torsdag 3 april 2014

Torskrygg med gott mos

Igår lagade jag torskrygg till middag. J hade i vanlig ordning sprungit förbi fiskdisken där det var nedsatt pris på den fisk de inte lyckats bli av med under dagen. Halva priset på torskrygg gör det till "mitt-i-veckan-mat"; inte dyrare än annan vardagsmat.

Till fisken kokade jag sparris och gjorde en puré av jordärtskockor och potatis. Kusin Vitamin har haft jordärtskockor på sin kolonilott över vintern och tydligen blir de bäst efter några månader i iskall jord. de var mycket goda, om än svårskalade i vanlig ordning.

Det är lätt att glömma alla goda rötter som finns att äta, kanske av gammal vana. Men mos av palsternacka, blomkål, skockor eller sötpotatis är farliga konkurrenter till den gamla vanliga potatisen.

Örtsmöret till var kanske inte så nyttigt, men ack så gott!


Torskrygg i ugn

200 g fisk/person
olivolja
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av och torka fisken och lägg i en form med olivolja i botten, men ringla också en aning olja över fiskbitarna. Krydda fisken med salt och peppar och tillaga den i nedre delen av ugnen, ca 12 minuter. Håll koll på fisken så att den inte blir överbakad och torr. Hellre lite i underkant.


Jordärtskocksmos
2 personer

250 g jordärtskockor
3 mindre potatisar av mjölig sort
1 dl mjölk (jag tog sojamjölk)
1 msk smör
salt
peppar

Skala och koka skockor och potatis mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och mosa dem med en potatismosare eller vispa dem med elvisp. Vispa inte för lägen så att moset blir segt. Hetta upp smör och mjölk och rör ner det i moset. Om du gillar lite mer tuggig mat kan du göra stomp, dvs. bara mosa lite lätt så att det blir bitar kvar i moset. Salta och peppra efter behag.

Örtsmör
4 msk smör
1 tsk torkade örter av valfri sort
en gnutta salt
lite peppar

Blanda ihop alla ingredienser och rör smöret mjukt. Lägg det på fisken när du serverar. Galet gott!


5 kommentarer:

  1. Ojoj, det låter jättegott! Och visst blir moset mycket godare med lite jordärtskockor och/eller palsternackor. Fisken ser inte ut att gå av för hackor heller. Tur jag har lunchrast nu, för jag blev riktigt hungrig! :)
    *kramar* /Trollmamma

    SvaraRadera
  2. Oj oj oj, vad sugen jag blev på fisk nu då! Så gott det ser ut!

    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Snyggt:) Jag älskar torskrygg! Och sparris!

    Ha nu en fin helg:) Kram

    SvaraRadera
  4. Torskrygg är fint, det!

    Trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  5. Dregel, dregel! Tänk den där J är verkligen en bra fyndjägare, inte bara vaser som han kan sniffa upp! Vi hade faktiskt också torskrygg igår, fast det blev med hemmaslagen hollandaisesås, gott det med. Men sparrisen var slut, tyvärr.

    Ha nu en riktigt skön helg, båda två, så ses vi snart
    kramar

    SvaraRadera