måndag 11 mars 2013

Biskvier som inte går att säga nej till!

I fredags bjöd jag arbetskamraterna på chokladbiskvier, som lilla B hade bakat. Det var ganska små kakor, eftersom man lätt blir lite övermätt på en jättebiskvi. Receptet kom från Leila Lindholm och ni får det här nedan. Det som var alldeles speciellt med dessa biskvier var att smörkrämen inte var så kompakt som den lätt annars blir. Smöret vispas med en marängkräm och resultatet blir en lätt och luftig kaka. Galet gott!

Kakorna var helt oemotståndliga, vilket inte alla arbetskamrater var glada över, hihi! Det är svårt att tacka nej till en sådan kaka...
Bild: Lilla B


Biskvibottnar
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 ekologiska äggvitor


Smörkräm
1 ekologisk äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
0.5 citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe


Överdrag
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %



Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene, cirka 13 minuter.


Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.


Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen. Rör ner kallt espressokaffe. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga. Låt stelna i kyl eller frys.


Smält choklad till doppning i ett vattenbad. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.


Receptet ger 20 stycken biskvier.

Recept: http://www.recept.nu/leila_lindholm/kaka/agg_och_mejeri/chokladbiskvier/


11 kommentarer:

  1. Är galet sugen på att baka biskvier. Får det nog bli snart, kanske att bjuda på i butiken till helgen.

    Pöss

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig att arbetskamraterna var nöjda :) Jag har faktiskt aldrig bakat biskvier och jag tror att jag aldrig ätit sådana heller. Kram

    SvaraRadera
  3. åhhh vilken härlig arbetskamrat du är som bjuder på så härlig gofika : ) kram sofia som sitter på föreläsning som inte är så spännande tyvärr

    SvaraRadera
  4. Men gud vad det är gott med hemmagjorda biskvier! I like!

    SvaraRadera
  5. Jag gillar verkligen biskvier!! Det är ju jättegott och passar så bra till kaffet :)

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Så gott med biskvier:)
    Svar: Ja restaurangen 4e våningen ligger i Örebro kan varmt rekommenderas här är länken http://www.4evaningen.se/restaurangen

    SvaraRadera
  7. Mmm...vilka goda! Mums!
    Dina kollegor blev nog mer än nöjda! :)
    Ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  8. De ser verkligen jättegoda ut!!

    SvaraRadera
  9. Inte dumt alls, varför har ingen av oss någon sådan kollega?
    I stan finns det ett café där de har minibiskvier, små som femkronor typ, livsfarligt goda...

    Kramar

    SvaraRadera
  10. Ser jättefina och framförallt goda ut... jag hade gärna velat vara din kollega ;) Kram!

    SvaraRadera
  11. Biskvier är farligt gott, man äter det allt för sällan bara!!

    SvaraRadera