tisdag 21 maj 2013

Att göra visit


Ur Husmoderns presentbok ”Värdinnans ABC” följer nu lite nyttig samhällsinformation kring hur man egentligen ska göra visit. Hur dags gör man visit? Det framgår av denna eminenta bok att om unga frun gör visit vid samma tider som hon var van vid där hon först bodde, måste hon fundera på om den ”passar i Håköping?”. Kanske dyker man upp då familjen sitter och äter? (Ve och fasa!) Skulle man då bli mottagen känner man sig förmodligen som en inkräktare (författarens åsikt). När man sedan sagt adjö och kommit ut på gatan ”skyller man naturligtvis på den där familjen. Hur kan folk äta så tidigt?”

Att göra visit verkar vara en hel vetenskap, men författaren slår fast att man måste ta seden dit man kommer även om man råkar vara från Paris. Om man INTE söker umgänge behöver man dock inte anpassa sig efter nya ortens seder. Bokens lår också fast att det kan hända att ”nykomlingarna kanske rent av vilja reformera det efterblivna Håköping?” Detta avråds man bestämt ifrån att försöka sig på. Särskilt om man är av lägre rang (än vadå?)

Boken tar vidare upp olika slags visiter och hur man lämnar sitt visitkort (ni trodde väl inte att man kunde göra det hur som helst!?). Sedan får man veta att frun kan behålla pälsen på om den är snygg men att en kappa som inte är presentabel ska tas av. Klänningen ska ha långa ärmar – om ni nu trodde något annat. Handen ska sträckas fram för hälsning enligt konstens alla regler och man säger sitt namn efter olika bestämda turordningar. Ibland presenteras man av värdinnan och herrns namn sägs före damens och yngre före äldre om nu inte det handlar om en verkligt gammal herre (?).

Har man hembiträde krävs det att hon (knappast en han eller hen) kan hon ha ljusblå klänning med snibb men med serveringsförkläde som hon tar på när det ringer. Vid middagens servering byter hon snibben mot en spetsmössa.

Ni förstår ju själva att jag aldrig mer kommer att reda ut att gå på visit efter detta. Jag aviserade de kära bloggarna Mårtenssons om att jag och J tänkte susa förbi deras hemort i sommar men efter att ha läst detta vet jag inte. Men vi får väl ses på lokal. Hoppas nu inte att jag hittar en massa krångliga regler kring det, för då lär vi aldrig mer kunna hälsa på nån, haha!

Det var allt för denna gång. Men misströsta icke! Ni har spännande avsnitt att se fram emot. Vad sägs om ”Vad skola vi ha för vin?” eller ”Hur man skall ordna ett kafferep”? Visst lockar det och drar i fantasinerven! 

10 kommentarer:

 1. Hihi, att saker och ting varit så annorlunda! Jag tror att du och J kan lugnt besöka Mårtenssons :) Kram

  SvaraRadera
 2. Haha men vilken tur att det inte är på det där viset nu. Jag skulle bli utkastad :)) Men verkligen många vett och etikett att hålla reda på. Numera är det nog inte lika allvarsamt att avlägga visit hos någon. Jag ser verkligen fram emot "Hur man skall ordna ett kafferep"! Det tycker jag verkar vara precis det jag behöver veta och säkert får jag svar på det jag inte ens visste att jag undrat över. Jag vill ju ha ett riktigt kafferep så jag väntar med spänning på att få läsa här hos dig hur jag ska göra. Men fy så många "jag", jag har skrivit ser jag - 13 stycken.. :))

  Vilket fint kort på dig och Sofia! Så roligt att ni kunde träffas. Det blir nog flera gånger.

  Rabarberpaj är gott! Jo, man kan äta bara vaniljsåsen. Jag lovar att du kan. Jag brukar äta massor av vaniljsås för det är ju såååå gott ;)

  Kram vännen!

  SvaraRadera
 3. hi hi UNDERBART var ordet : ) Tack för att du delar med dig. Tack också för brevet. Jag blev så glad har haft en riktigt usel dag i övrigt : / så det brevet gjorde susen. Efter regn kommer solsken ; ) kramar i massor TACK FINA DU! /Sofia

  SvaraRadera
 4. Känner att jag nog måste besöka mer loppisar och leta efter denna skatt till bok!
  Lena från maka a head food

  SvaraRadera
 5. Ojojoj, den boken finns nog i en av våra lådor uppe på vinden om vi inte minns helt fel! Kanske bästa för oss att vi letar upp den och uppdaterar oss på alla regler inför er visit, vi vill ju inte ha någon fadäs:) Päls på, kappa av, långärmat och kortärmat...- hjälp!

  Nej då, ni kan lugnt anlända Ystad, vi ska ta så bra hand om er så, hemma eller på lokal!

  Kramar

  SvaraRadera
 6. Jag älskar sådana där gamla böcker. Fulla av saker som bara känns skrattretande för oss nu men som faktiskt varit på fullt allvar en gång... Spännande historieläsning tycker jag=)

  SvaraRadera
 7. Åh, vad jag tycker om att läsa de där gamla böckerna!!!

  SvaraRadera
 8. Oj, oj, oj, vilka regler! ;) Alldeles för komplicerat! ;):)
  Det blir nog fint med besök hos Mårtensson ändå! :)
  Ha en fin dag!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 9. Hej finis, hur gick det med lgh visningen? kram en tröttis i Hjo Sofia

  SvaraRadera
 10. Ha ha... Hur höll de ens reda på själva hur de skulle uppföra sig. Eller kanske just därför det finns en bok i ämnet.

  SvaraRadera