tisdag 28 maj 2013

Våga och vinn?

I min ständiga jakt på spännande, intressanta, sorgliga eller roliga böcker att läsa (helst allt på en gång) har jag upptäckt en trend i bokvärlden, som jag tidigare inte sett så tydligt. Människor skriver om människors längtan efter att förverkliga sina drömmar på de mest skilda sätt. Någon tar över sin mammas hattaffär, någon startar ett hotell mitt i krisen efter sin skilsmässa, en annan renoverar ett förfallet hus och förvandlar det till sitt drömhus och så vidare.

Möjligen är det så att jag upptäcker alla dessa berättelser då jag själv går och funderar på vad jag ska göra av mitt resterande liv? Idéer saknas inte, men pengar. Hur ska man våga byta en fast och trygg lön och en kommunal anställning mot ett liv i ekonomisk osäkerhet? Jag som är född i oxens tecken lutar mig ju ständigt mot trygghet och materiell standard... Om man nu tror på sånt.


Butiken är på gång!
En bekant till mig håller på att öppna upp en antikhandel, lanthandel och bed and breakfast. Precis som jag skulle vilja göra. Det är bara det att jag inte kan lägga golv, byta rör, lägga tak, sätta upp en gipsvägg osv. Men allt det andra kan jag. Bädda sängar, laga frukost, baka kakor, koka kola, tillverka saker att sälja, koka kaffe med mera. Jag kan faktiskt lite till men det verkar så skrytigt att räkna upp allt, haha!

Skämt åsido - hur vågar man satsa allt på ett kort i min ålder? Vissa ger upp sitt tidigare liv och flyttar till ett gammalt hus och bygger upp ett nytt liv. Hur får de pengarna att räcka? Måste man ha en rik man eller kvinna bakom sig som stöttar ekonomiskt? Jag undrar, och jag är seriös i min undran. Hur gör man?

Jag återkommer med mer om min kompis butik när den är fix och färdig, så att ni kan besöka den.

20 kommentarer:

 1. Ja precis!! Skriver bara kort just nu. En mycket intressant frågeställning eller rättare sagt - Många intressanta frågeställningar som jag själv tänker på! Jag återkommer!

  KRAM

  SvaraRadera
 2. Ja...hur vågar man...jag är nog feg att göra något liknande...;)
  Ha en fin kväll!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feg eller försiktig, det är frågan. Kram!

   Radera
 3. Ja hur vågar man? Det skulle jag också vilja veta?!!! Ha en underbar tisdags kväll fina bloggvän. Köpmansdisken var underbar! Var ligger din väninnas vandrarhem? kram moster Ingeborg namnsdag och allt ; )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer mer info om vännens affär. Håll ut, den är inte klar än! Kram söta Ingeborg!

   Radera
 4. Vilket tänkvärt inlägg!! Och inte helt enkelt att svara på... Jag tror det handlar om många faktorer vad gäller att "våga". Dels vår personlighet, vissa är mer äventyrliga, andra försiktiga. Sedan handlar det också om att prioritera sina pengar. Att kanske välja bort semestrar osv. för att istället lägga pengarna på sin dröm. Ibland går man i vinst vid en hus- eller lägenhetsförsäljning och får en "buffert" som trygghet att använda till att ta steget. Andra gånger satsar man allt och så "får det gå som det går". Valet att ta steget kanske förenklas av att man mått dåligt en längre tid och vill något annat för sig själv. Jag ser inga rätt eller fel i något av valen, livet är kort och det handlar om att känna sig nöjd över sin tillvaro, att få en livskvalitet. Det ska bli spännande att se ditt val :) Glöm inte bort att det även finns mellanvarianter där man tex. går ihop med sina drömmar och skapat något tillsammans med någon annan! Eller att satsa på ett aktiebolag och på så vis vara trygg vid en eventuell konkurs. Då blir inte fallet lika stort om det går åt skogen :)

  Kraaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din långa och kloka kommentar! Jag ska verkligen begrunda det du skriver! Kram!

   Radera
 5. Jag är som dig och vill ha trygghet... sen kanske det även beror på att jag har små barn och ett hus som har höga lån ;) Visst kan jag avundas de människor som helt sonika släpper allt tryggt och gör saker de längtat och drömt efter. Helt ärligt vet jag inte hur de klarar sig... visst är tanken svindlande... kanske när barnen är stora och lånet är betalt/huset sålt. ;) Kram vännen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst svindlar tanken. Mina barn är ju vuxna nu, så det är väl därför jag fått nya funderingar. Vi får se hur det blir. Kram!

   Radera
 6. Det är viktigt att saker få ta tid. Man behöver ha det i tanken ett bra tag innan man tar det till nästa steg. När du har det i tanken förbereder du dig och kollar upp det som behöver kollas upp. Som t.ex. det du pratade om med Miljö/Hälsa-kurser och annat viktigt. Du kan börja tänka på var du skulle vilja ha ditt lilla företag. Leta på Hemnet och andra källor. ta reda på hur du inte vill ha det och samla på dig bilder. Gör mood boards där du klistrar upp allt du hittar. Det kan vara från det lilla till det stora. Då växer drömmen och helt plötsligt kanske det är dags att förverkliga den. Du kan också kolla upp starta-eget-kurser och work shops. Det gick jag och Lars på, och detta innan vi bestämt oss helt.

  Du kommer i en snar framtid att ha kommit mycket närmre ditt mål! <3

  Jag längtar till jag ska få sova där!

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se till att ha ett rum som heter "Malins rum". Sen tänkte jag att du kanske vill komma och ha matlagningskurser, sälja dina fina saker och sitta på verandan och dricka vin med mig när gästerna lagt sig. Deal? Kram!

   Radera
 7. Återigen.....mitt i prick....ibland är det som om du läser mina tankar!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att veta att det finns fler som jag. Tack och kram!

   Radera
 8. heja Erika håller med Malin moodboards och starta eget kurser : ) Sov gott, kul att du gillade armbandet : ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var så himla fint! Mycket beröm har jag fått för det! Kram och tack igen!

   Radera
 9. Det viktigaste känns det som att du har redan, en dröm i alla fall. Har man inte det så är det så oerhört mycket svårare, (det kan A intyga...)!
  Kommer du på ett bra svar på frågorna så skriv en bok och avslöja det, då lär du med all säkerhet göra pengar så du kan förverkliga din dröm:)

  Hugs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på attskriva en helt annan bok, men det kan jag berätta om en annan gång. Kram och tack för er respons!

   Radera
 10. Det aldrig för sent att våga. Tänk igenom din dröm lite till och gör slag i saken:) Det tycker jag!
  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, du sköna böna! Jag lovar att tänka. Kram!

   Radera