har något hemma om det kommer någon på en kopp kaffe :) Mina favoriter som jag oftast har hemma är kolakakor. Min farmor gjorde alltid syltsnittar och schackrutor, jag var fascinerad av just rutorna när jag var liten :)
  http://queenofkammebornia.se/2012/april/kolakakor.html
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Gahhh kolakakor, drömmar, syltkakaor mm. Tack för din kommentarer igår. Jag la mig med ett leende på läpparna : ) tack fina bloggvän! Trevlig fredag! kramar Sofia

  SvaraRadera
 5. Småkakor eller sju sorters kakor är väl rätt så typiskt svenskt fenomen, eller är jag helt ute och cyklar? I Indien har vi då inte sådana kakor iaf =)

  Trevlig helg önskar jag dig, kram!

  SvaraRadera
 6. Älskar Hela England bakar! Såg senaste omgången på You tube. Kul att se allt de bakar. ofta väldigt annorlunda, som du säger.

  Kram Kram

  SvaraRadera
 7. Jag som inte ens är så värst intresserad av bakning (bortsett från småkakor och bröd) hamnar framför detta program oftast. Men det är just det som fascinerar mig, deras bakverks historia. Därför är det roligt när de berättar om hur det kommit sig att vissa bakverk fötts.
  Det hade varit superkul med ett ställe med bara svenska bakverk. Jag skulle kunna tänka mig att baka småkakor dagarna i ända. Skulle säkert innebära att jag så småningom rullar fram, men men...

  SvaraRadera
 8. Jag har inte sett det programmet. Är urdålig på att följa alla mat-och bakprogram. Men jag håller med dig om att vi borde värna om våra småkakor. Det är en fantastisk skatt som vi borde föra vidare till kommande generationer. Jag bakar gärna en småkaka lite då och då. Eller håller kak- och saft/kaffekalas ibland.Det är alltid så uppskattat av både små och stora. Många fina kakor är det och det är svårt att välja en favorit. Men tex Brysselkex är väldigt goda, tycker jag.

  SvaraRadera