torsdag 26 september 2013

Bakad chokladdröm

Jag läste någonstans att "Det finns inget bättre än en god vän. Det skulle i så fall vara en god vän med choklad". Givetvis instämmer jag. Mina bästa vänner är också väldigt förtjusta i choklad, i alla fall de allra flesta. Ibland när jag ska bjuda på dessert blir det något med choklad bara för att det är ett så säkert kort. Man kan variera denna gudagåva på ett otal sätt. Vit, ljus, mörk choklad - varianterna är många och kombinationerna synes oräkneliga.

I veckan var en mycket god vän hemma hos mig, för det goda samtalet men också lite mat och ett par glas vin. Vi åt paj och lax och till dessert bakade jag varsin chokladdröm med råmarinerade päron och grädde. Receptet hittade jag i det senaste numret av en av våra mest spridda gratis-mattidningar, ICA buffé. Jag använde fina pappersformar i hård papp men man kan säkert använda stadiga muffinsformar istället.

Här och här finns finfina formar för den som vill baka Chokladdröm...

Formen kommer från Bagaren och Kocken

Bakad chokladdröm

6 små formar

Sätt ugnen på 225 grader. Smält 100 g smör tillsammans med 150 g mörk choklad av god kvalitet. Rör ner en msk snabbkaffe medan det är varmt, så att kaffepulvret smälter.

Vispa 3 ägg med 1 1/2 dl socker, riktigt pösigt. Blanda ner i chokladsmeten. Fördela smeten i sex smorda ugnssäkra formar eller stadiga pappersformar. Grädda mitt i ugnen ca 8 - 10 minuter. Passa så att smeten inte bränner i kanterna. Smeten ska var lös i mitten när du tar ut dem. Låt svalna och servera med råmarinerade päron och en klick vispgrädde. Mums!

Råmarinerade päron

Skala och skär ett stort päron i bitar. Blanda med 2 msk färskpressad citron, 1 - 2 msk Cointreau och 1 msk socker. Låt marinera ca 30 minuter.

14 kommentarer:

  1. Men åhh... vad gott.. Jag älskar choklad!

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att du gör - fina pralin! Kram!

      Radera
  2. En riktig chokladdröm alltså!! Och gott med päronen till!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Det låter verkligen jättegott! Bra tips med päronen, som borde kunna användas som tillbehör till en massa andra saker!

    SvaraRadera
  4. Dom där päronen! Ja tack. Och inte bara för att det är sprit i dom utan för att allt med päron är så jefla gott:)

    SvaraRadera
  5. Bara det att du hittat recepten i bästa tidningen bådar ju gott:) Kul att se päron i efterrätten som variation till alla äpplen det dignar av just nu, inte för att vi har nåt mot äppelrätter (tvärtom) men omväxling är aldrig fel. Inte så länge det smakar rätt i alla fall:)

    Hoppas du fick en fin dag i skogen, och att gubben din hade finstädat när du kom hem - eller om det nu var tvn som lockade...

    Kramar till er i massor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är en märklig man som klara att både städa och kolla fotboll. Och visst var det fint hemma. Dessutom doftade Crock pot- grytans boeuf borguignon (eller hur fasen det nu stavas!) förföriskt. Svamp fick vi - stora guldgula! Hurra! Kram!

      Radera
  6. Så mysigt att vara hemma hos dig, prata och åter prata.Vi kunde också smida planer för framtiden. Lycka att ha en kär vän som dessutom är mästerkock - allt toppengott och chokladbakelsen var suverän. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Birgitta! Du är en underbar vän och planerna går framåt. Jag ser ljust på framtiden. Kram!

      Radera
  7. Choklad ett av de vackraste orden jag vet. Erika tack fina du igen för väskan. Den hade jag stor glädje av på Rhodos. På tisdag börjar jag på nya jobbet i Skövde/Väring känns jättebra! kram på dig min bloggskatt ses i november : ))

    SvaraRadera
  8. Mummmmsss!!
    Låter fantastiskt gott för en chokladälskare som jag :)


    Ta hand om dig vännen♥
    Kram Lollo

    SvaraRadera