torsdag 24 april 2014

Fler tankar om bröd...

Just nu kretsar mina tankar kring bröd och brödbak. Surdegsbrödet är snart uppätet och det börjar bli dags att mata Råger igen. Fast jag tycker att det är fasligt besvärligt med alla steg med matning och jäsning måste jag säga. Jag hittade en bra blogg för hemmabagare där det fanns både film och bra beskrivning på hur man bakar olika sorters bröd.

Bloggen heter Bröd att baka och visar på ett mycket pedagogiskt sätt hur man sätter deg och bakar ut. Rådet är återigen att öva, öva och öva. Brödbak är en fråga om känsla och kräver tålamod och kärlek, Jag gillade det HÄR brödet som är knådfritt. Ibland är det så skönt att slippa joxa och knåda tycker jag.

För övrigt funderar jag på att köpa en assistent. Jag vill ha en bra assistent med stark motor, så inte en Kitchen aid som i mitt tycke mer är en maskin för att vispa lättare degar och smetar. Mitt val är nog en Ankarsrum med alla tillbehör som korvhorn, mixer, pastaplattor m.m. Jag gillar att motorn är på 800 w och att det finns så många olika funktioner. Sen känns den modern och finns i snygga färger.

Vad har ni läsare för assistent??? Bosch? Kitchen aid? Vad använder ni era till först och främst? Berätta!13 kommentarer:

 1. Jag har en assistent, sådan som nu heter Ankarsrum men förr hette e-lux. Min är en e-lux, den har närmare 20 år på nacken. Ska erkännas att de första +15 åren användes den bara till enklare sysslor. Ett par tårtbottnar per år lixom. Men, senaste året har jag ju lärt mig baka bröd, så nu går assistenten ofta. Det är en underbar maskin! Men, jag är partisk för jag är uppvuxen med sådan. Mormor hade sån maskin från att hon gifte sig med morfar, och hon hann slita ut ett par stycken. Så jag har lärt mig baka med assistent.
  Tilläggas bör säkert att jag har alltid bara använt den stora skålen med rullen och skrapan. Det där med degkrok är nåt modernt som ankarsrum verkar hittat på. Sån fanns inte till de gamla maskinerna. Den vita vispskålen med dubbelvispen har jag numer i min ägo. Det visade sig att morfar nångång köpt sådan, antagligen för att ge som present till mormor. Om han glömde bort var han gömt den, eller om mormor bara inte alls ville ha sån, det vet ingen. Skålen och vispen hittades i en garderob när huset tömdes efter att morfar gått bort. Mormor hade då varit borta några år. Morsan hade fått ärva mormors assistent, men frågade mig om jag ville ha den skålen. Klart jag ville! Har använt den några gånger när jag inte tänkt mig för utan ställt in storbunken i diskmaskinen, innan allt är färdigt. Jag tycker dock inte den vispar lika bra. Jo, grädde vispar den bra, alltför bra! Det blir smör väldans fort, om man vänder ryggen till. Äggvitor är den grym på, men jag gör inte mycket maräng...
  För några år sen önskade jag mig kvarnen med passertillsatsen i present. Jag fick kvarnen med korvhornet. Klart svärmor inte kunde köpa det jag VILLE ha... Nåja, mormors passersats funkar på min maskin, och korvhornet har vi använt, det med. Korvhornet är annars nåt jag gärna tar från mormors gamla assistent, det har använts till att "körva" många gånger under min uppväxt. Grynkorv ftw! Kvarnen med den fina rivjärnsgrejen är grym när man ska mala mandel eller nötter. Eller finriva morötter till lunch...
  Mixern har jag med, den låg i samma garderob som vispeskålen. Troligen även det nåt morfar köpt till mormor. Har använt den en gång, känns inte som min typ av pryl bara.
  Hmm, det är några mer tillbehör jag har... *funderar* Jo, det är nån rivmackapär oxo. Tre cylindrar som man kan skiva och riva med. Tycker ofta den är för jobbig att sätta ihop och skivar något för tjockt för min smak.
  Jupp, jag tycker du ska skaffa en assistent! Jag kommer köpa en till Stortroll förr eller senare, men det blir när hon flyttar hemifrån. =)
  *kramar* /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en helt enastående kommentar!!! NU är jag övertygad! Det blir en Ankarsrum!!! Kram!!!

   Radera
 2. Jag har en KitchenAid och som du säger orkar den inte arbeta större degar, tyvärr. Men annars gillar jag den mycket och använder den till att göra bröd, glass, maräng, kaksmet... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kitchen aid är utmärkt till vissa saker. Den är dessutom väldigt snygg och har höjt ribban lite hos de andra tillverkarna som också måste leverera inte bara bra maskiner, utan också snygga! Kram!

   Radera
 3. Vi har en Ankarsrum assistent. Den funkar jättebra med bröddegar. Vi har bakar med surdeg (som heter Reima) circa ett halvt år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Skönt att höra att fler är nöjda med denna. Det blir nog ett köp!

   Radera
 4. Jag har en Kenwood,som har 30-40år på nacken.Fick den av Claes,han hade kommit över ett demoex.Den gnisslar och för ett herrans liv men arbeta degar kan den.Jag har använt den mycket,absolut en bra att ha pryl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den maskinen har fått göra en del jobb. Ditt hembakta bröd tillhör mina favoriter. Jag önskar att jag blir hälften så duktig på brödbak som du - då är jag nöjd! Kram!

   Radera
 5. Jag har en ganska ny assistent från tiden då e-lux blev ankarsrum. Jag är nöjd med den och använder den till lite av varje. Men som du säger så handlar brödbak om att öva, öva och öva, och det har jag fått göra också med assistenten för att få snits på knådandet.
  /Josefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju helt sant. Jag övar vidare. Tack för din kommentar!

   Radera
 6. Daniel har sålt sånadär och hälsar att ska du ha så ska du ha Elektrolux eller Ankarsrum. Själv har jag en Bosch, hehe. Den har inte Daniel valt ;) Jag sätter mest igång den när jag vill hämnas på grannarna, eftersom den låter mer som en helikopter än en assistent.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag har en Kenwood major som jag är supernöjd med. Den har en stor degskål som rymmer deg på 1 l vätska. Den är snygg att ha framme och jag har den till ALLT; knåda degar, vispa, mixa, riva, skiva, pressa juice, mala kött... ja allt.

  SvaraRadera
 8. Vi har samma som Emmy och som du vet är vi supernöjda med vår. Du gör helt rätt i att satsa på en med rejäl och ordentlig motor, speciellt när det ska bakas tyngre degar, malas kött och stoppas korvar. Vet att "Pain-Martin" skrev en gång att K.A var världens dyraste elvisp... vår stavmixer har till och med mer watt än K.A...

  Lycka till med inköpet,
  kramar

  SvaraRadera