tisdag 5 mars 2013

Mässa med förhinder och matspaning

Helgens mässbesök blev inget annat än en tanke och föresats. J blev förkyld och åkte hem till sig för att inte smitta mig och lilla B. Jag hade ingen lust att trava omkring själv på mässan, så därför finns det tyvärr ingenting att rapportera. Det jag har läst om mässan verkar positivt och boken Fransk bistro som jag tipsade om gick tydligen bra, vilket gläder mig!
Cykling "på riktigt". Bild: F. Gelotte

Söndagens förmiddag spenderade jag på cykel framför en storbildsduk, där Vasaloppet visades. Jodå, nu har man plockat vuxenpoäng (om jag nu behövde det) genom att titta på sitt första Vasalopp. Varför? Hur? Jo, det ska jag berätta. I två timmar satt jag på en spinningcykel och hårdtrampade i mål, samtidigt som skidåkarna stakade livet ur sig för att komma först till kranskullan. Liksom skidåkarna bjöds jag och mina medtränande på blåbärssoppa och bananbitar för att orka hela loppet. Två timmars spinning kräver sin kvinna/man. Jag är fruktansvärt nöjd med att det gick så bra och att jag orkade köra så hårt i hela 120 minuter. Svettig som en gnu var jag efteråt, men som sagt nöjd.

Nu när jag slutat skryta om min bedrift är det dags för matspaningen. En av mina arbetskamrater sa i dag att om förra årets mattrend var att baka surdegsbröd så är årets att laga och äta surkål. När jag undrade var han fått det ifrån sa han att han hade läst det i dagens tidning. Surkål? Jaha, då kanske man skulle laga det då. För att vara trendig menar jag.

29 900 träffar får jag när jag googlar ordet surkål. En av de första träffarna är på Wikipedia som upplyser om att surkål är fermenterad kål som har fått hjälp av mjölksyrebakterier. Detta gör att kålen får högre näringsvärde och längre hållbarhet. Fermentering får mig att tänka på surströmming och jag ryser! Mat som luktar så vill jag inte äta, hur gott det än sägs vara. Min bror åt surströmming i höstas och han sa att det nog var det värsta han hade smakat. Och då är han ändå ingen fegis som bangar för att prova ny mat. Han åt t.ex. en torkad gräshoppa från Extreme food när vi sågs sist. Men fermenterad mat, njaäe...

Jag minns inte om jag har smakat surkål nån gång, men jag tror inte det. Vad säger ni? Är surkål det nya på mathimlen? Kommer polsk och rysk mat att få plats i vår matkultur och putta ner kebab och tacos från vår "svenska" mat-topp? Jag tycker att det vore väldigt roligt om det vore så, för vi har ju bra mycket närmare till såväl Polen som Ryssland än till Mexiko, eller hur?

Vad spanar ni andra på för mattrender? Vilka influenser ser vi framöver? Är det någon ny trend som kommer? Berätta vad ni tror!!!

18 kommentarer:

 1. Wow, så kul med 2h spinning, hade gärna också gjort det! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får ta det en gång när du är i Sverige! Kram!

   Radera
 2. Vilken snygg cyklist. Minns att du hade problem med ett knä? under sommaren. Är det bättre? Polsk/Rysk mat kommer säkert hit. Lite kul att Moskvas trendigaste maträtt är sushi : ) Just nu kollar jag på Pluras kök reprisen : ) trevligt! kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack sötis! Jo, knäet hänger med men visst har jag känning i det ibland. Det är åldern...

   Kramar till dig!

   Radera
 3. Bra jobbat på spinningcykeln:)
  Surkål tyckte inte jag om, när jag testade det för något år sedan.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Hörde också på tv att syra grönsaker var årets grej, fast vi är faktiskt inte heller så förtjusta i just surkål men det finns säkert andra varianter som smakar godare. I vårt kök står i alla fall att göra egen sushi på listan över årets matgrejs, tillsammans med fler korvtillverkningar med nya smaker, ta tag i att göra mer egen glass i sommar bland annat.

  Här har du en som gillar cykelturen du tog, Håkan hade gärna gjort dej sällskap - frun not so much:)

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sushi är fantastiskt roligt att göra själv! Jag älskar min lilla nigiri-form som jag fått av dottern när hon var i USA. Jag gillar också att man kan göra bitarna lite, lite mindre än de man köper. Jag kan tycka att det är lite too much att stoppa in en jättemaki i munnen. Kram på er!

   Radera
 5. Så duktig du var som orkade det hade jag aldrig gjort;)

  Hmm surkål aldrig smakat men tänker vara som ett barn och säga blääää ändå;)

  Önskar dig en härlig dag
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får säga bläää! Kram till dig!

   Radera
 6. Har ätit surkål tillsammans med goda kryddstarka korvar i både Ungern, Tjeckien och Tyskland. Beställer alltid det om det finns på menyn. Mums! Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en fin kombination, korv och kål! Kram!

   Radera
 7. Mattrender kommer och går... syrade grönsaker äts sällan (läs aldrig) hos oss. Surströmming har jag testat... tack men nej tack säger jag :)

  Åhh, så duktig du är. 2h wow! Bra gjort där superwoman, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - du som ser så vältränad ut hade säkert kört om mig! Kram!

   Radera
 8. Jag tror nya mattrenden kommer bli "nyttigt". Nu verkar det megatrendigt att träna och bli stark så proteinrik kost kommer säkert bli det nya:)

  SvaraRadera
 9. Mer mjölksyrat och surkål tror jag på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjölksyrat tror jag defintitv på!

   Radera